Valikko Sulje

Sunnuntai 13.04.2025

Pääministeri Netanyahun pääsiäistervehdys: ”Kaikkivaltias ja sotilaamme pelastavat meidät vihollisten käsistä”

Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu julkaisi perjantaina 11. huhtikuuta 2025 pääsiäisjuhlan (Pesah) alla videoviestin, jossa hän esitti erityisen siunauksen Israelin kansalle. Tervehdys sisälsi sekä perinteistä symboliikkaa että ajankohtaista viestiä kansakunnan yhtenäisyydestä ja selviytymiskyvystä vaikeina aikoina.

Vapautumisen juhla varjojen keskellä

”Pääsiäisyönä me kaikki kokoonnumme rakkaidemme kanssa ja kerromme tarinaa kansastamme, joka lähti orjuudesta vapauteen”, Netanyahu totesi puheessaan.
Hän viittasi samalla siihen, että monilla israelilaisilla perheillä on tänä vuonna tyhjiä tuoleja seder-pöydissä — tuoleja, jotka kuuluvat Hamasin edelleen panttivangiksi pitämiin, taistelussa kaatuneille sotilaille tai vakavasti haavoittuneille, jotka kamppailevat toipumisensa kanssa.

Netanyahu muistutti erityisesti Elkana Wieselistä, joka kaatui taistelussa ja jonka viimeisessä viestissä perheelleen kuului:
”Älkää olko surullisia erotessanne minusta. Laulakaa ja tukekaa toisianne, sillä tämä on lunastuksen sukupolvi.”

”Tämä on lunastuksen ja voiton sukupolvi”

Netanyahu jatkoi viestissään toivoa ja yhteishenkeä korostaen:
”Me todella olemme lunastuksen sukupolvi, voiton sukupolvi. Yhdessä me palautamme panttivangit. Yhdessä me voitamme vihollisemme. Yhdessä me halaamme haavoittuneitamme ja yhdessä kumarramme päämme kaatuneidemme muistolle.”

Hän painotti myös israelilaisten yhteiskunnan vahvuutta 7. lokakuuta 2023 tapahtuneen hyökkäyksen jälkeen:
”Silloin moni uskoi, että hukkuisimme vihollisen armeijoiden edessä. Mutta me emme hukkuneet — me nousimme yhtenä miehenä ja mursimme pahan akselin väkevällä kädellä ja ojennetulla käsivarrella.”

Ikuisen kansan jatkuva matka

Puheensa lopuksi pääministeri esitti toivon ja jatkuvuuden sanoman, joka kytkeytyy suoraan pääsiäisen historialliseen merkitykseen:
”Koko maailma katsoo ihmetellen muinaista kansaamme, joka kerta toisensa jälkeen selviää niistä, jotka haluavat tuhota meidät. Jokaisessa sukupolvessa he nousevat meitä vastaan – ja Jumala sekä soturiemme henki pelastavat meidät heidän käsistään.”

Netanyahu päätti viestinsä siunaukseen:
”Hyvää vapauden juhlaa. Kosher ja iloista pääsiäistä koko juutalaiselle kansalle.”

Pääsiäinen kansallisen vapauden vertauskuvana

Juutalainen pääsiäinen on Egyptin orjuudesta vapautumisen juhla, mutta monille israelilaisille se saa erityistä merkitystä nykypäivän haasteiden keskellä. Vuoden 2023 tapahtumat, Hamasin hyökkäykset ja jatkuva taistelu turvallisuuden puolesta ovat tehneet tästä pääsiäisestä erityisen – ei vain uskonnollisesti, vaan myös kansallisesti. Netanyahun viesti muistuttaa siitä, että vaikka historian taakka on raskas, toivo, yhtenäisyys ja usko tulevaan ovat yhä kansan kantava voima.

Kevätsää ja vapauden juhla – Pesach alkaa Israelissa kirkkaan pilviverhon alla

Sunnuntaina 13. huhtikuuta 2025 Israel herää juhlapäivään: Pesachin eli pääsiäisen ensimmäinen päivä koittaa, ja koko maa tuntuu hengittävän yhdessä kevään ja muistojen kanssa. Kyseessä ei ole vain kalenterin merkkipäivä – se on hetki, jolloin juutalainen kansa palaa kertomukseen orjuudesta ja vapaudesta, ja luonto tuntuu vastaavan tähän tarinaan lempeällä, mutta hiukan arvoituksellisella säällä.

