Valikko Sulje

Torstai 05.09.2024

Netanyahu vaatii hallintaa Gazan rajalle 

Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu on ilmaissut, että Israelin tulee pitää avoin hallinta Gazan ja Egyptin välisellä Philadelphin käytävällä, kunnes saadaan varmistus siitä, ettei Hamas pysty salakuljettamaan aseita. Tämä vaatimus uhkaa aselevonneuvotteluja, joissa Hamas vaatii Israelin täydellistä vetäytymistä Gazasta. Vaikka kansainväliset välittäjät, kuten Egypti ja Yhdysvallat, ovat mukana neuvotteluissa, Israelin kantaa on kritisoitu erityisesti arabimaiden taholta, mukaan lukien Yhdistyneet arabiemiirikunnat. Perheet, joiden omaisia Hamas pitää edelleen panttivankeina, vaativat Netanyahua suostumaan aselepoon, jotta heidät voitaisiin vapauttaa elossa. Netanyahu on kuitenkin vakuuttunut siitä, että rajakontrollin säilyttäminen on välttämätöntä Israelin turvallisuuden takaamiseksi. (Lähteet: Times of Israel, Nashua Telegraph)

IDF toimet Länsirannalla ”Ruohonleikkuusta juurien poistoon” 

Israelin puolustusministeri Yoav Gallant on esittänyt, että Israelin puolustusvoimat (IDF) ovat käynnistäneet merkittävän operaation Länsirannalla estääkseen terroritoiminnan kasvun. Gallant korosti, että tavoitteena on paitsi eliminoida terrorioperaattorit, myös vetää ”terrorin juuret maasta”. Operaatio sisältää lukuisia ratsioita, joilla pyritään estämään uusia hyökkäyksiä ja lisääntynyttä väkivaltaa, jota on koettu sekä Israelin että Palestiinan alueilla viime kuukausina. (Lähde: Times of Israel)

Opettajien ja hallituksen välinen kiista syvenee 

Israelin opettajien lakko on jatkunut useita päiviä, ja lakon odotetaan kestävän ainakin lokakuuhun asti. Yli 500 000 opiskelijaa on jäänyt ilman opetusta, mikä on kasvattanut huolta lasten koulutuksesta, erityisesti pandemian ja Gazan sodan vaikutusten vuoksi. Opettajien liiton puheenjohtaja Ran Erez on arvostellut koulutusministeri Yoav Kischiä, jonka mukaan lakko on kestämätön. (Lähde: Times of Israel)

Israelin korkein oikeus määrää siirtokuntalaisen lopettamaan palestiinalaisen perheen omaisuuden vahingoittamisen 

Israelin korkein oikeus on määrännyt Israelin siirtokuntalaisen lopettamaan palestiinalaisen Awawdehin perheen omaisuuden tuhoamisen Länsirannalla. Perhe on kohdannut jatkuvaa väkivaltaa ja häirintää sen jälkeen, kun laiton siirtokunta-asema, Haninan maatila, perustettiin heidän maansa läheisyyteen kesäkuussa 2024. Tilanne on nostanut esiin kysymyksiä Israelin valtion kyvystä hallita siirtokuntalaisten toimia ja suojella palestiinalaisperheitä väkivallalta. Tämä päätös on merkittävä oikeusvoitto palestiinalaiselle perheelle, mutta se ei vielä takaa täyden suojelun toteutumista käytännössä. (Lähteet: Times of Israel)

OpenAIperustaja Ilya Sutskever kerää miljardi dollaria tekoälyturvallisuuteen keskittyvälle startupille 

OpenAIperustaja Ilya Sutskever on kerännyt miljardin dollarin rahoituksen uudelle tekoälyturvallisuuteen keskittyvälle startupilleen SSI, joka toimii sekä Kaliforniassa että Tel Avivissa. Uusi yritys pyrkii kehittämään huippuluokan tiimin, joka keskittyy turvallisten ja vastuullisten tekoälyratkaisujen rakentamiseen. Tämä tapahtuu aikana, jolloin tekoälyn kehitykseen kohdistuu yhä enemmän huomiota ja keskustelua sen vaikutuksista ihmiskuntaan. (Lähteet: Times of Israel)

Yhdysvallat varoittaa, että Ison-Britannian asevientirajoitukset voivat vaikuttaa panttivankineuvotteluihin

