Jerusalemissa perjantaiaamu 13. joulukuuta 2024 valkenee utuisten sääolosuhteiden vallitessa, lämpötilan ollessa noin 13 °C. Päivän mittaan odotetaan muutamia sadekuuroja, ja lämpötilan ennustetaan kohoavan korkeimmillaan 16 °C:een ja laskevan alimmillaan 8 °C:een.
Aurinko nousee kello 6.30 ja laskee kello 16.36, joten päivän pituus on 10 tuntia ja 6 minuuttia. Helsingissä aurinko nousee noin klo 08:10 ja laskee noin klo 15:19. Päivän pituus on siten noin 7 tuntia ja 9 minuuttia.
Perjantai on Jerusalemissa sapatin aatto, joten kaupungin asukkaat valmistautuvat viikon pyhimpään päivään. Aamun aikana torit ja kaupat ovat vilkkaita, kun ihmiset hankkivat tarvittavia elintarvikkeita ja tarvikkeita sapattia varten. Iltapäivällä julkinen liikenne alkaa hiljentyä, ja monet liikkeet sulkeutuvat ennen auringonlaskua sapatin alkamisen myötä.
Kaupungin uskonnolliset kohteet, kuten Länsimuuri ja Pyhän haudan kirkko, houkuttelevat sekä paikallisia että matkailijoita hiljentymään ja rukoilemaan. Vaikka perjantai on muslimien pyhäpäivä, jolloin monet kokoontuvat Al-Aqsan moskeijaan perjantairukouksiin, kaupungin monikulttuurinen ilmapiiri näkyy eri uskontokuntien rinnakkaiselona.
Jerusalemin historialliset kadut heräävät eloon aamun valossa, ja vaikka sää onkin hieman kostea, kaupungin ainutlaatuinen tunnelma säilyy ennallaan. Paikalliset kahvilat tarjoavat lämpimiä juomia ja tuoreita leivonnaisia, mikä houkuttelee niin asukkaita kuin vierailijoitakin nauttimaan aamiaisesta kaupungin sykkeessä.
Israelin ja Hamasin välinen konflikti on viime aikoina kiihtynyt merkittävästi. Israelin armeija on suorittanut useita ilmaiskuja Gazan alueelle, mukaan lukien asuinrakennuksiin kohdistuneita hyökkäyksiä, joissa on raportoitu kymmenien siviilien menehtyneen.
Lisäksi Israel on laajentanut sotilaallisia toimiaan Pohjois-Gazassa ja Etelä-Libanonissa, mikä on johtanut yli 30 ihmisen kuolemaan Libanonissa.
Tilannetta on monimutkaistanut Iranin tekemät lennokki- ja ohjusiskut Israeliin, mikä on entisestään kiristänyt jännitteitä Lähi-idässä.
Asiantuntijat arvioivat, että Israelin vastatoimet saattavat kohdistua laajemmin Iranin infrastruktuuriin, mukaan lukien mahdollisesti ydinohjelmaan.
Kansainvälinen yhteisö on ilmaissut huolensa tilanteen eskaloitumisesta. Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto on kokoontunut käsittelemään Israelin ja Hizbollahin välisiä taisteluita Libanonissa.
Yhdysvallat on myös osallistunut sotilaallisiin toimiin alueella, suorittaen iskuja Iranin tukemien huthikapinallisten asevarikoihin Jemenissä.
Tilanne on erittäin jännittynyt, ja alueella asuvat siviilit kärsivät konfliktin seurauksista. Kansainväliset toimijat pyrkivät löytämään diplomaattisia ratkaisuja väkivallan lopettamiseksi ja humanitaarisen avun toimittamiseksi konfliktialueille.
Israelin lehdistö on viime päivinä keskittynyt laajasti maan turvallisuustilanteeseen, erityisesti Gazan alueen konflikteihin ja Iranin kanssa kiristyneisiin jännitteisiin.
Useat israelilaiset uutislähteet ovat raportoineet Israelin puolustusvoimien (IDF) operaatioista Gazassa, joissa on pyritty neutraloimaan Hamasin infrastruktuuria ja estämään raketti-iskut Israelin siviilialueille. Lehdistö on myös käsitellyt Gazan siviiliväestön kärsimyksiä ja humanitaarisen avun tarpeen kiireellisyyttä.
