Jerusalemissa maanantaiaamu 30. joulukuuta 2024 valkenee viileänä ja kosteana. Auringonnousu tapahtuu noin kello 6:38, ja päivän pituus on hieman yli 10 tuntia. Sateinen sää saattaa vaikuttaa aamun liikenteeseen ja kaupunkilaisten päivittäisiin toimiin. Monet valmistautuvat uuteen työviikkoon, ja kaupungin kaduilla on havaittavissa kiireistä liikehdintää. Sateenvarjot ja lämpimät vaatteet ovat tarpeen, kun asukkaat suuntaavat töihin, kouluihin ja muihin menoihinsa.
Vaikka sää on harmaa, Jerusalemin ainutlaatuinen tunnelma säilyy. Kaupungin historialliset kadut ja rakennukset luovat erityisen ilmapiirin, joka yhdistää menneisyyden ja nykyisyyden. Sateen ropina kivetyksellä ja kostea ilma tuovat oman lisänsä kaupungin viehätykseen.
Sateen jatkuessa on suositeltavaa varautua mahdollisiin liukkaisiin pintoihin ja varata hieman enemmän aikaa siirtymisiin. Kahvilat ja muut sisätilat tarjoavat lämpimiä paikkoja suojautua sateelta ja nauttia kuumia juomia ennen päivän askareisiin ryhtymistä.
politiikka: Israelin YK-suurlähettiläs vetoaa panttivankien puolesta
Israelin YK-suurlähettiläs Danny Danon nosti tänään kansainväliseen keskusteluun lokakuun 7. päivän tapahtumat ja panttivankien järkyttävät olosuhteet, joita YK:n päämajassa käsiteltiin terveysministeriön toimittaman uuden raportin pohjalta. Raportti sisältää yksityiskohtia, jotka korostavat panttivankien kohtaamaa väkivaltaa, laiminlyöntiä ja psykologista kidutusta.
Lokakuun hyökkäyksen jälkipyykki
Lokakuun 7. päivän laajamittaiset terrori-iskut Gazasta Israeliin ovat jättäneet syvät haavat sekä Israelin yhteiskuntaan että kansainväliseen politiikkaan. Yli 200 ihmistä joutui Hamasin kaappaamaksi, ja heistä monet ovat yhä panttivankeina. Osa vapautetuista panttivangeista on paljastanut karmeita yksityiskohtia olosuhteistaan, mukaan lukien fyysinen pahoinpitely, riittämätön ravinto ja psykologinen manipulointi.
Israelin YK-suurlähettiläs Danon painotti puheessaan, että YK:n on otettava kantaa panttivankien tilanteeseen ja tuomittava terrorijärjestöjen toiminta. ”Tämä ei ole vain Israelin kysymys. Kyse on universaaleista arvoista: ihmisarvosta ja oikeudesta elää ilman pelkoa.”
Kansainvälisen yhteisön vastuu
Raportin keskeisenä viestinä on vedota kansainväliseen yhteisöön, jotta se käyttäisi kaikki mahdolliset keinot panttivankien vapauttamiseksi. Danon toi esille, kuinka Hamas on systemaattisesti rikkonut kansainvälisen oikeuden sääntöjä ja ihmisoikeuksia. Erityisesti hän kritisoi YK:ta siitä, ettei se ole toistaiseksi ottanut riittävän selkeää kantaa asiaan.
Raportti esittää myös keinoja, joilla panttivankien tilannetta voidaan parantaa. Näihin kuuluu esimerkiksi lisääntyvä kansainvälinen painostus, YK:n valtuutettujen lähettäminen Gazaan ja pakotteiden kiristäminen Hamasia vastaan.
Mitä seuraavaksi?
Israelin hallitus toivoo, että raportti johtaa konkreettisiin toimiin YK:ssa. Tämä voisi sisältää resoluution, jossa Hamasin toimet tuomitaan yksiselitteisesti, sekä humanitaarisen avun kohdentamisen panttivankien perheille.
