Valikko Sulje

Parashat Pekudei Menu

Parashat Pekudei kertoo lopulta valmiiksi saadusta Mishkanista, pyhäköstä, jonka israelilaiset rakensivat erämaassa. Tämä on merkittävä hetki Toorassa, joten tähän aiheeseen liittyvä kosher-illallinen tulisi olla erityisen juhlava ja herkullinen.

Parashat Pekudei Menu

Alkuruoka: Pesto-kananrinta salaatti

Pääruoka: Lampaanpotka punaviinikastikkeessa, juureksia ja perunamuusia

Jälkiruoka: Suklaa-pistaasimousse

Resepti:

Pesto-kananrinta salaatti

Ainekset:

  • 2 kanan rintaleikettä
  • 4 kourallista salaattia
  • 1 punasipuli
  • 1 avocado
  • 1 punainen paprika
  • 1 rkl pestokastiketta
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • suolaa ja pippuria maun mukaan

Valmistus:

  1. Leikkaa kanan rintafileet ohuiksi viipaleiksi.
  2. Mausta kanan viipaleet suolalla ja pippurilla ja paista ne oliiviöljyssä kypsiksi.
  3. Leikkaa salaatti, punasipuli, avocado ja paprika suikaleiksi ja laita ne kulhoon.
  4. Sekoita pestokastike oliiviöljyn kanssa ja kaada salaatin päälle.
  5. Lisää paistetut kananviipaleet salaatin päälle ja sekoita hyvin.

Pääruoka: 

Lampaanpotka punaviinikastikkeessa, juureksia ja perunamuusia

Ainekset:

  • 4 lampaan potkaa
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 porkkana
  • 1 sellerinvarsi
  • 2 rkl tomaattipyreetä
  • 4 dl punaviiniä
  • 4 dl kanalientä
  • 2 rkl tuoretta rosmariinia
  • suolaa ja pippuria maun mukaan

Juurekset

  • 4 porkkanaa
  • 4 perunaa
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • suolaa ja pippuria maun mukaan

Perunamuusi

  • 6 perunaa
  • 2 dl maitoa
  • 50 g voita
  • suolaa ja pippuria maun mukaan

Valmistus:

  1. Lämmitä uuni 180 asteeseen. Mausta lampaanpotkat suolalla ja pippurilla.
  2. Lämmitä oliiviöljy padassa ja paista lampaanpotkat kauniin ruskeiksi joka puolelta. Nosta liha padasta sivuun.
  3. Pilko sipuli, valkosipuli, porkkana ja selleri pieniksi paloiksi. Lisää ne pataan ja paista ne kypsiksi.
  4. Lisää tomaattipyree ja paista vielä pari minuuttia. Lisää punaviini ja kanaliemi. Keitä sekoitellen noin 10 minuuttia. 
  5. Nosta lampaanpotkat takaisin pataan ja lisää rosmariini. Peitä pata kannella ja laita se uuniin. Paista noin 2 tuntia tai kunnes liha on mureaa.
  6. Kuori porkkanat ja perunat ja leikkaa ne samankokoisiksi paloiksi. Laita ne uunipellille ja lisää oliiviöljy, suola ja pippuri. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia.
  7. Keitä perunat suolalla maustetussa vedessä kunnes ne ovat kypsiä. Valuta vesi ja lisää maito ja voi. Soseuta perunat ja mausta suolalla ja pippurilla.
  8. Kun liha on kypsää, ota se pois padasta ja pidä se lämpimänä foliolla peitettynä noin 10 minuuttia.
  9. Siivilöi kastike padasta ja lisää se takaisin pataan. Keitä kastiketta vielä noin 10 minuuttia tai kunnes se on sopivan paksua.
  10. Tarjoile lampaanpotkat juuresten ja perunamuusin kera. Lusikoi punaviinikastiketta lihan päälle.

Jälkiruoka: 

Suklaa-pistaasimousse

Ainekset:

  • 150 g tummaa suklaata
  • 2 dl kermaa
  • 2 kananmunan keltuaista
  • 1/4 dl sokeria
  • 1/4 dl pistaasipähkinöitä
  • ripaus suolaa

Valmistus:

  1. Sulata suklaa vesihauteessa ja anna sen jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
  2. Vaahdota kerma kuohkeaksi vaahdoksi.
  3. Vatkaa keltuaiset ja sokeri kulhossa vaaleaksi vaahdoksi.
  4. Lisää suklaa ja suola keltuaisvaahtoon ja sekoita tasaiseksi.
  5. Lisää varovasti kermavaahto seokseen ja sekoita varovasti.
  6. Lusikoi mousse jälkiruokakuppeihin ja laita jääkaappiin vähintään 1 tunniksi.
  7. Rouhi pistaasipähkinät ja ripottele niitä moussen päälle ennen tarjoilua.

Nauti herkullisesta Parashat Pekudei illallisesta yhdessä perheen ja ystävien kanssa!