Iranin suorittamat lennokki- ja ohjusiskut Israeliin ovat olleet laajasti esillä. Israelin mediat ovat korostaneet maan ilmapuolustuksen tehokkuutta, sillä suurin osa uhkaavista kohteista onnistuttiin torjumaan ennen niiden saapumista asutuille alueille. Lehdistö on myös analysoinut Iranin iskujen taustalla olevia motiiveja ja mahdollisia vaikutuksia alueelliseen turvallisuuteen.
Israelin mediat ovat seuranneet tarkasti kansainvälisen yhteisön reaktioita, mukaan lukien Yhdysvaltojen ja Euroopan maiden tuomitsevia lausuntoja Iranin toimista. Erityistä huomiota on kiinnitetty Yhdysvaltojen presidentin ja Israelin pääministerin välisiin keskusteluihin sekä Yhdysvaltojen lupauksiin tukea Israelin puolustusta.
Useat analyytikot ovat pohtineet konfliktin mahdollisia laajentumisia, erityisesti Hizbollahin roolia Libanonissa ja Iranin vaikutusvaltaa alueella. Lehdistö on myös käsitellyt Israelin sisäistä politiikkaa ja sen vaikutusta maan turvallisuusstrategioihin.
Iranin ylin johtaja Khamenei syyttää Israelia Syyrian Assadin hallinnon kaatumisesta
Iranin ylin johtaja, ajatollah Ali Khamenei, väitti keskiviikkoaamuna, että Syyrian Assadin hallinnon kaatuminen oli Israelin suunnittelema. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun Khamenei käsitteli julkisesti Syyrian hallinnon kaatumista.
Puheessaan Khamenei totesi:
”Syyriaa lähellä oleva hallitus on näytellyt ilmiselvää roolia tässä asiassa ja jatkaa roolinsa näyttelemistä yhä, kuten kaikki voivat nähdä.”
Khamenei lisäsi, että tapahtumien pääasialliset toimeenpanijat ja salaliittolaiset ovat Yhdysvallat ja ”sionistinen hallinto.” Hänen mukaansa nämä tahot suunnittelivat tapahtumat ”etukäteen, pimeissä huoneissa.”
Khamenein väitteet heijastavat hänen jatkuvaa arvosteluaan Israelia ja Yhdysvaltoja kohtaan, joita hän pitää tärkeimpinä alueen epävakauden aiheuttajina. Hänen kommenttinsa voivat kärjistää edelleen jännitteitä Lähi-idässä ja lisätä kansainvälistä huomiota Iranin ja Syyrian välisiin liittolaisuuksiin.
Netanyahu otti vastaan Paraguayn presidentin Santiago Peñan Israelissa
Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu toivotti keskiviikkona tervetulleeksi Paraguayn presidentin Santiago Peñan Israeliin. Tapaaminen pidettiin keskellä Israelin haastavia aikoja, mikä korosti vierailun erityistä merkitystä.
Netanyahu avasi puheensa Knessetin täysistunnossa kiittäen Peñaa hänen vierailustaan:
”Vierailunne on tärkeä, herra presidentti. Käymme parhaillaan olemassaolomme puolesta sotaa, sotaa, jota käymme seitsemällä rintamalla niitä vastaan, jotka pyrkivät tuhoamaan meidät. Tällaisena aikana, kun mahdollisesti uusi rintama on avautunut, vierailunne ansaitsee erityistä arvostusta.”
Netanyahu lainasi Peñan aiempia sanoja, jotka olivat tehneet vaikutuksen:
”Sodan aikana meidät liikutti syvästi, kun kuulimme teidän sanovan: ’Me seisomme aina Israelin rinnalla, hinnalla millä hyvänsä, koska se on historian oikea puoli.’ Todellakin, moraalisen kannan ottaminen ei ole aina helppoa. Monilla on paineita, ja monet valitsevat mieluummin vaikenemisen.”
Netanyahu jatkoi kiittäen Peñaa hänen rohkeasta johtajuudestaan:
”Monet ihmiset vaihtavat puolta. He ajattelevat: ’Tämä ei ole meidän konfliktimme.’ Mutta te, Santiago, olette rehellinen, päättäväinen ja energinen johtaja, joka ei valinnut pysyä syrjässä. Historia muistaa ne, jotka seisoivat Israelin rinnalla sen vaikeimpina hetkinä. Me muistamme, ja maailma muistaa.”