Rannikkoalueilla, kuten Tel Avivissa ja Haifassa, päivä valkenee hieman harmaan ja valkoisen sävyissä, kuin taivas olisi vetänyt ylleen juhlavan pilviverhon. Pilvien lomasta kurkisteleva aurinko tuo pehmeää valoa seder-pöytien valmisteluun ja kattaa kaupungit keväiseen rauhaan. Lämpötilat pysyttelevät miellyttävissä lukemissa: Tel Avivissa noin 19 °C ja Haifassa hieman viileämpänä, mutta silti kutsuvana. Kevyt merituuli muistuttaa siitä, että vaikka maa on vapaa, sen ympärillä maailma on alati liikkeessä.

Jerusalemissa, kaupungissa jossa historia ja hengellisyys kulkevat käsikkäin, Pesach tuntuu erityisen syvälliseltä. Vanhan kaupungin kivikadut ovat hiljaisia, mutta täynnä merkitystä. Sää on viileä – noin 16 astetta – ja taivas on pilvien peitossa, kuin luoden suojan pohdiskelulle ja rukoukselle. Aamun viileys voi yllättää, mutta se tuo myös raikkautta, joka virkistää niin ruumiin kuin sielun.

Eteläisessä Beershebassa kevät on pidemmällä, ja sää muistuttaa vapaudesta konkreettisemmin: lämpötila kohoaa jopa 21 asteeseen, vaikka taivaalle kerääntyykin enemmän pilviä iltapäivän mittaan. Tämä tarjoaa erinomaiset puitteet juhlapäivän ulkoiluun, puutarhassa vietettyihin hetkiin ja vapauden juhlan jakamiseen perheen kesken.

Pesachin ensimmäinen päivä Israelissa on tänä vuonna hiljaisen juhlallinen – ei räiskyvää säätä, ei suuria yllätyksiä. Sen sijaan ilma kantaa mukanaan historiaa, perinteitä ja toivoa: aivan kuten Israelin kansa kerran kulki kuivaa merenpohjaa pitkin vapauteen, nyt se kulkee lempeässä kevätsäässä kohti uutta juhlaa ja uudenlaista toivoa.

Politiikka: Netanyahu arvostelee IAF:n kirjeen allekirjoittajia ’äärimmäiseksi marginaaliryhmäksi’

Pääministeri Benjamin Netanyahu on arvostellut Israelin ilmavoimien (IAF) reservilentäjien ryhmää, joka julkaisi kirjeen vaatiakseen panttivankien vapauttamista ennen sotatoimien jatkamista. Netanyahu kutsui ryhmää ”äänekkääksi ääriryhmäksi”, jonka tavoitteena on hallituksen kaataminen. Hän tuki puolustusministeri Israel Katzin, IDF:n esikuntapäällikön Eyal Zamirin ja IAF:n komentajan Tomer Barin päätöstä erottaa kirjeen allekirjoittajat reservipalveluksesta. Netanyahu korosti, että tällaiset lausunnot heikentävät IDF:ää ja vahvistavat vihollisia sodan aikana. (Lähde: The Jerusalem Post)

Diplomatia: Egyptin ulkoministeri vahvistaa panttivankisopimuksen ja tulitaukotarjouksen

Egyptin ulkoministeri on ilmoittanut, että Egypti on jättänyt ehdotuksen panttivankien vapauttamisesta ja tulitauosta Israelin ja Hamasin välille. Tämä aloite on osa Egyptin pyrkimyksiä edistää rauhaa alueella ja lieventää Gazan konfliktin humanitaarisia vaikutuksia. (Lähde: Israel Hayom)

Yhteiskunta: Juutalaisyhteisöt maailmanlaajuisesti vaativat panttivankien vapauttamista pääsiäisen kynnyksellä

Juutalaisyhteisöt ympäri maailmaa ovat yhdistäneet voimansa vaatiakseen 59 israelilaisen panttivangin vapauttamista juuri ennen pääsiäistä. Juutalaistoimisto on johtanut aloitetta, jossa korostetaan, että nämä henkilöt eivät voi viettää seder-ateriaa perheidensä kanssa, mikä resonoi syvästi juutalaisyhteisöissä maailmanlaajuisesti. (Lähde: Israel Hayom)

