Valikko Sulje

Missä on raamatullinen Bethsaida, missä Jeesus käveli vetten päällä? Tapaus tästä Jordanin joen kukkuloista

Muinaisen Bethsaidan kaupungin sijainti on kadonnut ajan sumussa. Professori Rami Arav ehdottaa johtavaa ehdokasta paikkaan, jossa Jeesus teki uuden testamentin mukaan ihmeitä.

 Vahva torni Bethsaidan portilla, 11. vuosisadalla - 8. vuosisadalla eKr
Vahva torni e-Tell-Bethsaidan portilla, 11. vuosisadalla – 8. vuosisadalla eKr.

Voi sinulle, Chorazin! Voi sinulle, Bethsaida! Sillä jos mahtavia töitä, jotka sinussa tehtiin, olisi tehty Tyyrissä ja Sidonissa, niin he olisivat paranneet kauan sitten säkkiin ja tuhkaan ”- Matt. 11:22, Jeesusta lainaten.

Monien ihmeiden, joiden Jeesuksen väitetään toteuttaneen Bethsaidassa, ja häntä sinnitettiin, ettei kaupunkiväestö tehnyt sen jälkeen ”parannusta” Raamatun mukaan. Kylä mainitaan Uudessa testamentissa useita kertoja Jeesuksen opetuslapsien Philipin, Andrew ja Pietarin kotikaupunkina ; paikka, jossa Jeesuksen sanotaan käveneen vedellä, parantavan sokean (Mark. 8: 22-25) ja ruokkinut 5000 ihmistä kahdella kalalla ja viidellä leipällä. Roomalais-juutalainen historioitsija Josephus kirjoitti”Juutalaisten muinaismuodoissa”, että Tetrarkin kuningas, kuningas Herodes Suuren poika, ”eteni Gennesareth-järven rannalla sijaitsevan Bethsaidan kylän kaupungin arvokkuuteen”, nimeltään Julias.

Kuitenkin kuuluisa 2000 vuotta sitten, sen sijainti on unohdettu. Mutta Raamatun Bethsaidan Galileanmeren rannalla on kaksi pääkilpailijaa: e-Tellin ja el-Arajin arkeologiset kohteet . (Kolmas kilpailija, Messadiye-kylä, on suurelta osin pudonnut kilpailusta sillä perusteella, että siellä olevat rauniot näyttävät olevan liian tarkoituksellisia sopimaan kuvauksiin ja näyttävät olevan päivätty myöhemmin.)

Professori Rami Arav Omahassa sijaitsevasta Nebraskan yliopistosta on ottanut e-Tellin (joka tarkoittaa vain ”kukkulaa”) tapauksen jo lähes kolmen vuosikymmenen ajan, ja korostaa, että Israel on hyväksynyt sen ”todelliseksi Bethsaidaksi”. hallituksen paikannimisto. Siksi e-Tell esiintyy virallisilla karttoilla ”Bethsaida”, Arav huomauttaa. Hän ja kollegansa ovat julkaisseet akateemisia artikkeleita, joissa väitetään e-Tellin tapausta vuodesta 1988 tähän päivään saakka, ja kiistäneet el-Araj -tapauksen, jota edistävät Nyackin yliopiston New Yorkin yliopiston professori R. Steven Notley ja Mordechai Aviam Yhdysvaltain yliopistosta. Kinneret-yliopisto Galileanmerellä.

Sekä e-Tell että el-Araj ovat melko lähellä toisiaan Jordan-joen rannalla, kun se virtaa Galileanmeren pohjoispuolelle. Joko voisi sopia Raamatun Bethsaidan luonteen kalastajakyläksi.

Arav väittää kuitenkin, että mikäli jotain, el-Araj oli Rooman armeijan leiri ja hänen ”sivusto”, e-Tell, oli Bethsaida – myöhempi ruumiillistuminen Raamatun valtakunnan pääkaupunki Geshurille.

Muinaisen Bethsaidan luovutus, koska se olisi pitänyt kiertää 8. vuosisadan eaa

Geshurin arvoituksellinen valtakunta

Niistä löydöt E-Tell oli monumentaalinen linnoituksia ja kaupungin portilla sekä aitat ja muiden elintarvikkeiden säilytys tilat ja puutaulun kuvaa kuunjumalan . On selvää, että e-Tellin kaupunki oli valtava läsnäolo rautakaudella. Arav ja hänen kollegansa ovat tunnistaneet sen Geshurin rautakauden valtakunnan pääkaupunkiin löytöjen ja sijainnin perusteella.