Samalla YK:n yleiskokouksessa on edessä haastava tasapainottelu. Monet maat ovat varovaisia ottamaan kantaa Lähi-idän konfliktin kysymyksiin pelätessään vaikutuksia omiin geopoliittisiin intresseihinsä.
Tämän päivän tapahtumat YK:ssa osoittavat, kuinka Israel pyrkii aktiivisesti tuomaan panttivankien tilanteen kansainväliseen tietoisuuteen ja vaatii yhteisön yhtenäisyyttä terrorismin vastaisessa taistelussa. On kuitenkin epävarmaa, johtavatko nämä ponnistelut konkreettisiin muutoksiin, vai jäävätkö ne jälleen kerran vain puheiden tasolle.
politiikka: Israelin YK-suurlähettiläs: ’YK yrittää sivuuttaa lokakuun 7. päivän kauhut’
Israelin YK-suurlähettiläs Danny Danon kommentoi terveysministeriön raporttia, joka käsittelee panttivankien olosuhteita ja joka toimitetaan YK:lle tällä viikolla. Danon totesi: ”Jatkamme YK:n muistuttamista seksuaalisesta väkivallasta, nälkiinnyttämisestä, laiminlyönnistä ja nöyryytyksestä, joita panttivankimme kokevat.”
yhteiskunta: Panttivangin poika: Yhtenäisyys on voimamme!
Yocheved Lifshitz, joka kidnapattiin Hamasin toimesta ja vapautettiin 17 päivän jälkeen, sytytti Hanukka-kynttilät Panttivankien aukiolla Tel Avivissa. Hän totesi: ”449 päivää on kulunut, ja ne ovat yhtä tuskallista päivää, kunnes kaikki panttivankimme palaavat.”
turvallisuus: Iranilainen suunnitelma israelilaisen toimittajan sieppaamiseksi estetty
Iranin vallankumouskaartin (IRGC) suunnitelma kidnapata israelilainen toimittaja Babak Itzhaki epäonnistui agentin kieltäydyttyä yhteistyöstä.
terveys: Terveysministeriö esittelee raportin panttivangeista Yhdistyneille Kansakunnille
Terveysministeri Uriel Busso ilmoitti raportista, joka korostaa panttivankien kokemia kauhuja ja paljastaa vihollisen julmuuden. Busso totesi: ”Kansainvälisen yhteisön on käytettävä kaikkia mahdollisia keinoja lopettaakseen tämä julmuus ja tuodakseen panttivangit kotiin.”
kansainväliset suhteet: Biden katuu vetäytymistään, uskoo voivansa voittaa Trumpin
The Washington Postin mukaan Yhdysvaltain presidentti Joe Biden katuu vetäytymistään tämän vuoden presidentinvaaleista ja on ilmaissut luottamusta siihen, että hän olisi voinut voittaa Donald Trumpin huolimatta toisin viittaavista kyselyistä.
teknologia: Trump pyrkii viivästyttämään TikTokin kieltoa
Yhdysvaltain valittu presidentti Donald Trump on kehottanut korkeinta oikeutta viivästyttämään ensi kuussa voimaan astuvaa TikTokin kieltoa, jotta neuvotteluratkaisuun pääseminen olisi mahdollista.
oikeus: Sara Netanyahu: ’Tutkinta on politisoitu noitajahti’
Pääministeri Benjamin Netanyahun puoliso Sara Netanyahu väittää, että häntä vastaan suunnattu oikeudellinen tutkinta on poliittisesti motivoitunut, laiton ja puolueellinen.
onnettomuudet: Etelä-Koreassa lentokone syöksyy maahan laskeutuessaan, 28 kuollutta
Ainakin 28 ihmistä kuoli, kun 181 matkustajaa kuljettanut lentokone syöksyi maahan Muanin kansainvälisellä lentokentällä Etelä-Koreassa.
oikeus: Aika loppumassa: Israelilaismies vankilassa ulkomailla tarvitsee oikeudenkäyntikuluja
Ilman tarvittavia varoja oikeudenkäyntikuluihin Nosson saattaa viettää loppuelämänsä vankilassa, ja jos kanssavankien uhkaukset ovat todellisia, hänen loppuelämänsä ei ehkä ole pitkä.