Ihmisoikeudet: Israel vapauttaa palestiinalaisen terroristin Ahmed Manasran mielenterveydellisistä syistä

Israel on vapauttanut Ahmed Manasran, palestiinalaisen, joka tuomittiin vuonna 2015 13-vuotiaana kahden israelilaisen puukotuksesta Itä-Jerusalemissa. Vapauttamisen syynä ovat hänen heikentynyt mielenterveytensä ja siihen liittyvät humanitaariset näkökohdat. (Lähde: The Jerusalem Post)

Kulttuuri: Haifan yliopisto sallii ’No Other Land’ -dokumentin esittämisen ministeriön selvennyksen jälkeen

Haifan yliopisto on päättänyt sallia Oscar-palkitun ’No Other Land’ -dokumentin esittämisen sen jälkeen, kun kulttuuri- ja urheiluministeriö ilmoitti, ettei tapahtumalle ole oikeudellisia esteitä. Tämä päätös on herättänyt keskustelua taiteellisen ilmaisun vapaudesta ja poliittisista vaikutteista akateemisissa instituutioissa. (Lähde: Ynet)

Turvallisuus: IDF iskee yli 35 kohteeseen Gazassa viimeisen vuorokauden aikana

Israelin puolustusvoimat (IDF) on ilmoittanut iskeneensä yli 35 kohteeseen Gazan alueella viimeisen 24 tunnin aikana. Iskut kohdistuivat Hamasin infrastruktuuriin ja asevarastoihin, ja ne ovat osa laajempaa operaatiota terroriuhkien torjumiseksi. (Lähde: The Times of Israel)

Konfliktit: Hezbollah valmis keskustelemaan hallituksen kanssa puolustusstrategiasta

Libanonilainen shiialainen järjestö Hezbollah on ilmoittanut olevansa valmis aloittamaan neuvottelut Libanonin hallituksen kanssa kansallisesta puolustusstrategiasta. Tämä avaus saattaa vaikuttaa alueelliseen turvallisuustilanteeseen ja Israelin sekä Libanonin välisiin suhteisiin. (Lähde: The Jerusalem Post)

Talous: Raportti: USA esti taloudellisen avun Libanonille

Libanonilainen sanomalehti Al-Akhbar raportoi, että Yhdysvallat on kehottanut Persianlahden valtioita, kuten Qataria ja Saudi-Arabiaa, pidättäytymään taloudellisen avun antamisesta Libanonille tässä vaiheessa. Tämä päätös liittyy meneillään oleviin neuvotteluihin Iranin kanssa ja Libanonin hallituksen odotettuihin vastauksiin Yhdysvaltojen asettamiin taloudellisiin, turvallisuuteen liittyviin ja poliittisiin ehtoihin. (Lähde: Israel Hayom)

Matkailu: Telegraphin toimittaja ylistää Israelin terveydenhuoltoa skootterionnettomuuden jälkeen

Brittiläisen The Telegraph -lehden toimittaja on ilmaissut ihailunsa Israelin terveydenhuoltojärjestelmää kohtaan saatuaan hoitoa skootterionnettomuuden jälkeen. Hän korosti erityisesti hoidon nopeutta ja tehokkuutta, mikä heijastaa Israelin terveydenhuollon korkeaa tasoa. (Lähde: Israel Hayom)

Politiikka: Netanyahu arvostelee IAF:n kirjeen allekirjoittajia ’äärimmäiseksi marginaaliryhmäksi’

Pääministeri Benjamin Netanyahu on arvostellut Israelin ilmavoimien (IAF) reservilentäjien ryhmää, joka julkaisi kirjeen vaatiakseen panttivankien vapauttamista ennen sotatoimien jatkamista. Netanyahu kutsui ryhmää ”äänekkääksi ääriryhmäksi”, jonka tavoitteena on hallituksen kaataminen. Hän tuki puolustusministeri Israel Katzin, IDF:n esikuntapäällikön Eyal Zamirin ja IAF:n komentajan Tomer Barin päätöstä erottaa kirjeen allekirjoittajat reservipalveluksesta. Netanyahu korosti, että tällaiset lausunnot heikentävät IDF:ää ja vahvistavat vihollisia sodan aikana. ​