Geshur mainitaan useita kertoja Raamatussa ja oli olemassa Israelin ja Juudan kuningaskuntien kanssa pohjoisessa. Tiedämme siitä kuitenkin hyvin vähän, mahdollisesti siksi, että sillä oli hyvät suhteet israelilaisiin, Arav vitsailee – toisin kuin kiusalliset filistealaiset . ”Tämän valtakunnan arkisto on kirjoitettu pergamenttiin, helposti pilaantuvaan materiaaliin. Kuinka me tiedämme sen? Koska olemme löytäneet asiakirjojen sinetit, ei asiakirjoja ”, Arav kertoo Haaretzille. ”Tiivisteet tehtiin savista ja tästä syystä ne säilyivät. Vaihtaisimme asiakirjojen sinetit, mutta valitettavasti ihmiset, jotka voisivat käydä kauppaa kanssamme, kuolivat vuosituhansia sitten. ”

Etkö tiedä Geshurin pääkaupungin nimeä? Emme. Raamatun tekstissä ei mainita muinaisten valtakuntien pääkaupunkeja, paitsi yhdellä poikkeuksella: Ester 1: 2, ”… Näin tapahtui Xerxesin päivinä. Hän hallitsi yli 127 provinssia Intiasta Cushiin. Noina päivinä kuningas Xerxes istui kuninkaallisella valtaistuimellaan Susan linnassa. ”

Joten sen asiakirjojen kanssa, jotka kääntyivät pölyksi, ja raamatullisten kirjoittajien, joita ei ollut aio kirjoittaa siitä, Geshurin pääkaupungin nimi ei ole tiedossa – mutta Arav uskoo olevansa Zerin muurien kaupunki, joka on mainittu Joshua 19:35. Itse asiassa Arav sanoo, että ”pääoman” käännös on epätarkka: heprealaisen raamatun sana oli ”bira”, joka johtuu indo-arjalaisten juuresta ”linnoitukselle”.

Kysyessään, miksi ”Zer” on hänen mielestään Geshurin pääkaupunki, Arav selittää, että Joshua luettelee Galilean merta ympäröivät kaupungit myötäpäivään alkaen suurimmasta kaupungista, Zeristä – ja e-Tell on suurin kaikista järven ympärillä olevista kohteista.

E-Tell -sivulta löytynyt kuunjumalaa kuvaava rata.

Seuraava: Arav väittää, että ”Zer” ei ole kukaan muu alkuperäinen nimi Bethsaida.

Heprealaiset kirjaimet R ( resh ) ja D ( dalet ) ovat usein sekoitettuja – muinaiset kirjoittajat ovat erehtyneet toisiinsa, koska hän näyttää niin samanlaiselta, hän sanoo.

Itse asiassa ”Zer” olisi pitänyt kirjoittaa sanalla “Tzer”, joka Aravin mukaan voisi yhtä hyvin olla “Tzed” ja että hän positioitui, heitettiin hepreaksi Bethsaidaan toisen temppelin aikana.

Joten ehkä Bethsaida esiintyy heprealaisessa raamatussa, kuten Zer; joka voisi todennäköisesti olla Geshurin pääkaupunki; ja e-Tell ylpeilee varmasti monumentaalisista raunioista, jotka sopivat rautakauden valtakunnan pääkaupunkiin.

Juuri rautakauden jälkeinen nimi, Beit-tzaida – Bethsaida, ilmestyy Uudessa testamentissa, ja juutalais-roomalaisen historioitsijan Josephus kirjoitti kirjallisesti teoksensa ensimmäisen vuosisadan lopulla CE: n (Uusi testamentti kirjoitettiin kreikkaksi ja kirjoitus Bethsaida on kreikan aakkosten latinalainen translitterointi.)

Arav lisää, että sana “tzed” tarkoittaa hepreaksi sekä metsästämistä että kalastusta. Nimi ”kalastajien talo” sopisi yhtä läheiselle el-Arajille.

Korkea paikka Bethsaidan kaupungin portilla, 11.-10. Vuosisadalla eKr
E-Tell

Ratkaisevaa Aravin asemalle – kilpailevan paikan, el-Arajin kaivukoneet eivät ole toistaiseksi tehneet rautakauden löytöjä, hän sanoo. Mutta kylä olisi ollut olemassa rautakaudella, toisella temppelikaudella, koska silloin sen nimi olisi muuttunut Zeristä (Tzer, Tzed) Beit-Tzaidaksi (Bethsaida). Toisen temppelikauden aikana monet paikannimet lisäsivät etuliitteen ”beth” – ”koti” nykypäivän hepreaksi ja “temppelin” raamatun aikana, mikä luo etunimen nimen jatkamiselle, hän selittää.