Netanyahu arvosti myös Peñan tukea Israelia vastaan esitettyjen väärien syytösten kumoamisessa:
”Kiitän teitä siitä, että olette puolustaneet totuutta ja osoittaneet perättömät syytökset valheiksi. Viimeisin esimerkki on Haagissa tehty skandaalimainen, antisemitistinen päätös antaa pidätysmääräyksiä Israelin johtajille – ja mahdollisesti myöhemmin myös sotilaillemme, jotka puolustavat maatamme vihollisiltaan. Me olemme ne, jotka puolustavat pimeyden voimia vastaan, jotka tekevät sotarikoksia, ja silti meitä syytetään valheellisesti samoista rikoksista. Tämä on absurdia ja häpeällistä.”
Netanyahu painotti, että Israel jatkaa taistelua totuuden puolesta ja sen olemassaolon turvaamiseksi:
”Israel murskaa edelleen terrorin edustajat, jotka ovat osa Iranin johtamaa pahuutta. Suojelemme olemassaoloamme, varmistamme tulevaisuutemme ja työskentelemme rauhanomaisten suhteiden puolesta niiden kanssa, jotka haluavat elää kanssamme rauhassa.”
Peña johtaa vierailullaan Paraguayn delegaatiota, johon kuuluu maan kongressin puheenjohtaja, ulkoministeri, talousministeri ja muita merkittäviä parlamentin jäseniä. Tämä korkean tason vierailu korostaa Paraguayn ja Israelin välistä vahvaa kumppanuutta ja yhteistyötä.
Israelin suvereniteetti Juudeassa ja Samariassa: Israel Ganzin viesti Yhdysvaltain yleisölle
Juudean ja Samarian suvereniteetin edistämiseksi järjestetyssä tapahtumassa Binyaminin kuvernööri Israel Ganz korosti Israelin oikeutta alueisiinsa ja suvereniteetin merkitystä. Tapahtuma, jonka järjesti The Jerusalem Post Miamissa, kokosi amerikkalaisia osallistujia kuulemaan Ganzin vahvaa viestiä Israelin strategisesta linjasta.
Oppia historiasta
Puheessaan Ganz toi esille historiallisia esimerkkejä päätöksistä, jotka hänen mukaansa ovat johtaneet vakaviin seurauksiin Israelille. Hän viittasi muun muassa Golanin kukkuloiden luovutuksen välttämiseen ja Gazan alueen eli Gush Katifin jättämiseen.
”Ne, jotka neuvoivat meitä 30 vuotta sitten luopumaan Golanin kukkuloista rauhan saavuttamiseksi Syyrian kanssa, olivat väärässä. Samoin he, jotka 20 vuotta sitten suosittelivat Gush Katifin jättämistä hiljaisuuden takaamiseksi palestiinalaisten taholta. ISIS olisi nyt Kinneretin rannalla, jos olisimme lähteneet Golanilta, ja lokakuun 7. päivän tapahtumat eivät olisi tapahtuneet ilman Gush Katifin luovuttamista,” Ganz sanoi viitaten hiljattain tapahtuneeseen terrori-iskuun. Hän arvosteli myös niin sanottua kahden valtion ratkaisua kutsuen sitä vanhentuneeksi ja epärealistiseksi.
Uusi maailmanjärjestys ja alueellinen vakaus
Ganz painotti puheessaan, että Lähi-idän muuttuvat olosuhteet vaativat Israelilta vahvaa johtajuutta. ”Kohtaamme uuden maailmanjärjestyksen. Lähi-itä tunnistaa tämän muutoksen. Syyrian hajoaminen ääriryhmien käsiin ja pahuuden akselin murtuminen johtavat selkeään johtopäätökseen: Israelin on vahvistettava itseään. Vahvempi Israel tarkoittaa sitä, että Juudea ja Samaria pysyvät ikuisesti osana juutalaista kotimaata,” hän sanoi.
Ganz viittasi myös Syyrian ja Iranin nykytilanteeseen ja korosti kiireellisiä toimia. Hänen mukaansa Iranin johtama akseli on heikentynyt, mutta yrittää yhä luoda uuden konfliktialueen Lähi-itään palestiinalaisvaltion kautta. Hänen ratkaisunsa oli selkeä: täydellinen Israelin hallinta alueella.