politiikka: Seitsemän kuollut Israelin iskussa Gazan sairaalaan, Hamasin siviilipuolustus ilmoittaa
Hamasin hallinnoiman siviilipuolustuksen mukaan Israelin isku Gazan sairaalaan johti seitsemän ihmisen kuolemaan.
terveys: Pääministeri Netanyahu peruu oikeudenkäyntitodistuksensa eturauhasleikkauksen vuoksi
Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu on saanut oikeuskanslerin hyväksynnän perua oikeudenkäyntitodistuksensa suunnitellun eturauhasleikkauksen vuoksi.
kansainväliset suhteet: Anti-länsimielinen poliitikko Mikheil Kavelashvili vannoi virkavalansa Georgian presidenttinä
Mikheil Kavelashvili, tunnettu anti-länsimielisistä näkemyksistään, on vannonut virkavalansa Georgian presidenttinä.
turvallisuus: Israelin ilmavoimat iskee Gazaan, aiheuttaen raketin laukaisun
Israel Air Force (IAF) iski Gazassa laukaisualustaan, joka sisälsi valmiin raketin, mikä johti raketin laukaisuun.
arkeologia: 10-vuotias poika löytää 100-vuotiaan kultaisen ristin riipuksen Jerusalemista
Jerusalemissa 10-vuotias poika löysi 100 vuotta vanhan kultaisen ristin muotoisen riipuksen.
IDF suorittaa ratsian pohjoisgazzalaiseen sairaalaan, pidättää noin 240 terroriepäiltyä
Israel Defense Forces (IDF) ilmoitti suorittaneensa ratsian pohjoisessa Gazassa sijaitsevaan sairaalaan, jota se kuvailee Hamasin ”keskeiseksi tukikohdaksi”. Operaation aikana pidätettiin sairaalan johtaja ja useita 7. lokakuuta tapahtuneisiin hyökkäyksiin osallistuneita henkilöitä. IDF kertoo myös evakuoineensa satoja potilaita muihin sairaaloihin.
IDF torjuu kaksi pitkän kantaman rakettia Gazasta Jerusalemin alueella
IDF ilmoitti torjuneensa kaksi Gazasta ammuttua pitkän kantaman rakettia Jerusalemin alueella. Hyökkäyksessä ei raportoitu loukkaantumisia. Tämä on toinen kerta tämän viikonlopun aikana, kun pääkaupunkia on kohdistettu hyökkäyksillä; aiemmin yön aikana Jemenistä laukaistu ohjus torjuttiin.
WHO:n johtaja kertoo pelänneensä henkensä puolesta Israelin ilmaiskussa Sanaan lentokentälle
Maailman terveysjärjestön (WHO) pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus kertoi pelänneensä henkensä puolesta Israelin ilmaiskussa Jemenin pääkaupungin Sanaan lentokentälle. Hän oli alueella humanitaarisessa tehtävässä, kun isku tapahtui.
IDF ampuu alas Jemenistä laukaistun ohjuksen Jerusalemin ja Kuolleenmeren alueella
IDF ilmoitti ampuneensa alas Jemenistä laukaistun ohjuksen, joka aiheutti hälytyksiä Jerusalemin ja Kuolleenmeren alueella. Tämä on ensimmäinen kerta, kun Yhdysvaltain THAAD-järjestelmä on otettu käyttöön Israelissa avustamaan tällaisessa torjunnassa.
Sara Netanjahun asianajaja varoittaa oikeuskansleria avaamasta tutkintaa pääministerin vaimosta
Pääministeri Benjamin Netanjahun vaimon, Sara Netanjahun, asianajaja varoitti oikeuskansleria ja valtion syyttäjää olemasta avaamatta ”laitonta” tutkintaa häntä vastaan. Tämä liittyy väitteisiin todistajien manipuloinnista meneillään olevassa oikeusjutussa.
politiikka: Israel sulkee suurlähetystönsä Irlannissa vastalauseena Irlannin hallituksen politiikalle
Joulukuun 15. päivänä 2024 Israel ilmoitti sulkevansa suurlähetystönsä Dublinissa, syynä Irlannin hallituksen ”äärimmäisen Israel-vastainen politiikka”. Päätös herätti vastakaikua Irlannin poliittisessa johdossa: pääministeri Simon Harris kuvaili sitä ”syvästi valitettavaksi”, ja varapääministeri Micheál Martin totesi, ettei Irlannilla ole suunnitelmia sulkea omaa suurlähetystöään Israelissa.