Diplomatia: Egyptin ulkoministeri vahvistaa panttivankisopimuksen ja tulitaukotarjouksen

Egyptin ulkoministeri on ilmoittanut, että Egypti on jättänyt ehdotuksen panttivankien vapauttamisesta ja tulitauosta Israelin ja Hamasin välille. Tämä aloite on osa Egyptin pyrkimyksiä edistää rauhaa alueella ja lieventää Gazan konfliktin humanitaarisia vaikutuksia. ​

Yhteiskunta: Juutalaisyhteisöt maailmanlaajuisesti vaativat panttivankien vapauttamista pääsiäisen kynnyksellä

Juutalaisyhteisöt ympäri maailmaa ovat yhdistäneet voimansa vaatiakseen 59 israelilaisen panttivangin vapauttamista juuri ennen pääsiäistä. Juutalaistoimisto on johtanut aloitetta, jossa korostetaan, että nämä henkilöt eivät voi viettää seder-ateriaa perheidensä kanssa, mikä resonoi syvästi juutalaisyhteisöissä maailmanlaajuisesti. ​

Ihmisoikeudet: Israel vapauttaa palestiinalaisen terroristin Ahmed Manasran mielenterveydellisistä syistä

Israel on vapauttanut Ahmed Manasran, palestiinalaisen, joka tuomittiin vuonna 2015 13-vuotiaana kahden israelilaisen puukotuksesta Itä-Jerusalemissa. Vapauttamisen syynä ovat hänen heikentynyt mielenterveytensä ja siihen liittyvät humanitaariset näkökohdat. ​

Henkilöt: Presidentti Herzog tuomitsee oikeuden päätösten noudattamatta jättämisen

Presidentti Isaac Herzog on ilmaissut huolensa siitä, että valtaosa israelilaisista on ”syvästi järkyttyneitä” kehotuksista olla noudattamatta korkeimman oikeuden päätöksiä. Herzog korosti oikeusvaltion periaatteiden tärkeyttä ja varoitti, että tällaisten kehotusten noudattaminen voi johtaa vakaviin seurauksiin demokratialle.

Historia: Eksoottisten hyödykkeiden lisääntyminen Jerusalemin ollessa Assyrian vasallina

Arkeologiset tutkimukset ovat paljastaneet, että Jerusalemin ollessa Assyrian valtakunnan vasallina kaupungissa tapahtui merkittävä eksoottisten hyödykkeiden lisääntyminen. Tämä viittaa siihen, että alueella oli laajat kauppasuhteet ja kulttuurivaihtoa tuona aikana. Löydöt tarjoavat uutta tietoa muinaisen Jerusalemin taloudellisista ja kulttuurisista yhteyksistä. 

Uskonto: Wheaton Collegen anti-sionistinen tapahtuma herättää keskustelua evankelisten keskuudessa

Yhdysvaltalainen evankelinen Wheaton College järjesti tapahtuman, jossa käsiteltiin anti-sionistisia näkemyksiä. Tämä on herättänyt laajaa keskustelua evankelisten kristittyjen keskuudessa, sillä monet heistä ovat perinteisesti tukeneet Israelia. Tapahtuma nostaa esiin kysymyksiä uskonnollisten yhteisöjen suhtautumisesta Lähi-idän politiikkaan ja Israelin valtioon. ​

Kulttuuri: Donald Trumpin esitys herättää keskustelua neroudesta ja hulluudesta

Israel Hayom raportoi entisen Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin esityksestä, joka on herättänyt keskustelua hänen toiminnastaan ja päätöksistään. Esitys käsittelee Trumpin politiikkaa ja sen vaikutuksia sekä Yhdysvalloissa että kansainvälisesti, herättäen kysymyksiä hänen päätöstensä taustalla olevasta logiikasta ja motiiveista. ​

Historia: Ensimmäinen, mutta ei viimeinen exodus

Tami Lehman-Wilzigin blogikirjoitus Times of Israelissa käsittelee juutalaisten historiaa ja heidän kokemuksiaan eri aikoina tapahtuneista joukkopaosta, korostaen erityisesti Egyptin exodusta ja sen merkitystä juutalaiselle identiteetille.Kirjoitus tarjoaa syvällisen analyysin siitä, miten nämä tapahtumat ovat muovanneet juutalaista kulttuuria ja perinteitä. ​

