Valikko Sulje

Parashat Matot-Masei Menu

Parashat Matot-Masei -lukujakso käsittelee Israelin kansan vaellusta erämaassa ja Mooseksen ohjeita sukukuntien johtajille. Alla on ehdotus teemaan sopivasta menusta viikonlopun illalliselle:

Alkuruoka: Hummus

Ainekset:

  • 1 prk kikherneitä
  • 1 sitruunan mehu
  • 2 rkl tahinia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 tl juustokuminaa
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • suolaa ja pippuria
  • tuoretta korianteria tai persiljaa

Ohjeet:

  1. Huuhtele kikherneet ja laita ne tehosekoittimeen.
  2. Purista joukkoon sitruunan mehu ja lisää tahini, valkosipulinkynnet, juustokumina, oliiviöljy, suola ja pippuri.
  3. Soseuta seos tasaiseksi massaksi.
  4. Tarjoile hummus tuoreen leivän tai kasvisten kanssa. Koristele halutessasi tuoreella korianterilla tai persiljalla.

Pääruoka: Lihapullat tomaattikastikkeessa

Ainekset:

  • 500 g naudan jauhelihaa
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 kananmuna
  • 1 dl korppujauhoja
  • suolaa ja pippuria
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 1 tl juustokuminaa
  • 1 tlk tomaattimurskaa
  • 2 dl kanalientä
  • tuoretta basilikaa

Ohjeet:

  1. Pilko sipuli ja valkosipulinkynnet pieniksi paloiksi.
  2. Sekoita jauheliha, sipuli, valkosipuli, kananmuna ja korppujauhot kulhossa. Mausta suolalla ja pippurilla.
  3. Muotoile jauhelihasta pieniä lihapullia.
  4. Kuumenna öljy pannulla ja paista lihapullat kauniin ruskeiksi.
  5. Lisää pannulle tomaattimurska, kanaliemi, paprikajauhe, juustokumina ja tuoretta basilikaa. Sekoita hyvin.
  6. Anna kastikkeen kiehua hiljalleen noin 20 minuuttia tai kunnes lihapullat ovat kypsiä.

Jälkiruoka: Mantelikakku

Ainekset:

  • 150 g mantelijauhetta
  • 150 g sokeria
  • 4 kananmunaa
  • 1 sitruunan raastettu kuori
  • 1 rkl sitruunamehua
  • tomusokeria

Ohjeet:

  1. Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi.
  2. Lisää mantelijauhe, sitruunan kuori ja sitruunamehu. Sekoita hyvin.
  3. Voitele kakkuvuoka kevyesti öljyllä tai voilla.
  4. Kaada mantelikakkumassa vuokaan.
  5. Paista mantelikakkua 175 asteessa noin 30-40 minuuttia, kunnes se on kypsä ja kullanruskea.
  6. Anna mantelikakun jäähtyä ja ripottele sen päälle tomusokeria ennen tarjoilua. Voit koristella mantelikakun halutessasi esimerkiksi tuoreilla marjoilla tai hedelmillä.