Tämä diplomaattinen kiista heijastaa maiden välisten suhteiden kiristymistä, joka on kehittynyt viime vuosina. Irlanti on ollut yksi Euroopan unionin kriittisimmistä jäsenmaista Israelin toimia kohtaan, erityisesti liittyen Länsirannan miehitykseen ja siirtokuntapolitiikkaan. Israelin päätös sulkea suurlähetystönsä on poikkeuksellinen toimenpide, joka korostaa maiden välisten suhteiden jännittyneisyyttä.
turvallisuus: Israel ottaa haltuunsa puskurivyöhykkeen Golanin kukkuloilla Syyrian hallinnon romahdettua
Joulukuun 8. päivänä 2024 Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu määräsi Israelin puolustusvoimat (IDF) ottamaan hallintaansa puskurivyöhykkeen, joka erottaa Israelin ja Syyrian joukot Golanin kukkuloilla. Tämä päätös tehtiin sen jälkeen, kun Syyrian presidentti Bashar al-Assadin hallinto romahti Damaskoksessa.
Puskurivyöhyke on ollut olemassa vuodesta 1974 lähtien, ja sen tarkoituksena on ollut estää suorat sotilaalliset yhteenotot maiden välillä. Syyrian hallinnon kaatuminen on luonut alueelle valtatyhjiön, joka on herättänyt huolta turvallisuustilanteen heikkenemisestä ja mahdollisista uhkista Israelin rajoilla. IDF:n toimet pyrkivät varmistamaan, ettei alueelle synny uusia uhkia ja että Israelin turvallisuus säilyy.
diplomatia: Paraguay siirtää suurlähetystönsä takaisin Jerusalemiin
Joulukuun 12. päivänä 2024 Paraguay ilmoitti siirtävänsä suurlähetystönsä takaisin Jerusalemiin. Tämä on toinen kerta, kun Paraguay tekee tällaisen siirron; ensimmäinen tapahtui vuonna 2018, mutta suurlähetystö palautettiin myöhemmin Tel Aviviin.
Päätös on merkittävä, sillä Jerusalemin asema on ollut pitkään kiistanalainen kansainvälisessä diplomatiassa. Monet maat ovat pidättäytyneet sijoittamasta suurlähetystöjään Jerusalemiin, kunnes kaupungin lopullinen status on ratkaistu Israelin ja palestiinalaisten välisissä neuvotteluissa. Paraguayn päätös heijastaa maan halua vahvistaa suhteitaan Israeliin, mutta se saattaa myös herättää kritiikkiä ja vaikuttaa sen suhteisiin arabimaailman kanssa.
terveys: Jerusalemilainen teini sairastuu poliovirukseen
Joulukuun 25. päivänä 2024 raportoitiin, että 17-vuotias rokottamaton teini Jerusalemista oli sairastunut poliovirukseen. Tapaus on herättänyt huolta, sillä poliota pidettiin lähes hävitettynä Israelissa.
Terveysviranomaiset ovat korostaneet rokotusten tärkeyttä ja käynnistäneet kampanjoita varmistaakseen, että kaikki lapset ja nuoret saavat tarvittavat rokotukset. Polion esiintyminen uudelleen voi johtaa laajempiin terveysuhkiin, jos rokotuskattavuus ei ole riittävä. Tämä tapaus toimii muistutuksena siitä, että vaikka tietyt taudit on saatu lähes hävitettyä, jatkuva valppaus ja rokotusohjelmien ylläpito ovat välttämättömiä.
turvallisuus: Jemenistä ammuttu raketti osuu Tel Aviviin, 16 loukkaantunutta
Joulukuun 21. päivänä 2024 Tel Aviviin osui Jemenistä ammuttu raketti, joka aiheutti 16 henkilön loukkaantumisen. Tämä hyökkäys on osa laajempaa alueellista jännitettä, jossa Jemenin konfliktin osapuolet ovat laajentaneet toimintaansa myös Israelia vastaan.