Netanjahun viesti Yhdysvaltain-matkan jälkeen: ”Hamas on eliminoitava, Iranin ydinaseohjelma pysäytettävä”

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu päätti diplomaattisen vierailunsa Washingtoniin ja antoi ennen paluulentoa lausunnon, jossa hän korosti vierailun lämpimyyttä ja vahvistunutta yhteistyötä Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin kanssa. Vierailu oli Netanjahulle toinen Yhdysvaltoihin kahden kuukauden sisällä ja sen painopiste oli selkeä: Iranin ydinuhka ja Hamasin eliminointi.

Iranin ydinsuunnitelmat – Kovat sanat ja vaihtoehdot pöydällä

Netanjahu sanoi Iranin ydinohjelman olevan keskustelujen keskiössä. Hän toisti viestinsä: Iran ei saa koskaan hankkia ydinaseita.

”Tämä voidaan ratkaista sopimuksella – mutta vain, jos se on Libyan mallin mukainen: tullaan sisään, räjäytetään laitokset, puretaan kaikki välineet, Yhdysvaltojen valvonnassa ja toteuttamana. Jos ei, niin silloin vaihtoehto on sotilaallinen. Kaikki ymmärtävät tämän.”

Netanjahu viittasi ”Libyan malliin”, jossa Muammar Gaddafi luopui ydinaseohjelmastaan täysin vuoden 2003 sopimuksessa kansainvälisen yhteisön valvonnassa.

Hamasin tuhoaminen ja panttivankien vapauttaminen

Toinen keskeinen aihe oli tilanne Gazassa ja Hamasin eliminointi. Netanjahu korosti päättäväisyyttään sekä Hamasin vastaisessa sodassa että panttivankien vapauttamisessa.

”Olemme päättäneet eliminoida Hamasin ja tuoda kaikki panttivangit kotiin. Presidentti katsoi minua ja sanoi toimittajille: ’Tämä mies tekee kaikkensa panttivankien vapauttamiseksi.’ Toivon, että tämä kumoaa sen valheen, jonka mukaan en välitä. Välitän, toimin – ja me onnistumme.”

Uusi avaus: Gazalaisia vastaanottavia maita etsitään

Netanjahu kertoi myös arkaluontoisista diplomaattisista keskusteluista, jotka koskevat mahdollisuutta siirtää Gazan siviiliväestöä muihin maihin.

”Keskustelimme presidentti Trumpin visiosta. Olemme yhteydessä maihin, jotka puhuvat mahdollisuudesta ottaa vastaan suuri määrä gazalaisia. Tämä on tärkeää, sillä lopulta sen tulisi olla osa ratkaisua.”

Vaikka yksityiskohtia ei kerrottu, lausunto viittaa laajempaan pyrkimykseen vaikuttaa Gazan alueen tulevaisuuteen myös väestörakenteen tasolla.

Turkin suunnitelmat Syyriassa – huolenaihe Israelille

Pääministeri nosti esiin myös Turkin pyrkimykset perustaa sotilastukikohtia Syyriaan, minkä Israel näkee turvallisuusuhkana.

”Vastustamme sitä ja toimimme sitä vastaan. Kerroin tämän myös presidentti Trumpille, joka on ystäväni ja myös Erdoğanille läheinen. Jos tarvitsemme apua, käännymme hänen puoleensa.”

Kauppasuhteet Yhdysvaltoihin – Netanjahun lupaus

Trumpin toiveena on, että maat alentavat kauppataseensa alijäämän nollaan Yhdysvaltojen kanssa. Netanjahu vastasi:

”Sanoin hänelle: ’Meille se ei ole vaikeaa. Me teemme sen.’ Se on vähintä, mitä voimme tehdä presidentille, joka on tehnyt niin paljon meidän hyväksemme.”

”Lämmin ja onnistunut vierailu”

Netanjahu kuvasi koko vierailua ”erittäin lämpimäksi ja hyväksi” ja viittasi siihen, että tapaamiseen sisältyi myös keskusteluja, joista kuullaan myöhemmin lisää. Hän painotti Israelin ja Yhdysvaltojen välistä vahvaa henkilökohtaista ja poliittista yhteyttä, jota presidentti Trumpin nykyinen kausi vahvistaa entisestään.