Poliittinen viesti Yhdysvalloille
Tapahtuman yhteydessä Ganzin puhe heijasteli Israelin hallinnon pyrkimyksiä vahvistaa siteitään Yhdysvaltain päätöksentekijöihin ja yhteisöihin. Hänen puheensa tarkoituksena oli myös selkeyttää Israelin kanta niille tahoille, jotka edelleen tukevat kahden valtion mallia.
Suvereniteetti osana juutalaista kotimaata
Israel Ganzin viesti oli yksiselitteinen: Juudea ja Samaria eivät ole vain strategisia alueita, vaan myös osa juutalaista historiallista ja uskonnollista identiteettiä. Hänen mukaansa Israelin suvereniteetin vahvistaminen ei ole vain turvallisuuskysymys, vaan myös kansallinen velvollisuus.
Tapahtuma Miamissa korosti, kuinka tärkeää on käydä avointa keskustelua Israelin aluepolitiikasta ja suvereniteetin merkityksestä kansainvälisen yhteisön kanssa.
Iranin ydinohjelma ja kansainvälinen paine – Britannia, Ranska ja Saksa valmiina palauttamaan pakotteet
Britannia, Ranska ja Saksa ovat ilmaisseet valmiutensa palauttaa kattavat kansainväliset pakotteet Irania vastaan estääkseen maan ydinasioiden kehittämisen. Tämä kanta on välitetty YK:n turvallisuusneuvostolle, kertoo Reuters keskiviikkona julkaistussa raportissaan.
Keskeinen määräaika lähestyy
Diplomaattinen ikkuna pakotteiden palauttamiselle sulkeutuu 18. lokakuuta ensi vuonna, kun vuonna 2015 solmittuun YK:n päätöslauselmaan liittyvät määräykset umpeutuvat. Tämä päätöslauselma oli keskeinen osa Iranin ja kuuden maailmanvallan – Britannian, Saksan, Ranskan, Yhdysvaltojen, Venäjän ja Kiinan – välistä ydinsopimusta. Sopimuksessa Iran suostui rajoittamaan ydinohjelmaansa vastineeksi siihen kohdistettujen pakotteiden poistamisesta.
Tilanne muuttui vuonna 2018, kun Yhdysvaltain silloinen presidentti Donald Trump veti maansa pois sopimuksesta. Tämän jälkeen Iran on asteittain vähentänyt sitoutumistaan sopimuksen ehtoihin ja edennyt ydinohjelmansa kehittämisessä.
Iranin uudet toimet lisäävät jännitteitä
Viime viikolla Iran ilmoitti Kansainväliselle atomienergiajärjestölle (IAEA) aikovansa ”merkittävästi lisätä” jopa 60-prosenttisesti rikastetun uraanin tuotantoaan. Tämä ilmoitus seurasi Iranin päätöstä laajentaa uraanin rikastamiskapasiteettiaan asentamalla uusia sentrifugeja Fordow’n ja Natanzin laitoksille sekä ottamalla käyttöön äskettäin asennettuja koneita.
Iranin toimet tulivat pian sen jälkeen, kun IAEA:n 35 jäsenmaan hallintoneuvosto antoi päätöslauselman, jossa kritisoitiin Iranin ydinohjelmaa ja maan yhteistyön puutetta IAEA:n tutkimusten kanssa. Ennen tätä kokousta Iran oli ehdottanut rajoittavansa 60-prosenttisesti rikastetun uraanin varastonsa määrää, mutta ehdotus oli sidottu siihen, ettei neuvosto antaisi päätöslauselmaa Teherania vastaan.
Euroopan maiden kanta ja viesti YK:lle
Reutersin mukaan Britannian, Saksan ja Ranskan YK-lähettiläät lähettivät 6. joulukuuta turvallisuusneuvostolle kirjeen, jossa he ilmaisevat huolensa ja vaativat Irania hillitsemään ydinohjelmaansa. Kirjeessä todetaan: ”Iranin tulee vähentää ydinohjelmaansa, jotta voidaan luoda poliittinen ilmapiiri, joka mahdollistaa merkittävän edistyksen ja neuvotellun ratkaisun.”