Israelin puolustusvoimat ovat vastanneet hyökkäykseen ja tehostaneet ilmapuolustustaan mahdollisten uusien uhkien varalta. Tilanne korostaa Lähi-idän konfliktien monimutkaisuutta ja sitä, kuinka alueelliset jännitteet voivat nopeasti eskaloitua ja vaikuttaa laajemmalle alueelle.
Hääpäivän tanssi päättyi pidätykseen Temppelivuorella
Kaksi sulhasta pidätettiin tänä aamuna (sunnuntaina) Temppelivuorella heidän tanssittuaan alueella häidensä kunniaksi. Poliisi vei miehet läheiselle poliisiasemalle, mutta heidän vapauttamisensa tapahtui nopeasti Honenu-oikeusjärjestön asianajaja Nati Romin avustuksella.
Tanssi Temppelivuorella johti poliisitoimiin
Sulhaset, jotka juhlivat tärkeää päiväänsä tanssilla pyhällä paikalla, herättivät poliisin huomion ja heidät pidätettiin. Tanssi tulkittiin mahdollisesti sääntöjen rikkomiseksi, vaikka asianajaja Rom painotti, ettei mitään rikosta ollut tapahtunut.
Asianajaja vaatii tasapuolisuutta Temppelivuorelle
Nati Rom, joka edusti pidätettyjä, kritisoi tapahtumia voimakkaasti. ”Turhat pidätykset ja valikoiva lainvalvonta juutalaisia vastaan Temppelivuorella on lopetettava. Pidätetyt eivät ole tehneet mitään väärää”, Rom kommentoi. Hänen mukaansa tällaiset toimet rikkovat yksilönvapauksia ja kohdistuvat epäoikeudenmukaisesti juutalaisiin pyhällä paikalla.
Temppelivuori – jännitteiden polttopiste
Temppelivuori on yksi maailman kiistellyimmistä paikoista, ja siellä noudatetaan tarkkoja sääntöjä uskontojen välisen tasapainon ylläpitämiseksi. Tanssilla juhlistaminen on voitu tulkita provokatiiviseksi tai sääntöjen vastaiseksi, vaikka sulhaset näkivät sen ilon ja juhlan eleenä.
Tapaus korostaa jälleen kerran Temppelivuoren herkkää asemaa ja siellä tapahtuvan toiminnan valvonnan aiheuttamia jännitteitä. Tällaiset tilanteet herättävät kysymyksiä uskonnonvapaudesta, tasapuolisesta lainvalvonnasta ja siitä, miten alueen historiallinen ja uskonnollinen merkitys vaikuttaa sen käytännön hallintaan.
Hezbollahin pitkäaikainen johtaja Hassan Nasrallah kohtasi kohtalonsa: Israelin tiedustelu mursi järjestön suojamuurit
Hezbollahin pitkäaikainen johtaja Hassan Nasrallah uskoi olevansa turvassa Israelin puolustusvoimien (IDF) tappo-operaatioilta – siihen asti, kunnes hänen elämänsä päättyi Israelin ilmavoimien (IAF) ilmaiskussa Beirutissa syyskuussa. New York Timesin sunnuntaina julkaisema raportti avaa uusia yksityiskohtia siitä, miten Israelin tiedustelu onnistui soluttautumaan syvälle Libanonin terroristijärjestöön ja horjuttamaan sen toimintaa.
Nasrallahin virhearviointi
Raportin mukaan Nasrallah sivuutti avustajiensa huolenaiheet ja kehotukset siirtyä turvallisempaan paikkaan kuin bunkkeri, jossa hänen elämänsä päättyi 27. syyskuuta. Nasrallah uskoi, ettei Israelilla ollut halua laajamittaiseen sotaan Hezbollahia vastaan, vaikka vain kaksi viikkoa ennen hänen kuolemaansa Israel oli räjäyttänyt tuhansia pagereita ja radiopuhelimia, joita järjestön operatiiviset jäsenet käyttivät. Tämä arvio osoittautui kohtalokkaaksi virheeksi.
