Valikko Sulje

Keskiaikaiset yhteisöt ja pogromit (1200–1500)

Askenaasijuutalaisten historia keskiajalla (1200–1500) oli monella tapaa ristiriitaista: toisaalta juutalaisyhteisöt kukoistivat kaupankäynnissä, uskonnollisessa oppineisuudessa ja kulttuurin kehityksessä, mutta samalla he kohtasivat systemaattisia vainoja, pogromeja ja syrjintää. Tämä artikkeli käsittelee juutalaisten elämää Saksassa, Ranskassa, Böömissä ja Puolassa sekä ristiretkien, mustan surman ja gettojen synnyn vaikutusta juutalaisten asemaan Euroopassa.

Juutalaisyhteisöt Saksassa, Ranskassa, Böömissä ja Puolassa

Saksa – Reininlaakson juutalaisyhteisöt

Saksassa juutalaiset asuivat erityisesti Reininlaakson kaupungeissa, kuten Mainzissa, Wormsissa ja Speyerissä, jotka olivat juutalaisen oppineisuuden keskuksia. 1200-luvun alkuun mennessä monet juutalaiset toimivat kauppiaina, rahanlainaajina ja käsityöläisinä. Vaikka heidän roolinsa taloudessa oli merkittävä, heidän asemansa oli usein epävarma, ja he olivat jatkuvasti alttiina hallitsijoiden ja kirkon asettamille rajoituksille.

Juutalaisten asema Saksassa huononi merkittävästi 1200-luvulta alkaen. Paavi Innocentius III ja myöhemmät kirkolliset säädökset asettivat yhä enemmän rajoituksia juutalaisten elämälle, ja heitä syytettiin usein yhteiskunnallisista ongelmista, kuten taloudellisista vaikeuksista ja kulkutaudeista.

Ranska – Juutalaisten karkotukset ja paluumuutot

Ranskassa juutalaisten asema oli 1200-luvulla jatkuvan epävarmuuden alla. Vuonna 1182 kuningas Filip II karkotti juutalaiset Pariisista ja takavarikoi heidän omaisuutensa. Vaikka he saivat palata 1198, heidän oikeutensa jäivät rajallisiksi.

1306 kuningas Filip IV määräsi kaikkien Ranskan juutalaisten karkotuksen, mutta heidän paluunsa sallittiin jälleen myöhemmin. Juutalaisia houkuteltiin takaisin maahan taloudellisista syistä, mutta heidät karkotettiin uudelleen 1394, mikä käytännössä lopetti juutalaisyhteisöjen olemassaolon Ranskassa keskiajalla.

Böömi – Juutalaiset Prahassa ja Määrissä

Böömissä juutalaiset muodostivat merkittävän yhteisön, erityisesti Prahassa. Böömin kuninkaat suojelivat juutalaisia ajoittain, mutta heidän asemansa oli silti haavoittuva. Prahan juutalaisyhteisö kehittyi huomattavasti 1200–1400-luvuilla ja siitä tuli yksi Euroopan tärkeimmistä juutalaiskeskuksista.

Vuonna 1389 tapahtui yksi keskiajan suurimmista pogromeista, kun yli 3 000 juutalaista surmattiin pääsiäisen aikaan Prahassa. Tapaus oli osa laajempaa juutalaisvastaista liikehdintää Keski-Euroopassa.

Puola – Turvapaikka juutalaisille

1200-luvulta lähtien Puola alkoi houkutella juutalaisia, jotka pakenivat vainoja Saksasta ja Ranskasta. Puolan kuninkaat, kuten Bolesław V ja Kazimierz III, myönsivät juutalaisille suojelukirjoja ja erioikeuksia, mikä teki Puolasta juutalaisten merkittävimmän turvapaikan Euroopassa.

1300- ja 1400-luvuilla Puolaan saapui suuri määrä juutalaisia, mikä johti vahvojen yhteisöjen syntyyn Krakovaan, Lubliniin ja Lvoviin. Tästä kehityksestä sai alkunsa askenaasijuutalaisten merkittävä vaikutus Itä-Euroopan juutalaisuuteen seuraavina vuosisatoina.

Ristiretket ja niiden vaikutus askenaasijuutalaisiin

Ensimmäinen ristiretki (1096) oli kohtalokas juutalaisyhteisöille Saksassa ja Ranskassa. Ristiretkeläiset surmasivat tuhansia juutalaisia erityisesti Reininlaaksossa. 1200-luvun myöhemmät ristiretket toivat uusia vainoja, kun juutalaisia syytettiin usein kristittyjen epäonnistumisista Pyhällä maalla.

Ristiretkien aikainen antisemitismi loi pohjan juutalaisten syrjinnälle Euroopassa. Ristiretkien vaikutuksesta juutalaisten asema heikkeni monissa maissa, ja heidän eristämisensä kristillisestä yhteiskunnasta vahvistui.

Musta surma ja juutalaisvaino Euroopassa

1347–1351 Eurooppaa ravistellut musta surma johti laajoihin juutalaisvainohin. Koska juutalaisilla oli usein omat asuinalueensa ja paremmat hygieniatavat, he sairastuivat suhteellisesti vähemmän kuin muu väestö. Tämä herätti epäluuloa, ja heitä syytettiin ruton levittämisestä.

Juutalaisia poltettiin roviolla ja heidän yhteisöjään tuhottiin erityisesti Saksassa ja Sveitsissä. Monet juutalaiset pakenivat Itä-Eurooppaan, missä heidän asemansa oli turvallisempi.

Gettojen syntyminen ja yhteisöllinen rakenne

Keskiajan edetessä juutalaisia alettiin sulkea erityisille asuinalueille, jotka tunnettiin myöhemmin gettoina. Ensimmäinen virallinen juutalaisgetto perustettiin Venetsiaan vuonna 1516, mutta jo sitä ennen juutalaisia oli pakotettu asumaan erillisillä alueilla monissa kaupungeissa.

Getoissa juutalaisyhteisöt kehittivät omia koulujaan, synagogiaan ja hallintorakenteitaan. Juutalaisilla oli usein omat rabbi- ja tuomioistuinkäytännöt, jotka mahdollistivat heidän uskonnollisen ja kulttuurisen elämänsä säilyttämisen.

Gettojärjestelmä eristi juutalaiset entistä enemmän muusta yhteiskunnasta, mutta se myös auttoi heitä säilyttämään oman identiteettinsä ja kulttuurinsa.

1200–1500-lukujen aikana askenaasijuutalaisten historia oli täynnä sekä kulttuurista kukoistusta että vakavia vainoja. Saksassa ja Ranskassa juutalaiset joutuivat toistuvasti pogromien ja karkotusten kohteiksi, kun taas Böömissä ja Puolassa he saivat ajoittain paremmat elinolosuhteet. Ristiretket ja musta surma lisäsivät juutalaisten vainoa, ja keskiajan loppupuolella heidän eristämisensä yhteiskunnasta vahvistui gettojärjestelmän myötä.

Vaikka keskiaika oli monessa suhteessa vaikea ajanjakso juutalaisyhteisöille, heidän uskonnollinen ja kulttuurinen perintönsä säilyi ja kehittyi, luoden perustan tuleville sukupolville ja juutalaisen elämän jatkumiselle Euroopassa.