Parashat Nitzavim-Vayeilech käsittelee liittoa, jonka Jumala teki Israelin kansan kanssa, ja muistuttaa kansaa sen velvollisuuksista ja vastuusta. Parashassa painotetaan myös tulevia sukupolvia ja perinteiden jatkuvuutta.
Kosher-illallinen, joka sopisi tähän Parashaan, voisi sisältää alkuruokana hummusta ja pitaleipiä, pääruokana uunilohta paahdetun kasvispedin kera sekä jälkiruokana mantelikakkua.
Hummuksen ja pitaleipien resepti (4 annosta):
- 2 purkkia kikherneitä, valutettuna
- 1/4 cup (n. 0,6 dl) tahinia
- 1/4 cup (n. 0,6 dl) oliiviöljyä
- 1 sitruunan mehu
- 1 valkosipulinkynsi, murskattuna
- 1 tl juustokuminaa
- suolaa ja mustapippuria maun mukaan
- pitaleipiä tarjoiluun
- Laita kikherneet kulhoon ja muussaa ne haarukalla.
- Lisää joukkoon tahini, oliiviöljy, sitruunan mehu, murskattu valkosipulinkynsi ja juustokumina. Sekoita tasaiseksi.
- Mausta suolalla ja pippurilla maun mukaan.
- Tarjoile hummus pitaleipien kera.
Uunilohi paahdetun kasvispedin kera (4 annosta):
- 4 lohifileetä
- 2 porkkanaa, pilkottuna
- 1 bataatti, pilkottuna
- 1 punasipuli, pilkottuna
- 2 rkl oliiviöljyä
- suolaa ja mustapippuria maun mukaan
- Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
- Laita lohifileet leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
- Paista lohifileitä uunissa noin 15-20 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä.
- Paista porkkanat, bataatti ja punasipuli oliiviöljyssä pannulla. Mausta suolalla ja pippurilla.
- Asettele paahdetut kasvikset lautaselle ja aseta lohifileet päälle.
Mantelikakku (8-10 annosta):
- 1 1/2 cup (n. 3,6 dl) mantelijauhetta
- 3/4 cup (n. 1,8 dl) sokeria
- 1/4 tl suolaa
- 3 munaa
- 1/2 cup (n. 1,2 dl) sulatettua voita
- 1 tl manteliuutetta
- 1/4 cup (n. 0,6 dl) mantelilastuja
Valmistus:
- Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen.
- Voitele irtopohjavuoka (halkaisija n. 20 cm) ja ripottele siihen mantelijauhetta.
- Sekoita mantelijauhe, sokeri ja suola kulhossa.
- Lisää joukkoon munat yksitellen hyvin sekoittaen.
- Lisää joukkoon sulatettu voi ja manteliuute. Sekoita tasaiseksi.
- Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta.
- Ripottele mantelilastut kakun päälle.
- Paista uunissa noin 30-35 minuuttia, kunnes kakku on kullanruskea ja kypsä.
- Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua.
Vinkki: Voit tarjoilla mantelikakun esimerkiksi vaniljakastikkeen tai jäätelön kera.