Parashat Vayishlach – Kohtaaminen, sovinto ja hengellinen kasvu
Parashat Vayishlach (1. Moos. 32:4–36:43) on yksi Tooran vaikuttavimmista ja tunnepitoisimmista jaksoista. Se kertoo Jakobin paluusta Luvattuun maahan ja hänen jännittävästä kohtaamisestaan veljensä Esaun kanssa. Vayishlach (וַיִּשְׁלַח) tarkoittaa ”ja hän lähetti” viitaten Jakobin lähettämiin sanansaattajiin Esauta varten. Tämä parasha käsittelee sovinnon merkitystä, Jumalan johdatusta ja yksilön hengellistä kasvua.
Kohtaaminen Esaun kanssa
Parashan alussa Jakob valmistautuu kohtaamaan veljensä Esaun ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun hän oli saanut Iisakin siunauksen petoksen kautta. Tämä kohtaaminen on täynnä pelkoa ja epävarmuutta. Jakob lähettää Esauta varten lahjoja ja jakaa perheensä kahteen leiriin, varautuen pahimpaan. Samalla hän rukoilee Jumalaa pelastamaan hänet ja perheensä.
Tämä kohtaaminen symboloi sekä ulkoista sovintoa että sisäistä kamppailua. Jakob ei vain sovittele veljensä kanssa, vaan hän joutuu myös kohtaamaan menneisyytensä ja sen seuraukset.
Jakobin paini enkelin kanssa
Yksi tunnetuimmista tapahtumista Parashat Vayishlachissa on Jakobin paini Jumalan enkelin kanssa (1. Moos. 32:25–30). Tämä taistelu tapahtuu yksinäisyydessä yön pimeydessä ennen Jakobin ja Esaun kohtaamista. Tämän mystisen painin aikana Jakob saa uuden nimen, Israel (יִשְׂרָאֵל), joka tarkoittaa ”hän taistelee Jumalan kanssa” tai ”Jumala hallitsee”.
Painin merkitys on monitahoinen:
Hengellinen muutos: Jakob käy läpi sisäisen muodonmuutoksen. Hän ei ole enää vain ”Jakob” (petkuttaja), vaan hänestä tulee Israel, Jumalan kansan kantaisä.
Sisäinen taistelu: Enkelin kanssa painiminen kuvaa yksilön kamppailua itsensä ja Jumalan kanssa. Jakobin fyysinen vamma – lonkan sijoiltaanmeno – jää muistuttamaan hänen hengellisestä kasvustaan.
Sovinto Esaun kanssa
Jakobin ja Esaun kohtaaminen huipentuu yllättävään sovintoon. Esau juoksee Jakobin luo, syleilee häntä ja antaa anteeksi. Tämä hetki kuvastaa anteeksiannon voimaa ja perhesiteiden vahvuutta. Jakob osoittaa nöyryyttä ja kunnioitusta veljelleen, mikä auttaa purkamaan vuosia kestäneen jännityksen.
Vaikka veljekset sovittelevat erimielisyytensä, heidän tiensä eroavat lopulta. Tämä osoittaa, että sovinto ei aina tarkoita läheistä suhdetta, mutta se voi tuoda rauhan menneisyyden yli.
Dina ja Shekemin tapahtumat
Parasha sisältää myös kipeän kertomuksen Dinasta, Jakobin tyttärestä, ja hänen hyväksikäytöstään Shekemissä (1. Moos. 34). Tämä tapahtuma johtaa Simeonin ja Leevin kostonhimoiseen tekoon, kun he surmaavat Shekemin kaupungin asukkaat. Tämä jakso nostaa esiin vaikeita kysymyksiä moraalista, oikeudenmukaisuudesta ja vastuusta.
Betel ja lupauksen vahvistaminen
Jakob palaa Beteliin, jossa Jumala ilmestyy hänelle uudelleen ja vahvistaa lupauksen, joka annettiin Abrahamille ja Iisakille. Jakob pystyttää alttarin ja uudistaa uskonsa Jumalaan. Tämä hetki on hengellisen matkan huipentuma, jossa Jakob vakiinnuttaa asemansa liiton kantajana.