On lisättävä, että hyvin harvoissa arkeologisissa kohteissa on antiikin kirjoituksia nimellään. Yhtään ei ole löydetty esimerkiksi muinaisesta Jerusalemista. Ainoat Israelista toistaiseksi löydetyt olivat Gezerissä ja Ekronissa.

Lisäksi: Kinneretin taso vaihtelee hulluksi. Geologit ovat päätellyt, että Pyhä maa kärsi ensimmäisen vuosisadan kuivuudesta, ja myöhäinen Mendel Nun, järven ympärillä olevien muinaisten satamien asiantuntija, arvioi, että järven taso ensimmäisen vuosisadan aikana oli 210 – 214 metriä merenpinnan alapuolella. El-Arajissa sijaitseva ensimmäisen vuosisadan kylä on noin 211 metriä merenpinnan alapuolella, joten Arav ehdottaa, että se on epätodennäköinen ehdokas kyläksi rautakaudesta varhaiseen Bysantin aikakauteen saakka.

Löydät Julian

Noin 37-vuotiaana syntynyt Josephus Flavius, joka asui siis heti Jeesuksen ajan jälkeen, ei kirjoittanut hänestä paljon sinänsä. Josephus kirjoitti siitä, että Herodes Philip päivitti Bethsaidan kalastuskylän polikseen, jonka vuonna 30 CE hän nimitti uudelleen Juliaksena keisari Augustuksen kuolleen vaimon Livian eli Julian kunniaksi (Sodat II, 168; Muinaiset 18, 26).

Joten vaikka jotkut väittävät, että Josephus ei ollut täysin tarkka tarkkuuden suhteen – ei muinaisia ​​historioitsijoita, Julian löytäminen olisi vahva todistus todellisen Bethsaidan löytämisestä.

E-Tell -sivulta löytynyt kuunjumalaa kuvaava rata.

Yksi pykälä on se, että sekä e-Tellin että el-Arajin kaivukoneet väittävät löytäneensä Julian.

Arkeologit löysivät e-Tell-palvelussa muinaisen temppelin, jonka Philip Herodes muutti temppeliksi Liviaksi / Juliaksi, ja joka oli valmistettu omistautuneena kuolleelle keisarinnalle, Arav sanoo.

On lisättävä, että Uudessa testamentissa, joka on ilmeisesti kirjoitettu välillä 50–100 CE, mainitaan Bethsaida, mutta ei Juliasta, kaupungin myöhempää inkarnaatiota Josephuksen mukaan. Hän kuitenkin kirjoitti, että Bethsaida oli olemassa ennen ensimmäistä vuosisataa CE (kuten voitaisiin odottaa, jos se todella kehittyisi Geshurin pääkaupungista). Esimerkiksi Johannes viittaa Jeesuksen opetuslapsiin Pietariin, Andrewan ja Filippiin, jotka ovat lähtöisin Betsaidasta, ei Juliasta (Joh. 1:44). Se oli ilmeisesti kirjoitettu ensimmäisen vuosisadan lopulla tai toisen vuosisadan lopulla.

Arav uskoo, että Johanneksen ja muut viittaukset palautuivat vanhaan nimeen tavan mukaan, kuten tavallaan.

Minuutti radan löytämisestä

Samaan aikaan El-Arajin vaatimuksiin Bethsaidan tunnistamisesta sisältyy kirkkojen löytäminen, mukaan lukien mahdollisesti kuuluisa apostolien kirkko, joka kahdeksannen vuosisadan kristillisen perinteen mukaan oli rakennettu Jeesuksen opetuslapsien Pietarin ja Andrew: n kotiin. Bethsaidan kylä.

Arav väittää, että el-Arajista löydetty kirkko oli rakennettu varhaisella Bysantin ajanjaksolla, yli 400–500 vuotta Jeesuksen ajan jälkeen. Arkeologisten todisteiden puuttuessa ja ottaen huomioon, että geologian oli ajatellut upottaa noin kaksi metriä sedimenttiä el-Arajiin Jeesuksen elinaikana ja kirkon rakentamisen välillä, jumalallinen inspiraatio olisi ollut tarpeen paikan löytämiseksi paikalle, jossa opetuslapset olivat oletettavasti asuneet ensimmäisellä vuosisadalla, Arav kiistää.