Yhdysvallat on ilmaissut huolensa siitä, että Ison-Britannian päätös keskeyttää aseiden vienti Israeliin saattaa vaikeuttaa meneillään olevia panttivankineuvotteluja Hamasin kanssa. Päätöstä on kritisoinut myös Israelin pääministeri Netanyahu, joka on todennut, että se voi antaa Hamasille vääränlaisen rohkaisun jatkaa toimiaan. Tämä on osa laajempaa kansainvälistä keskustelua siitä, kuinka Israelin ja Hamasin välistä sotaa pitäisi käsitellä diplomatian ja aseiden käytön kautta. (Lähteet: Times of Israel)

Israelilaisten luottamus panttivankineuvotteluihin heikkenee 

Uusin Israelin demokratian instituutin teettämä kysely paljastaa, että 73,5 % israelilaisista on pessimistisiä panttivankineuvotteluiden onnistumisen suhteen. Tämän lisäksi israelilaiset ovat jakautuneita sen suhteen, pyrkiikö pääministeri Netanyahu todella edistämään sopimusta. 39 % vastaajista uskoo, että Netanyahu yrittää estää sopimuksen erityisesti vaatiessaan Israelin pysyvää hallintaa Philadelphin käytävällä. Tämä on herättänyt merkittävää huolta panttivankien omaisissa, jotka kokevat, että heidän perheidensä elämät ovat vaarassa poliittisten päätösten vuoksi. (Lähteet: Times of Israel)

Yhdysvallat painostaa Qataria luovuttamaan Hamasin johtajia 

Yhdysvallat on ilmoittanut, että se saattaa painostaa Qataria luovuttamaan useita Hamasin johtajia osana terrorisminvastaisia toimiaan. Näiden johtajien, kuten Ismail Haniyehin ja Khaled Mashaalin, nimet ovat nousseet esiin Hamasin jatkuvan toiminnan ja vastarinnan myötä. Vaikka osa Hamasin johtajista on piileskelyssä tai kuolleita, Washingtonin painostus voi johtaa uusiin toimenpiteisiin terrorismin tukahduttamiseksi. (Lähteet: Times of Israel)

Koulutusjärjestelmän kriisi pahenee

Israelin opettajien lakko jatkuu ja näyttää kestävän vielä viikkoja. Yli puoli miljoonaa opiskelijaa jää ilman opetusta, mikä kasvattaa koulutusvajetta erityisesti pandemian ja sodan jälkeen. Opettajien liiton puheenjohtaja Ran Erez arvostelee koulutusministeriä, joka ei hänen mukaansa ymmärrä ongelman vakavuutta. Tilanteen ratkaisu näyttää epätodennäköiseltä lähitulevaisuudessa, ja opiskelijat ovat joutuneet viettämään aikaa kodeissaan opetuksen sijaan. (Lähde: Times of Israel)

Kansainvälinen kritiikki kasvaa Israelin toimista Gazassa 

Yhdistyneet arabiemiirikunnat (UAE) on liittynyt yhä kasvavaan joukkoon maita, jotka kritisoivat Israelin jatkuvaa hallintaa Philadelphin käytävällä Gazan ja Egyptin rajalla. UAElisäksi Egypti, Qatar ja Yhdysvallat ovat painostaneet Israelia vetäytymään alueelta, mutta pääministeri Netanyahu on pitänyt tiukasti kiinni kannastaan, jonka mukaan Israelin läsnäolo on välttämätöntä Gazan demilitarisoinnille. Kansainvälisen paineen kasvaessa on epäselvää, kuinka neuvottelut tulevat etenemään, kun Hamas vaatii Israelin täydellistä vetäytymistä Gazasta osana aseleposopimusta. (Lähteet: Times of Israel, Nashua Telegraph)

Meta-alustalla kiistanalaisia linjauksia Israel-aiheisista julkaisuista 

Meta-yhtiön valvontakomitea on todennut, ettei ”joelta merelle” -iskulausetta tulisi automaattisesti poistaa alustoilta, kuten Facebook ja Instagram. Slogan on aiheuttanut keskustelua, koska monet pitävät sitä antisemitistisenä ja Israelin valtion olemassaolon vastaisena. Toiset taas näkevät sen osana palestiinalaisten poliittista ilmaisua. Meta on joutunut tasapainottelemaan sananvapauden ja vihapuheen rajoittamisen välillä, mikä on nostanut esiin laajempia kysymyksiä siitä, kuinka kansainvälisiä konflikteja tulisi käsitellä sosiaalisen median alustoilla. (Lähde: Times of Israel)