Syvälle ulottuva tiedustelumenestys
Tutkinta paljasti uusia yksityiskohtia siitä, kuinka Israelin tiedustelupalvelut onnistuivat murtautumaan Hezbollah-järjestön sisäpiiriin. Amerikkalaiset ja eurooppalaiset viranomaiset kertoivat Timesille, että Israel oli rekrytoinut agentteja, jotka sijoittivat kuuntelulaitteita Hezbollahin bunkkereihin. Näiden laitteiden avulla israelilaiset pystyivät kuuntelemaan järjestön johtajien kokouksia ja seuraamaan heidän liikkeitään.
Israel oli valmistautunut vuosikymmeniä sotaan, jota pidettiin väistämättömänä Hezbollahia vastaan. Merkittävä tiedustelusaavutus tapahtui, kun Israelin kuuluisa Unit 8200 onnistui haltuunsa ottamaan dokumentteja, jotka paljastivat tietoja Hezbollahin rakettiarsenaalista ja useiden johtajien piilopaikoista.
Kahden vuosikymmenen valmistelut
Israel on käyttänyt kaksi vuosikymmentä kerätäkseen tiedustelutietoa Hezbollahista. Tämä pitkäjänteinen työ osoitti tehokkuutensa, kun IDF onnistui strategisesti heikentämään järjestön toimintaa ja iskemään sen johtoon. New York Timesin raportti antaa lisävalaistusta siihen, kuinka Israelin tiedusteluverkosto kykeni murtautumaan läpi Hezbollahin tarkoin vartioiduista suojamuureista.
Hassan Nasrallahin kohtalo muistuttaa siitä, kuinka tiedustelutoiminta voi muuttaa merkittävästi alueellisen turvallisuuden dynamiikkaa. Israelin vuosikymmeniä kestänyt tiedustelutyö sekä sen kyky integroida teknologia ja ihmisten rekrytointi osaksi strategiaansa tuottivat lopulta tulosta, joka heijastuu laajemminkin Lähi-idän konfliktitilanteeseen.
Historian opetukset ja antisemitismi: Kirkon vastuu ja Israelin merkitys
Juutalaisten historia on kautta aikojen ollut täynnä vainoa, syrjintää ja epäoikeudenmukaisuutta. Tämä synkkä perintö kantaa mukanaan tärkeitä opetuksia myös nykypäivän kristillisille kirkoille, erityisesti Euroopassa. Kirkon tehtävänä on tunnustaa menneisyytensä virheet, vastustaa antisemitismiä ja tukea juutalaisen kansan oikeutta elää turvallisesti. Israelin valtion olemassaolo on tässä kokonaisuudessa paitsi historiallisesti merkittävä myös juutalaisten eksistentiaalinen turvapaikka.
Antisemitismi historian valossa
Juutalaisten vainot juontavat juurensa jo antiikin ajoilta, mutta keskiajan Euroopassa antisemitismi sai uusia muotoja. Juutalaisia syytettiin taloudellisista ja yhteiskunnallisista ongelmista, mikä johti toistuviin karkotuksiin, joukkosurmiin ja muuhun syrjintään. Näitä ennakkoluuloja pönkitettiin usein uskonnollisilla perusteilla, ja kirkot olivat valitettavan usein mukana levittämässä tai sallimassa antisemitistisiä näkemyksiä.
Holokausti, toisen maailmansodan aikana tapahtunut kuuden miljoonan juutalaisen murha, oli antisemitistisen vihan ja propagandan äärimmäinen ilmentymä. Tämä tragedia ei syntynyt tyhjiössä, vaan sitä edelsivät vuosisatojen aikana kehittyneet juutalaisvastaiset asenteet, jotka saivat myös osittaista oikeutusta kirkollisista opetuksista.
