Parashat Vayishlach käsittelee Jaakobin ja Esaun kohtaamista sekä Jaakobin perheen elämää. Kosher-illallinen, joka sopisi tähän Parashaan, voisi sisältää alkuruokana munakoiso-dipin, pääruokana grillattua naudanlihaa ja uuniperunaa sekä jälkiruokana manteli-päärynäpiirakkaa.
Munakoiso-dippi (4 annosta)
- 2 keskikokoista munakoisoa
- 1/4 cup (n. 0,6 dl) tahinia
- 2 rkl sitruunan mehua
- 2 rkl oliiviöljyä
- 2 valkosipulinkynttä, murskattuna
- suolaa ja mustapippuria maun mukaan
- Leikkaa munakoisot pituussuunnassa kahtia ja paista niitä uunissa leivinpaperilla vuoratulla pellillä noin 25-30 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä.
- Kaavi munakoison pehmeä sisus kulhoon ja lisää joukkoon tahini, sitruunan mehu, oliiviöljy, murskattu valkosipuli, suola ja pippuri. Sekoita tasaiseksi.
Grillattu naudanliha ja uuniperunat (4 annosta)
- 600 g naudanlihaa, esimerkiksi pihviä
- 0,6 dl oliiviöljyä
- 2 rkl balsamiviinietikkaa
- 2 tl dijon-sinappia
- 1 tl hunajaa
- 1 tl kuivattua rosmariinia
- suolaa ja mustapippuria maun mukaan
- 4 isoa perunaa, pestynä ja kuivattuna
- 2 rkl oliiviöljyä
- suolaa ja mustapippuria maun mukaan
- Laita grilli kuumenemaan.
- Sekoita oliiviöljy, balsamiviinietikka, dijon-sinappi, hunaja, rosmariini, suola ja pippuri kulhossa.
- Sivele marinadi naudanlihan pinnalle ja anna sen maustua noin 20 minuuttia.
- Grillaa naudanlihaa noin 4-5 minuuttia molemmilta puolilta halutun kypsyysasteen saavuttamiseksi.
- Leikkaa naudanliha viipaleiksi ja tarjoile uuniperunoiden kanssa.
- Valmista uuniperunat: leikkaa perunat lohkoiksi, laita ne uunivuokaan, lisää oliiviöljy, suola ja pippuri ja sekoita hyvin. Paista uunissa noin 30-35 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä ja kullanruskeita.
Manteli-päärynäpiirakka (8-10 annosta)
Ainekset:
Pohja:
- 2,5 dl vehnäjauhoja
- 1 dl mantelijauhoja
- 1 dl sokeria
- 100 g voita, huoneenlämpöisenä
- 1 kananmuna
Täyte:
- 3 päärynää, kuorittuna ja pilkottuna
- 1 dl mantelijauhoja
- 1 dl sokeria
- 2 kananmunaa
- 1 tl vaniljasokeria
- 1 tl kanelia
- 1/2 tl inkivääriä
- 1 dl kermaa
Valmistus:
- Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
- Sekoita vehnäjauhot, mantelijauhot ja sokeri kulhossa. Lisää joukkoon voi ja kananmuna ja sekoita taikinaksi.
- Painele taikina piirakkavuoan (noin 24 cm halkaisijaltaan) pohjalle ja reunoille.
- Levitä pilkotut päärynät piirakan päälle.
- Sekoita mantelijauhot, sokeri, kananmunat, vaniljasokeri, kaneli, inkivääri ja kerma kulhossa.
- Kaada seos päärynöiden päälle.
- Paista piirakkaa uunissa noin 45-50 minuuttia, kunnes se on kullanruskea ja täyte on hyytynyt.
- Anna piirakan jäähtyä hieman ennen tarjoilua.
Vinkki: Voit tarjoilla manteli-päärynäpiirakan esimerkiksi vaniljajäätelön tai kermavaahdon kanssa. Voit myös vaihdella piirakan täytteen päärynöiden tilalle muita hedelmiä, kuten omenaa tai persikkaa.