”Kello 8:40 kirjoitin: ’Nahal Oz on kaatunut'” – Maya Braunin todistus lokakuun 7. päivän hyökkäyksestä

Taustoittava artikkeli tapahtumista Nahal Ozissa 7. lokakuuta 2023 – nuori tarkkailija Maya Braun kertoo joukkueensa sankaruudesta

Lokakuun 7. päivän hyökkäys Israelin eteläosiin oli yksi synkimmistä päivistä maan historiassa. Yksi eniten kärsineistä paikoista oli Nahal Ozin tarkkailuasema, jossa työskenteli erityinen IDF:n naistarkkailijoista koostuva yksikkö. 20-vuotias Maya Braun, yksi harvoista selviytyjistä, jakoi äskettäin järkyttävän todistuksensa Israelin kansalliselle radiokanavalle Kan Reshet Bet.

Illan rauhasta aamun kauhuun

Maya Braun kertoo, että ilta ennen verilöylyä oli poikkeuksellisen rauhallinen. ”Söimme illallista yhdessä ja ilmapiiri oli jopa juhlava,” hän kuvaa. Mutta aamuyön hiljaisuus muuttui sekunneissa täydeksi painajaiseksi. Heti ensimmäisen rakettihälytyksen jälkeen ryhmä ymmärsi olevansa suoran hyökkäyksen kohteena: ”Meillä oli alle 15 sekuntia aikaa reagoida,” Braun sanoo.

Naistaistelijat etulinjassa

Tarkkailutiimi koostui neljästä naisesta ja heidän johtajastaan Eden Nimristä (z”l). He olivat ensimmäiset, jotka kohtasivat hyökkääjät kasvotusten. Ensimmäinen aseistettu terroristi, joka murtautui alueelle, yllättyi nähdessään aseistautuneet naissotilaat. ”Avasimme tulen ja onnistuimme hidastamaan heidän etenemistään,” Braun kertoo.

Kun aseet alkoivat tyhjentyä ja granaatteja heitettiin sisään, ryhmä vetäytyi sisähuoneeseen. Siellä he tukivat toisiaan henkisesti: ”Sanoimme toisillemme: ’Rakastan sinua.’ Se antoi voimaa jatkaa,” Maya muistelee liikuttuneena.

Haavoittuminen ja paluu palvelukseen

Braun haavoittui sirpaleista päähän ja jalkoihin. Useiden leikkausten ja pitkän kuntoutuksen jälkeen hän teki päätöksen palata aktiivipalvelukseen. ”Menin Khan Yunisiin joulukuussa – se oli minun voittoni. He eivät murtaneet minua.” Hän kokee myös, että päätös jatkaa palvelusta on osa kunnianosoitusta menehtyneelle komentajalle: ”Jatkan Edenin jalanjäljissä.”

Sankarijohtajan muisto ja kritiikki tutkinnasta

”Eden oli tiimimme sydän,” Braun sanoo ja lisää, että he pysähtyivät hiljentyen panssarivaunun kohdalla, jossa Eden menehtyi. ”Sanoin hänelle kiitos,” Maya kertoo kyyneleet silmissä.

Braun kritisoi voimakkaasti IDF:n sisäistä tutkintaa lokakuun 7. päivän tapahtumista. Hänen mukaansa raportit sisältävät lukuisia virheitä ja puutteita. ”Heidän tulisi kuunnella eloonjääneitä sotilaita. Me tiedämme tarkalleen, mitä tapahtui.”

Mikä oli Nahal Oz?

Nahal Oz on yksi Gazan rajan tuntumassa sijaitsevista kibbutzeista, joka toimi myös sotilaallisesti merkittävänä tarkkailupaikkana. Lokakuun 7. päivänä siitä tuli yksi hyökkäyksen keskipisteistä. Hamasin terroristit murtautuivat alueelle ja aiheuttivat suuria tuhoja sekä siviili- että sotilaskohteisiin.

