Valikko Sulje

Parashat Yitro Menu

Parashat Yitro kertoo Moosesin tapaamisesta appensa Jitron kanssa ja sisältää kymmenen käskyn antamisen. Viikonlopun kosher illallinen Parashat Yitro -teemalla voisi sisältää seuraavat ruokalajit:

Alkuruoka: Hummus ja tahini, joiden dipattavaksi tarjoillaan tuoreita vihanneksia ja pita-leipää. Hummus ja tahini edustavat Lähi-idän ruokakulttuuria, ja niiden tarjoileminen vihannesten kanssa edustaa terveellistä ja kohtuullista ruokavaliota.

Pääruoka: Lampaanpaisti punaviinikastikkeessa ja valkosipuliperunoilla. Lampaanliha on tärkeä osa juutalaista perinnettä, ja sen yhdistäminen punaviinikastikkeeseen ja valkosipuliperunoihin tekee siitä herkullisen ja runsaan aterian.

Jälkiruoka: Mantelikakku ja kahvi. Mantelit ovat tärkeä symboli juutalaisessa perinteessä, ja makea mantelikakku edustaa juhlaa ja iloa.

Valmistusohjeet:

Hummus ja tahini

  • 2 dl kikherneitä
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1/4 dl tahinia
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 1 tl juustokuminaa
  • suolaa ja mustapippuria maun mukaan
  • tuoreita vihanneksia ja pita-leipää dipattavaksi

Valmistusohjeet:

  1. Liota kikherneitä vedessä yön yli.
  2. Keitä kikherneitä suolalla maustetussa vedessä noin tunnin ajan tai kunnes ne ovat pehmeitä.
  3. Valuta kikherneet ja laita ne kulhoon.
  4. Lisää valkosipulinkynnet, tahini, sitruunamehu, juustokumina, suola ja mustapippuri.
  5. Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa, kunnes seos on sileä.
  6. Tarjoile hummus ja tahini tuoreiden vihannesten ja pita-leivän kanssa.

Lampaanpaisti punaviinikastikkeessa ja valkosipuliperunoilla

  • 1 kg lampaanpaistia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 sipuli
  • 1 dl punaviiniä
  • 2 dl lihalientä
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • suolaa ja mustapippuria maun mukaan
  • 1 kg perunoita

Valmistusohjeet:

  1. Kuumenna uuni 180 asteeseen.
  2. Kuori ja pilko valkosipulinkynnet ja sipuli pieniksi paloiksi.
  3. Laita lampaanpaisti uunivuokaan.
  4. Hiero oliiviöljyä paistin päälle ja mausta suolalla ja mustapippurilla. 
  5. Lisää pilkotut valkosipulit ja sipulit paistin ympärille.
  6. Kaada punaviini ja lihaliemi paistin ympärille.
  7. Paista uunissa noin 2-2,5 tuntia, kunnes liha on kypsää ja mehukasta.
  8. Kuori perunat ja leikkaa ne pieniksi lohkoiksi.
  9. Paista perunat pannulla oliiviöljyssä, kunnes ne ovat kultaisia ja pehmeitä.
  10. Tarjoile lampaanpaisti punaviinikastikkeessa ja valkosipuliperunoiden kanssa.

Mantelikakku

  • 3 dl mantelijauhetta
  • 1 dl sokeria
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 3 kananmunaa
  • 2 rkl hunajaa
  • 1/2 dl öljyä

Valmistusohjeet:

  1. Kuumenna uuni 180 asteeseen.
  2. Voitele ja jauhota kakkuvuoka.
  3. Sekoita mantelijauhe, sokeri, leivinjauhe ja vaniljasokeri kulhossa.
  4. Vatkaa kananmunat vaahdoksi toisessa kulhossa.
  5. Lisää hunaja ja öljy kananmunavaahdon sekaan ja sekoita hyvin.
  6. Lisää jauhoseos kananmunaseokseen ja sekoita, kunnes taikina on tasainen.
  7. Kaada taikina vuokaan ja paista uunissa noin 35-40 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä.
  8. Anna jäähtyä ennen tarjoilua.

Tämä Parashat Yitro -teemainen viikonlopun kosher illallinen tarjoaa maukkaan ja monipuolisen aterian, joka edustaa Tooran tärkeitä teemoja ja perinteitä.