El-Arajista kaivukoneet löysivät roomalaisen kylpylän jäännökset (joita ei olisi tuolloin ollut juutalaisessa kaupungissa), roomalaisen hopeakolikon ja eräiden muiden esineiden, joita heidän ehdotetaan tukevan el-Arajin tunnistamista Juliakseksi .

Arav kuitenkin väittää, että Julian ollessa olemassa kylpylä ei ollut asia Etelä-Levantissa. Alueen ensimmäiset roomalaiset kylpylät rakennettiin Hasmoneanin ja Herodesin kuninkaille heidän palatseihinsa. Vasta sitten ne rakennettiin Rooman sotilaallisille leireille Judeassa, toisen vuosisadan CE: ssä, ja kaupungin julkiset kylpylät syntyivät vasta Bysantin aikakaudella, jolloin näyttää siltä, ​​että Bethsaida / Julias oli lakannut olemasta.

Joten jos el-Arajilla oli kylpylä, joka oli peräisin ensimmäisen vuosisadan puolivälistä tai toisen vuosisadan puolivälistä, se ei todista Rooman kaupunkia Palestiinassa vaan Rooman armeijan leiriä, Arav väittää.

Aikaisemman portin aukio: korkea paikka on vasemmalla.  11.-10. Vuosisataa eaa

Kun Josephus putosi hevostaan

Ennen kansansa pettämistä Josephus tunnettiin nimellä Yosef ben Matityahu ja oli Rooman miehittäjää taistelevien juutalaisten joukkojen kenraali. Hänen omaelämäkerransa ”Vita” luvuissa 71 – 73 hän kuvaa roomalaisia ​​palkkasotureita, joita Rooman vasallikuningas Herodes Agrippa II kärsi juutalais-roomalaisen sodan alkaessa (65-66 CE). Palkkasoturivaarit sijoittivat linnoitetun leirin noin kilometrin etäisyydelle Juliasta tielle kahteen kaupunkiin, jotta niiden toimitusketju voisi katkeaa, Josephus kertoo.

Sitten hän kuvaa taktiikkansa palkkasoturivoimien torjunnassa. Keräten noin 5000 miestä, hän johdatti heidät rotkoon, mistä he ryntäsivät roomalaiset. Ja todellakin, on yksi sopiva syvä rotko, joka laskeutuu Jordanin joelle Galilean puolella, e-Tellia vastapäätä. He olisivat voittaneet, jos Josephusta ei olisi heitetty hevosestaan, kun se muuttui suolla ja evakuoitiin Kapernaumiin. Hänen raa’at miehensä menettivät rohkeutensa ja roomalaiset voittivat päivän.

Seuraavana päivänä joukot ryhtyivät jälleen yhteen, mutta kuultuaan juutalaisten joukkojen vahvistamista roomalaiset vetäytyivät linnoitettuun leiriin. Ja he pysyivät siellä pitkään, ehkä toisen vuosisadan loppuun asti, Arav sanoo.

Hän toteaa, että Talmud kertoo keisari Hadrianin vierailun ”Tzaidan” -alueelle (Bethsaida) vuosina 130-132 CE. Hänet olisi todennäköisesti ollut isännöinyt samassa armeijan leirissä, ja todellakin el-Arajin kaivinkoneet ilmoittivat toisen vuosisadan CE löytöt sopivat Hadrianin vierailun ajalle, Arav lisää. Tämä uskoo tukevan väitettä, jonka mukaan kilpailijat eivät löytäneet Bethsaida-Juliaa, vaan Rooman armeijan leiriä Herodeksen ajanjaksolta.

Missä tahansa se oli, viittaukset Bethsaidaan katoavat kolmannella vuosisadalla. Sen tuomio ei ollut vihollisjoukkojen käsissä, kuten näissä osissa niin usein tapahtui. Se oli seismologiaa. Vuonna 363 CE voimakas maanjäristys järkytti Galileaa ja toinen tapahtui kaksi vuotta myöhässä. Maanvyörymät patoivat Jordan-joen, ja kun se murtautui läpi, Galilean meren laguunit ja Bethsaidan tasangot tulivat. Kalastajien piti siirtää toimintaansa ja se oli se.

https://www.haaretz.com/archaeology/.premium-where-is-biblical-bethsaida-where-jesus-walked-on-water-the-case-of-e-tell-1.9082557