Maya Braunin todistus on vahva muistutus nuorten israelilaisten rohkeudesta, uhrauksista ja sinnikkyydestä. Lokakuun 7. päivän tapahtumat eivät ole vain osa historiaa – ne elävät edelleen niissä, jotka selvisivät. Nahal Ozin tarkkailijanaiset eivät olleet vain todistajia – he olivat puolustajia.

Pesachin ensimmäinen päivä – Vapautuksen juhlan alku

Pesachin eli juutalaisen pääsiäisen ensimmäinen päivä on juhlan sydän – se merkitsee Israelin kansan vapautumista Egyptin orjuudesta ja Jumalan uskollisen johdatuksen alkua kohti Luvattua maata. Tänä päivänä alkaa kahdeksanpäiväinen juhla (Israelissa seitsemänpäiväinen), jonka aikana muistellaan ja eletään todeksi historiallista pelastuskertomusta.

Vapautuksen muistoa ja uuden alku

Ensimmäinen Pesach-päivä on pyhä lepopäivä, jolloin pidättäydytään kaikesta arkiaskareista ja keskitytään juhlan hengelliseen sanomaan. Se muistuttaa erityisesti Exoduksesta – hetkestä, jolloin Israelin kansa lähti kiireellä pois Egyptistä. He eivät ehtineet kohottaa leipää, ja siksi juutalaiset syövät juhlan aikana matsaa, happamatonta leipää, muistona tästä kiireisestä lähdöstä.

Illalla vietetään seder-ateriaa, jonka aikana kerrotaan Egyptin orjuuden ja vapautumisen tarina Haggadan avulla. Vaikka seder vietetään varsinaisesti Pesachin aattona (joka on siirtymä ensimmäiseen päivään), sen vaikutus ulottuu juhlan koko alkuun. Jokainen yksityiskohta – karitsan luu, karvasyrtit, viini ja kysymykset – ohjaa muistamaan Jumalan ihmetekoja.

Ensimmäinen juhlapäivä synagogassa

Synagogassa luetaan erityisiä juhlapyhien tekstejä. Pesachin ensimmäisenä päivänä kuullaan muun muassa Toorasta kertomus siitä, kuinka Jumala käski israelilaisia merkitsemään talonsa ovenpielet karitsan verellä, jotta vitsaus ohittaisi heidät. Tämä kohta on avain Pesachin nimen merkitykseen: ”pesach” – ”ohittaa”.

Päivän toinen lukukappale, usein profeetoista, korostaa Jumalan uskollisuutta ja liittoa kansansa kanssa. Myös Hallel-psalmit (Ps. 113–118) lauletaan kiitoksena Jumalan pelastusteoista.

Perinteen ja perheen juhla

Pesachin ensimmäinen päivä kokoaa perheet yhteen. Se on aikaa opetukselle ja sukupolvien väliselle yhteydelle. Vanhemmat ja isovanhemmat kertovat lapsille vapautuksen tarinan, kuten Toora kehottaa: ”Selitä se sinä päivänä pojallesi sanoen: Tämä tapahtuu sen vuoksi, mitä Herra teki minun hyväkseni, kun lähdin Egyptistä.” (2. Moos. 13:8)

Juhlan ruuat, rukoukset ja rituaalit rakentavat yhteisöllistä muistoa ja identiteettiä. Ensimmäinen juhlapäivä on myös tilaisuus kiittää Jumalaa vapaudesta – ei vain historiallisesta, vaan myös henkilökohtaisesta ja hengellisestä.

Symboli tulevasta lunastuksesta

Pesachin alku ei ole pelkkä menneisyyden muisto, vaan myös tulevaisuuden toivo. Juutalaisessa traditiossa Pesach muistuttaa Messiaan tulemisesta ja lopullisesta lunastuksesta. Ensimmäinen juhlapäivä avaa tämän odotuksen oven.

Pesachin ensimmäinen päivä on juhlan majesteettinen alku – hetki, jolloin historia ja hengellinen todellisuus kohtaavat. Se on pyhä lepopäivä, täynnä muistoa, merkityksiä ja rukousta. Vapautuksen sanoma ei kuulu vain menneisyyteen – se on aina ajankohtainen. Pesach kehottaa jokaista juhlaan osallistuvaa näkemään itsensä osana vapautettua kansaa ja kulkemaan eteenpäin toivon ja kiitollisuuden hengessä.