Parashan keskeiset opetukset
Sovinnon merkitys: Parasha opettaa, että sovinto vaatii rohkeutta, nöyryyttä ja valmiutta kohdata menneisyys. Jakob ja Esau näyttävät, että todellinen anteeksianto voi tuoda rauhan jopa vuosikymmenien vihamielisyyden jälkeen.
Jumalan johdatus: Jakobin tarina osoittaa, että Jumala kulkee rinnallamme vaikeimmissakin hetkissä. Enkelin kanssa painiminen muistuttaa, että Jumala muovaa meitä koetusten kautta.
Hengellinen kasvu: Jakobin muutos Israeliksi on esimerkki siitä, miten yksilö voi kasvaa ja löytää tarkoituksensa Jumalan suunnitelmassa.
Perheen merkitys: Jakobin perheen tapahtumat – niin sovinto Esaun kanssa kuin Dinan tapaus – osoittavat, miten monimutkaisia perhesiteet voivat olla, mutta myös miten ne voivat johtaa merkittävään kasvuun.
Vayishlach ja nykyajan näkökulma
Parashat Vayishlach kutsuu meitä pohtimaan omia ihmissuhteitamme ja hengellistä matkaamme. Se muistuttaa meitä anteeksiannon voimasta ja rohkaisee kohtaamaan menneisyytemme, jotta voisimme edetä kohti Jumalan meille tarkoittamaa päämäärää. Jakobin matka Luvattuun maahan on samalla ulkoinen ja sisäinen matka – samaan tapaan meitä kutsutaan tutkimaan, miten voimme löytää rauhan sekä toisten että itsemme kanssa.
Israelin kulttuurien mosaiikki – monikulttuurisen yhteiskunnan arki
Israel on maa, jossa monikulttuurisuus on arkipäivää. Sen väestö koostuu erilaisista ryhmistä, kuten juutalaisista, arabeista, druseista, beduiineista ja monista muista vähemmistöistä, jotka yhdessä muodostavat rikkaan ja värikkään kulttuurimosaiikin. Tässä artikkelissa tarkastellaan Israelin monikulttuurisuutta ja eri väestöryhmien välistä elämää ja vuorovaikutusta.
Juutalaiset yhteisöt
Juutalaiset muodostavat suurimman osan Israelin väestöstä, mutta hekin ovat hyvin monimuotoinen ryhmä. Heidän joukossaan on sekä ashkenazijuutalaisia, sefardijuutalaisia että mizrahijuutalaisia, jotka ovat saapuneet Israeliin eri puolilta maailmaa. Ashkenazit, jotka alun perin ovat kotoisin Euroopasta, ovat vaikuttaneet merkittävästi maan kulttuurielämään ja talouteen. Sefardit ja mizrahit, jotka ovat lähtöisin Lähi-idästä ja Pohjois-Afrikasta, tuovat mukanaan omat ainutlaatuiset perinteensä ja kulttuurinsa, mikä rikastuttaa Israelin kulttuuria monin eri tavoin.
Yksi juutalaisen yhteisön merkittävä piirre on sen uskonnollinen moninaisuus. Israelissa on uskonnollisia juutalaisia, jotka noudattavat tiukasti perinteitä, sekä maallisia juutalaisia, jotka elävät modernia elämäntapaa. Uskonnollisten ja maallisten juutalaisten välinen suhde voi joskus olla jännittynyt, mutta se myös heijastaa Israelin yhteiskunnan monimuotoisuutta ja erilaisia tapoja tulkita juutalaisuutta.
Arabiyhteisöt
Arabit muodostavat noin 20 % Israelin väestöstä, ja heidän joukossaan on sekä muslimeja että kristittyjä. Arabiyhteisöt ovat erityisen vahvasti edustettuina maan pohjoisosissa, kuten Galileassa. Heillä on omat kulttuuriset perinteensä, jotka eroavat juutalaisista yhteisöistä, ja he ovat ylpeitä omasta identiteetistään. Monet arabit asuvat omissa kylissään tai kaupunginosissaan, ja heillä on omat koulu- ja terveydenhuoltojärjestelmänsä.
