Parashat Pekudei kertoo lopulta valmiiksi saadusta Mishkanista, pyhäköstä, jonka israelilaiset rakensivat erämaassa. Tämä on merkittävä hetki Toorassa, joten tähän aiheeseen liittyvä kosher-illallinen tulisi olla erityisen juhlava ja herkullinen.
Parashat Pekudei Menu
Alkuruoka: Pesto-kananrinta salaatti
Pääruoka: Lampaanpotka punaviinikastikkeessa, juureksia ja perunamuusia
Jälkiruoka: Suklaa-pistaasimousse
Resepti:
Pesto-kananrinta salaatti
Ainekset:
- 2 kanan rintaleikettä
- 4 kourallista salaattia
- 1 punasipuli
- 1 avocado
- 1 punainen paprika
- 1 rkl pestokastiketta
- 2 rkl oliiviöljyä
- suolaa ja pippuria maun mukaan
Valmistus:
- Leikkaa kanan rintafileet ohuiksi viipaleiksi.
- Mausta kanan viipaleet suolalla ja pippurilla ja paista ne oliiviöljyssä kypsiksi.
- Leikkaa salaatti, punasipuli, avocado ja paprika suikaleiksi ja laita ne kulhoon.
- Sekoita pestokastike oliiviöljyn kanssa ja kaada salaatin päälle.
- Lisää paistetut kananviipaleet salaatin päälle ja sekoita hyvin.
Pääruoka:
Lampaanpotka punaviinikastikkeessa, juureksia ja perunamuusia
Ainekset:
- 4 lampaan potkaa
- 2 rkl oliiviöljyä
- 1 sipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- 1 porkkana
- 1 sellerinvarsi
- 2 rkl tomaattipyreetä
- 4 dl punaviiniä
- 4 dl kanalientä
- 2 rkl tuoretta rosmariinia
- suolaa ja pippuria maun mukaan
Juurekset
- 4 porkkanaa
- 4 perunaa
- 2 rkl oliiviöljyä
- suolaa ja pippuria maun mukaan
Perunamuusi
- 6 perunaa
- 2 dl maitoa
- 50 g voita
- suolaa ja pippuria maun mukaan
Valmistus:
- Lämmitä uuni 180 asteeseen. Mausta lampaanpotkat suolalla ja pippurilla.
- Lämmitä oliiviöljy padassa ja paista lampaanpotkat kauniin ruskeiksi joka puolelta. Nosta liha padasta sivuun.
- Pilko sipuli, valkosipuli, porkkana ja selleri pieniksi paloiksi. Lisää ne pataan ja paista ne kypsiksi.
- Lisää tomaattipyree ja paista vielä pari minuuttia. Lisää punaviini ja kanaliemi. Keitä sekoitellen noin 10 minuuttia.
- Nosta lampaanpotkat takaisin pataan ja lisää rosmariini. Peitä pata kannella ja laita se uuniin. Paista noin 2 tuntia tai kunnes liha on mureaa.
- Kuori porkkanat ja perunat ja leikkaa ne samankokoisiksi paloiksi. Laita ne uunipellille ja lisää oliiviöljy, suola ja pippuri. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia.
- Keitä perunat suolalla maustetussa vedessä kunnes ne ovat kypsiä. Valuta vesi ja lisää maito ja voi. Soseuta perunat ja mausta suolalla ja pippurilla.
- Kun liha on kypsää, ota se pois padasta ja pidä se lämpimänä foliolla peitettynä noin 10 minuuttia.
- Siivilöi kastike padasta ja lisää se takaisin pataan. Keitä kastiketta vielä noin 10 minuuttia tai kunnes se on sopivan paksua.
- Tarjoile lampaanpotkat juuresten ja perunamuusin kera. Lusikoi punaviinikastiketta lihan päälle.
Jälkiruoka:
Suklaa-pistaasimousse
Ainekset:
- 150 g tummaa suklaata
- 2 dl kermaa
- 2 kananmunan keltuaista
- 1/4 dl sokeria
- 1/4 dl pistaasipähkinöitä
- ripaus suolaa
Valmistus:
- Sulata suklaa vesihauteessa ja anna sen jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
- Vaahdota kerma kuohkeaksi vaahdoksi.
- Vatkaa keltuaiset ja sokeri kulhossa vaaleaksi vaahdoksi.
- Lisää suklaa ja suola keltuaisvaahtoon ja sekoita tasaiseksi.
- Lisää varovasti kermavaahto seokseen ja sekoita varovasti.
- Lusikoi mousse jälkiruokakuppeihin ja laita jääkaappiin vähintään 1 tunniksi.
- Rouhi pistaasipähkinät ja ripottele niitä moussen päälle ennen tarjoilua.
Nauti herkullisesta Parashat Pekudei illallisesta yhdessä perheen ja ystävien kanssa!