Holokaustin jälkeinen vastuu
Holokaustin jälkeinen aika muistuttaa kirkkoja niiden roolista antisemitistisen ajattelun mahdollistajana. Monet kirkot ovat sittemmin ottaneet askeleita korjatakseen menneitä virheitä. Roomalaiskatolinen kirkko esimerkiksi julkaisi vuonna 1965 Nostra Aetate -asiakirjan, jossa se tuomitsi antisemitistiset näkemykset ja korosti juutalaisten yhteyttä kristinuskoon.
Holokaustin opetukset korostavat, että antisemitismille ei tule antaa pienintäkään jalansijaa. Tämä vaatii aktiivista työtä juutalaisvastaisuuden juurisyiden ymmärtämiseksi ja poistamiseksi sekä juutalaisten turvallisuuden tukemiseksi kaikkialla maailmassa.
Israel: juutalaisen kansan turvapaikka
Vuonna 1948 perustettu Israelin valtio on juutalaiselle kansalle paitsi historiallinen kotimaa myös välttämätön turvapaikka. Israelin olemassaolo vastaa juutalaisten oikeuteen elää ja harjoittaa kulttuuriaan ja uskontoaan ilman vainon pelkoa. Holokaustin traagiset tapahtumat osoittivat, että ilman turvallista ja itsenäistä kotimaata juutalaiset ovat jatkuvasti vaarassa joutua syrjinnän ja vainon kohteeksi.
Israel ei ole pelkästään poliittinen valtio, vaan se kantaa syvää hengellistä ja kulttuurista merkitystä. Se on paikka, jossa juutalainen kansa voi elää omaa identiteettiään todeksi – juuri sitä identiteettiä, jota antisemitismi on vuosisatojen ajan yrittänyt tukahduttaa.
Kirkon vastuu nykyajassa
Nykyajan antisemitismi ei ole kadonnut; se on vain muuttanut muotoaan. Juutalaisvastaiset asenteet ilmenevät yhä vihapuheena, vandalismina ja väkivallantekoina, ja ne kätkeytyvät usein kritiikin varjolla Israelin politiikkaa kohtaan. Vaikka Israelin toimia voi ja tulee tarkastella kriittisesti, tällainen kritiikki ei saa koskaan muuttua juutalaisvastaiseksi vihapuheeksi tai delegitimoinniksi.
Kirkolla on erityinen vastuu tässä tilanteessa. Sen tulee olla rohkea antisemitististen asenteiden vastustamisessa, riippumatta niiden ilmenemismuodoista. Lisäksi kirkon tulee tukea juutalaisten oikeutta elämään ja turvallisuuteen niin kotimaassaan Israelissa kuin muuallakin maailmassa.
Miksi kirkon tulee tukea Israelia?
Israel ei ole vain poliittinen kysymys, vaan osa laajempaa hengellistä ja historiallista kokonaisuutta. Juutalaisella kansalla on Raamatun mukaan erityinen asema Jumalan suunnitelmassa. Tämän aseman tunnustaminen ja juutalaisvastaisuuden vastustaminen on kirkon moraalinen ja hengellinen velvollisuus.
Psalmissa 122 kehotetaan rukoilemaan Jerusalemin rauhaa:
”Rukoilkaa rauhaa Jerusalemille! Menestykööt ne, jotka sinua rakastavat.” (Ps. 122:6)
Kirkko voi edistää rauhaa ja oikeudenmukaisuutta tukemalla juutalaista kansaa ja samalla toimimalla aktiivisesti sovinnon puolesta Lähi-idän konfliktissa.
Historian opetukset muistuttavat, että antisemitismi ei saa koskaan jäädä huomiotta. Kirkon tulee olla ääni oikeudenmukaisuudelle ja totuudelle. Israelin tukeminen ei tarkoita poliittista sitoutumista, vaan hengellistä ja moraalista vastuunkantoa. Se on tapa tunnustaa juutalaisen kansan oikeudet, oppia menneisyydestä ja varmistaa, että antisemitismi ei enää koskaan saa jalansijaa yhteiskunnassa tai kirkossa.