Arabien ja juutalaisten välinen vuorovaikutus on monisyinen. Vaikka poliittiset jännitteet ja pitkään jatkuneet konfliktit voivat luoda haasteita yhteiselolle, arkipäivän tasolla juutalaisten ja arabien välillä on monia esimerkkejä yhteistyöstä ja rinnakkainelosta. Esimerkiksi terveydenhuollon alalla monet arabit työskentelevät yhdessä juutalaisten kollegoidensa kanssa, ja yhteisissä projekteissa, kuten yhteisöpuutarhoissa ja urheilutapahtumissa, molemmat ryhmät kohtaavat toisiaan tasavertaisina kumppaneina.
Vähemmistöt: Drusit, beduiinit ja muut ryhmät
Drusit muodostavat ainutlaatuisen uskonnollisen ja etnisen ryhmän Israelissa, ja heidän kulttuurinsa eroaa sekä juutalaisten että arabien kulttuureista. Drusit ovat erityisesti edustettuina Galileassa ja Karmelvuoren alueella, ja he ovat tunnettuja uskollisuudestaan Israelin valtiolle. Monet drusit palvelevat Israelin puolustusvoimissa, mikä erottaa heidät useimmista arabiyhteisöistä.
Beduiinit ovat puolestaan nomadista perinnettä edustava ryhmä, joka asuu pääasiassa Negevin autiomaassa. Beduiinien elämäntapa on perinteisesti perustunut paimentolaisuuteen, mutta viime vuosikymmeninä monet heistä ovat asettuneet asumaan pysyvästi ja kohdanneet haasteita liittyen maaoikeuksiin ja elinoloihin. Beduiinit ovat omaksuneet osittain modernin elämäntavan, mutta he pitävät kiinni myös perinteisistä tavoistaan ja arvoistaan.
Lisäksi Israelissa asuu monia muita vähemmistöjä, kuten Bahá’í-yhteisö, jonka maailman keskus sijaitsee Haifassa, sekä erilaisia kristillisiä yhteisöjä, joilla on pitkä historia Pyhällä maalla. Nämä vähemmistöt lisäävät Israelin kulttuurista kirjoa ja tekevät siitä ainutlaatuisen paikan, jossa useat uskonnot ja kulttuurit elävät rinnakkain.
Monikulttuurinen arki
Arkipäivän Israel on monikulttuurinen sekoitus, jossa eri kulttuurit ja perinteet kohtaavat jatkuvasti. Torit, kuten Jerusalemin Machane Yehuda ja Tel Avivin Carmel, ovat paikkoja, joissa tämä kulttuurinen monimuotoisuus tulee näkyväksi: sieltä löytyy erilaisia makuja, tuoksuja ja tuotteita, jotka kuvastavat Israelin eri yhteisöjen perinteitä. Ruoka, musiikki ja juhlat ovat alueita, joissa monikulttuurisuus on erityisen vahvaa. Esimerkiksi hummus, falafel ja shakshuka ovat ruokia, jotka yhdistävät sekä juutalaisia että arabeja, ja niitä nautitaan kaikkialla maassa.
Monikulttuurisuuteen liittyy kuitenkin myös haasteita. Väestöryhmien väliset erot ja yhteiskunnalliset jännitteet voivat toisinaan tehdä rinnakkainelosta vaikeaa. Erityisesti poliittiset erimielisyydet ja konflikti Israelin ja palestiinalaisten välillä vaikuttavat myös Israelin sisäisiin suhteisiin. Koulut, joissa opiskellaan sekä hepreaa että arabiaa, ovat kuitenkin esimerkkejä siitä, miten yhteisymmärrystä pyritään rakentamaan jo nuoresta lähtien.
Israel on todellinen kulttuurien mosaiikki, jossa erilaiset väestöryhmät elävät rinnakkain tuoden mukanaan oman rikkaan perinteensä ja identiteettinsä. Vaikka haasteita ja jännitteitä esiintyy, Israelin monikulttuurisuus on myös sen vahvuus. Monimuotoinen yhteiskunta tuo esiin erilaisia näkökulmia, innovaatioita ja tapoja elää, jotka tekevät Israelista ainutlaatuisen ja dynaamisen valtion. Yhteisymmärryksen ja rinnakkainelon edistäminen vaatii jatkuvaa ponnistelua, mutta se voi myös tarjota mallin sille, miten erilaiset kulttuurit voivat elää yhdessä rikastuttaen toisiaan.
