Valikko Sulje

Purra: Emme voi antaa antisemitismin kaltaisen pahuuden menestyä

Valtiovarainministeri Riikka Purra piti vaikuttavan puheen juutalaisvainojen uhrien muistotilaisuudessa Helsingissä keskiviikkona 6. marraskuuta. Tilaisuus muistutti meitä siitä, miten tärkeää on tunnustaa menneisyyden virheet ja varmistaa, ettei vastaavaa väkivaltaa ja syrjintää koskaan pääse tapahtumaan uudelleen.

Purra toi esille, miten Suomella ei sotavuosina ollut juutalaisvastaisia lakeja, ja maan juutalaiset palvelivat armeijassa muiden suomalaisten rinnalla. Tämä ei kuitenkaan estänyt antisemitistisen ajattelun leviämistä maahamme. 1930-luvun lopulla juutalaisten pakolaisten vastaanottoa vastustettiin, ja jatkosodan yhteistyö Saksalaisten kanssa johti kahdeksan juutalaispakolaisen luovuttamiseen Saksan kuolemanleireille. Tämän tapahtumasarjan muisto velvoittaa meitä toimimaan.

Ministeri muistutti, että suomalaisilla on velvollisuus suojella juutalaista elämää ja varmistaa, ettei menneisyyden synkkiä tapahtumia koskaan toistuisi. Hän viittasi myös viime vuoden lokakuun 7. päivään, jolloin Hamasin terrori-isku koitui yli tuhannen viattoman uhriksi Israelissa. Purra korosti Israelin oikeutta puolustaa kansalaisiaan ja koskemattomuuttaan.

Euroopan juutalais-kristilliset juuret olivat myös osa Purran puhetta. Juutalainen elämä on rikastuttanut Eurooppaa vuosisatojen ajan, mutta tämän tiedostaminen ei ole itsestäänselvyys kaikille. Antisemitismi on edelleen uhka, jota ruokkivat niin kansainvälisen median usein värittyneet uutisoinnit kuin salaliittoteoriat sosiaalisessa mediassa. Myös maahanmuuton myötä Eurooppaan on tullut asenteita, joissa antisemitismiä tai antisionismia pidetään legitiiminä mielipiteenä. Purra painotti, ettei antisemitismiä pidä hyväksyä missään muodossa.

Suomen hallitus ottaa antisemitismiin puuttumisen vakavasti. Holokaustin kieltäminen on kriminalisoitu, ja kansanmurhan uhrien muistopäivää vietettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Purra korosti, ettei hallitus suvaitse kehitystä, joka johtaisi juutalaisten kansalaisten turvallisuuden vaarantumiseen. Vaikka maailmassa on toisen maailmansodan jälkeen tapahtunut useita kansanmurhia, juutalaisten kansanmurha Euroopassa on ainutlaatuinen. Se brutaalius ja systemaattisuus, jolla holokausti toteutettiin, on vertaansa vailla historiassa.

”Emme voi koskaan antaa sen kaltaisen pahuuden menestyä Euroopassa tai muuallakaan maailmassa”, Purra päätti puheensa vaikuttavalla muistutuksella, miksi on tärkeää muistaa Suomesta luovutettuja juutalaisia joka vuosi marraskuun kuudentena päivänä.