Valikko Sulje

Arkeologit sanovat, että Jeesuksen apostolien kadonnut kaupunki on juuri löydetty

Arkeologien mielestä Jeesuksen apostolien Pietarin, Andrew ja Philipin koti Julias sijaitsi Galileanmeren pohjoisrannalla.

Arkeologien mielestä he ovat löytäneet kadonneen Rooman kaupungin Julian, joka on kolmen Jeesuksen apostolin: Pietarin, Andrew ja Filippiinien koti (Joh. 1:44; 12:21). Ryhmä uskoo, että Galileanmeren pohjoisrannalta, Bethsaidan laakson luonnonsuojelualueelta löydetty monikerroksinen paikka löytyy.

  • 2000 vuotta viettäen Tiberiasin historia haudataan roskien alle 
  • Arkeologit vähentävät Israelista löytyneen tuntemattoman pyhän haudan 
  • Jeesuksen tapahtumapaikat Jerusalemissa: Ovatko ne todellisia? 

Tärkein löytö on edistyksellinen roomalaistyylinen sauna. Se itsessään osoittaa, että siellä oli ollut kaupunki, ei vain kalastajakylä, Kinneret-yliopiston tohtori Mordechai Aviam kertoi Haaretzille.

Kukaan muu kuin juutalainen historioitsija Josephus Flavius ​​- itse asiassa ainoa lähde, joka kuvaa tämän kaupungin olemassaoloa – kirjoitti, että juutalainen monarkki kuningas Philip Herodes, suuren vasallin kuninkaan Herodesin poika, muutti juutalaisten kalastajakylaksi ollut Bethsaidan todelliseksi Roomalainen poliisi(Ant. 18:28. Vaikka se on rakennettu Bethsaidaan vai sen kautta, se on edelleen tuntematon.)

Philip kutsui uudelleen kaupungin nimeksi ”Julias” Livia Drusillan jälkeen, joka avioliiton jälkeen tunnetaan nimellä Roomalaisen keisari Tiberiuksen äiti Julia Augusta. 

”Josephus kertoi, että kuningas oli päivittänyt Bethsaidan kylästä polikseen, oikeaan kaupunkiin”, Aviam sanoo huolellisesti. ”Hän ei sanonut, että se olisi rakennettu sen päälle tai viereen tai alle. Ja todellakaan, koko ajan, emme ole tienneet, missä se oli. Mutta kylpylä todistaa kaupunkikulttuurin olemassaolosta.”

Josephus itse huolehtii Bethsaidan puolustuslinjojen vahvistamisesta (kuten hän itse ilmoitti) ennen 67 vuotta CE alkanutta Rooman vastaista suurta juutalaista kapinaa, joka päättyisi juutalaisten katastrofiin vuonna 70 eKr. Josephus väittää itseään loukkaanneen taistelussa suolla lähellä Juliasta (Life 399-403).

>>  Jeesuksen tapahtumapaikat Jerusalemissa: Ovatko ne todellisia?  >>

Julialle on oikeastaan ​​kolme ehdokasta: tämä nimeltään el-Araj; ja kaksi lähellä olevaa kohdetta järven rannalla. Saatuaan odottamattomasti kylpylän ja muut roomalaisen aikakauden jäänteet (aiemmin tunnettujen) Bysantin raunioiden alapuolelle arkeologien mielestä tämä paikka, joka on Jordanin joen suistossa Galileanmeren pohjoisrannalla, on vahvin ehdokas .

Mitä arkeologit löysivät el-Arajista, on vanhempi kerros, joka on peräisin Rooman myöhäisestä ajanjaksosta, 1. – 3. Vuosisadan puolella, kaksi metriä alle Bysantin tason. Tuossa roomalaisessa kerroksessa oli keramiikkasirdejä 1. – 3. vuosisadalla eKr., Mosaiikki ja kylpylän jäänteet. Löydettiin kaksi kolikkoa, pronssikolikko toisen vuosisadan lopulta ja hopea denariuksen keisari Neron vuodesta 65-66 CE  

Arkeologinen kaivaa sitä, jonka uskotaan olevan Juliasta, joka on kolmen Jeesuksen apostolin koti, Kinneretin rannalla.
Roomalainen kylpyhuone, jossa mosaiikkifragmentit.

Ja onko löydetty myös suuri puuttuva kirkko? Kaivinkoneet löysivät seinät kultaisilla lasitesseillä mosaiikkiä varten, mikä viittaa varakkaaseen ja tärkeään kirkkoon. Baijerin Eichstätt-piispa Willibald vieraili Pyhässä maassa vuonna 725 eKr., Ja kuvailee matkasuunnitelmassaan vierailuaan Bethsaidan kirkkoon, joka rakennettiin Pietarin ja Andrew-talon päälle. Arkeologien mukaan saattaa olla mahdollista, että nykyisissä kaivauksissa on löydetty todisteita siitä kirkosta.

Arkeologit väittävät, että keskeinen argumentti, jonka vuoksi el-Araj on Julias, on virhe Galilean meren tasosta. 

Läheisen Magdalan kaivinkoneiden laskelmien perusteella useimmat arkeologit olettavat, että järven taso oli Rooman aikana 209 metriä merenpinnan alapuolella. Siksi he olettavat, että el-Arajin paikka oli veden alla Bysantin ajan. Mutta joko muinaisilla roomalaisilla oli kiduksia, tai niin ei ollut.  

Rooman kerros on 211 metriä merenpinnan alapuolella. Järven taso oli selvästi alhaisempi kuin aikaisemmin ajateltiin. ”Ja el-Araj ei varmasti ollut Rooman ajanjakson aikana veden alla”, he sanovat.  

Geologit, professori Noam Greenbaum Haifan yliopistosta ja tohtori Nati Bergman Yigal Alon Kinneretin limnologisesta laboratoriosta, tutkivat alueen kerroksia ja päättelivät, että alue oli peitetty mudalla ja savilla, joita Jordanin joki kantoi myöhään Rooman aikana , mikä vastaa materiaalikuilua, joka pysyy noin 250 – 350 CE. Myöhemmin, Bysantin ajanjaksolla, paikka uudelleensijoitettiin, arkeologit toteavat. Pysy ajan tasalla uusista löytöistä, kun kaivaukset, rahoituksen salliessa, jatka.

https://www.haaretz.com/archaeology/lost-city-of-jesus-apostles-may-have-been-found-1.5440477