Perjantai 13. päivä
Perjantai 13. päivä on monille kulttuureissa tunnettu epäonnen päivänä, mutta juutalaisuudessa tällaiset taikauskoiset käsitykset eivät ole keskeisiä. Sen sijaan juutalaisuudessa numerolla 13 on aivan erilainen, positiivinen merkitys. Luku 13 symboloi liiton täyteyttä ja Jumalan armoa. Juutalaisessa traditiossa Bar Mitzvah, eli pojan uskonnollinen täysi-ikäisyys, saavutetaan 13-vuotiaana. Lisäksi juutalaisen uskon ytimenä on 13 periaatetta, jotka Rabbi Moshe ben Maimon (Maimonides) määritteli selventääkseen uskon keskeisiä piirteitä.
Perjantai, eli Erev Shabbat, on erityinen päivä viikon aikana, jolloin juutalaiset valmistautuvat vastaanottamaan sapatin. Sapatin aikana me irtaudumme arjen kiireistä ja keskitymme perheeseen, rukoukseen ja hengelliseen rauhaan. Sapatin siunaus, Kiddush, julistaa sapatin pyhyyttä ja kutsuu meidät lepäämään ja juhlimaan Jumalan luomistyötä.
Tässä yhteydessä perjantai 13. päivä voi edustaa kahta vahvaa ja merkittävää teemaa: Jumalan liittoa ja rauhaa sapatin kautta. Numero 13 muistuttaa meitä siitä, että olemme osa suurta Jumalan suunnitelmaa ja liittoa, ja perjantai tuo mukanaan sapatin odotuksen ja mahdollisuuden rauhoittua Jumalan edessä.
Rakas Jumala, Taivaan ja maan Luoja,
Tänä erityisenä päivänä, kun kalenterimme näyttää perjantai 13. päivää, muistutamme itseämme siitä, että kaikki päivät ovat siunattuja Sinun luomistyösi kautta. Me emme anna taikauskoisten uskomusten hallita meitä, vaan katsomme tätä päivää kiitollisuudella ja pyhyydellä. Kiitämme Sinua liitosta, jonka olet tehnyt kansamme kanssa, ja muistutamme itseämme siitä, että numero 13 edustaa Sinun armoasi ja läsnäoloasi elämässämme.
Kun otamme vastaan sapatin, anna meille rauha ja levollisuus, jotka vain Sinä voit antaa. Siunaa perheitämme ja kotejamme, ja auta meitä keskittymään siihen, mikä on todella tärkeää – rakkauteen, yhteyteen ja hengelliseen kasvuun. Tämän sapatin aikana haluamme avata sydämemme Sinun läsnäolollesi ja löytää levon, jota kaipaa sielumme.
Baruch atah Adonai, Eloheinu Melech ha’olam, borei p’ri hagafen.
Siunattu olet Sinä, Herra, meidän Jumalamme, maailman Kuningas, joka luot viinipuun hedelmän.
Baruch atah Adonai, Eloheinu Melech ha’olam, asher kid’shanu b’mitzvotav v’ratzah vanu, v’Shabbat kodsho b’ahavah uv’ratzon hinchilanu, zikaron l’ma’aseh v’reishit. Ki hu yom t’chilah l’mikra’ei kodesh, zeicher litziat Mitzrayim. Ki vanu vacharta v’otanu kidashta mikol ha’amim, v’Shabbat kodsh’cha b’ahavah uv’ratzon hinchaltanu. Baruch atah Adonai, m’kadesh HaShabbat.
Siunattu olet Sinä, Herra, meidän Jumalamme, maailman Kuningas, joka olet pyhittänyt meidät käskyillään ja mieltynyt meihin, ja rakkaudella ja mielihyvällä annat meille perintönä pyhän sapatin, luomistyön muiston. Sillä se on ensimmäinen pyhä kokoontuminen, Egyptistä lähdön muistoksi. Sillä meidät olet valinnut ja meidät olet pyhittänyt kaikista kansoista, ja pyhän sapatin rakkaudella ja mielihyvällä olet meille perinnöksi antanut. Siunattu olet Sinä, Herra, joka pyhität sapatin.
Olkoon tämä perjantai ja sapatti meille kaikille siunauksen ja rauhan aikaa, joka yhdistää meidät toisiimme ja Jumalaan. Shabbat Shalom.