Valikko Sulje

Parashat Nitzavim-Vayeilech Menu

Parashat Nitzavim-Vayeilech käsittelee liittoa, jonka Jumala teki Israelin kansan kanssa, ja muistuttaa kansaa sen velvollisuuksista ja vastuusta. Parashassa painotetaan myös tulevia sukupolvia ja perinteiden jatkuvuutta.

Kosher-illallinen, joka sopisi tähän Parashaan, voisi sisältää alkuruokana hummusta ja pitaleipiä, pääruokana uunilohta paahdetun kasvispedin kera sekä jälkiruokana mantelikakkua.

Hummuksen ja pitaleipien resepti (4 annosta):

  • 2 purkkia kikherneitä, valutettuna
  • 1/4 cup (n. 0,6 dl) tahinia
  • 1/4 cup (n. 0,6 dl) oliiviöljyä
  • 1 sitruunan mehu
  • 1 valkosipulinkynsi, murskattuna
  • 1 tl juustokuminaa
  • suolaa ja mustapippuria maun mukaan
  • pitaleipiä tarjoiluun
  1. Laita kikherneet kulhoon ja muussaa ne haarukalla.
  2. Lisää joukkoon tahini, oliiviöljy, sitruunan mehu, murskattu valkosipulinkynsi ja juustokumina. Sekoita tasaiseksi.
  3. Mausta suolalla ja pippurilla maun mukaan.
  4. Tarjoile hummus pitaleipien kera.

Uunilohi paahdetun kasvispedin kera (4 annosta):

  • 4 lohifileetä
  • 2 porkkanaa, pilkottuna
  • 1 bataatti, pilkottuna
  • 1 punasipuli, pilkottuna
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • suolaa ja mustapippuria maun mukaan
  1. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
  2. Laita lohifileet leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
  3. Paista lohifileitä uunissa noin 15-20 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä.
  4. Paista porkkanat, bataatti ja punasipuli oliiviöljyssä pannulla. Mausta suolalla ja pippurilla.
  5. Asettele paahdetut kasvikset lautaselle ja aseta lohifileet päälle.

Mantelikakku (8-10 annosta):

  • 1 1/2 cup (n. 3,6 dl) mantelijauhetta
  • 3/4 cup (n. 1,8 dl) sokeria
  • 1/4 tl suolaa
  • 3 munaa
  • 1/2 cup (n. 1,2 dl) sulatettua voita
  • 1 tl manteliuutetta
  • 1/4 cup (n. 0,6 dl) mantelilastuja

Valmistus:

  1. Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen.
  2. Voitele irtopohjavuoka (halkaisija n. 20 cm) ja ripottele siihen mantelijauhetta.
  3. Sekoita mantelijauhe, sokeri ja suola kulhossa.
  4. Lisää joukkoon munat yksitellen hyvin sekoittaen.
  5. Lisää joukkoon sulatettu voi ja manteliuute. Sekoita tasaiseksi.
  6. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta.
  7. Ripottele mantelilastut kakun päälle.
  8. Paista uunissa noin 30-35 minuuttia, kunnes kakku on kullanruskea ja kypsä.
  9. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua.

Vinkki: Voit tarjoilla mantelikakun esimerkiksi vaniljakastikkeen tai jäätelön kera.