Valikko Sulje

Jumalan lupaukset Israelille

Raamatun mukaan Jumala on antanut Israelille useita merkittäviä lupauksia, jotka toistuvat eri puolilla Vanhaa testamenttia (Tanakhia). Tässä joitakin keskeisiä lupauksia:

Lupaus maasta

Jumala lupasi Abrahamille, että hänen jälkeläisensä perivät Kanaanin maan (nykypäivän Israelin ja sen ympäristöalueet). Tämä lupaus toistuu useissa kohdissa, esimerkiksi:

Ensimmäinen Mooseksen kirja 12:7: ”Ja Herra ilmestyi Abramille ja sanoi: ’Sinun jälkeläisillesi minä annan tämän maan.'”

Toinen Mooseksen kirja 15:18: ”Sinun jälkeläisillesi minä annan tämän maan, Egyptin virrasta aina suureen virtaan, Eufrat-virtaan asti.”

Lupaus suuresta kansasta

Jumala lupasi tehdä Abrahamin jälkeläisistä suuren kansan, joka tulisi olemaan monilukuinen ja voimakas:

Ensimmäinen Mooseksen kirja 12:2: ”Minä teen sinusta suuren kansan, siunaan sinua ja teen sinun nimesi suureksi.”

Viides Mooseksen kirja 26:5: ”Hän vei meidät tänne ja antoi meille tämän maan, joka vuotaa maitoa ja hunajaa.”

Lupaus siunaamisesta ja suojeluksesta

Jumala lupasi siunata Israelin kansaa ja olla heidän suojelijansa, jos he seuraavat hänen käskyjään. Tämä siunaus ulottui myös niihin, jotka siunasivat Israelia:

Ensimmäinen Mooseksen kirja 12:3: ”Minä siunaan niitä, jotka siunaavat sinua, ja kiroan ne, jotka sinua kiroavat; ja sinussa tulevat siunatuiksi kaikki sukukunnat maan päällä.”

Lupaus liitosta

Jumala teki Israelin kansan kanssa liiton, jossa he sitoutuivat noudattamaan Jumalan käskyjä. Tässä liitossa Jumala lupasi olla heidän Jumalansa ja antaa heille erityisen aseman kaikkien kansojen joukossa:

Toinen Mooseksen kirja 19:5-6: ”Jos te nyt kuulette minun ääntäni ja pidätte minun liittoni, niin te olette minun omaisuuteni kaikkien kansojen joukossa, sillä koko maa on minun. Ja te olette minulle pappisvaltakunta ja pyhä kansa.”

Lupaus pelastuksesta ja ennalleen palauttamisesta

Vaikka Israelin kansa joutui usein hajaannukseen ja vaikeuksiin, Jumala lupasi koota heidät takaisin omaan maahansa ja ennallistaa heidän asemansa, mikäli he palaavat hänen luokseen:

Viides Mooseksen kirja 30:3-5: ”Silloin Herra, sinun Jumalasi, kääntää sinun kohtalosi ja armahtaa sinua, ja hän kokoaa sinut jälleen kaikista kansoista, joiden sekaan Herra, sinun Jumalasi, on sinut hajottanut.”

Messiaan lupaus

Monet profetiat puhuvat Messiaasta, kuninkaasta, joka tulisi Israelin kansan keskuudesta ja hallitsisi oikeudenmukaisuudella, tuoden pelastuksen paitsi Israelille myös koko maailmalle:

Jesaja 9:6: ”Sillä meille lapsi on syntynyt, poika on meille annettu, ja hänen harteillaan on herraus; ja hänen nimensä on: Ihmeellinen Neuvonantaja, Väkevä Jumala, Iankaikkinen Isä, Rauhanruhtinas.”

Miika 5:2: ”Mutta sinä, Betlehem Efrata, joka olet vähäinen olemaan Juudan sukujen joukossa, sinusta minulle on tuleva se, joka on oleva hallitsija Israelissa; hänen juurensa ovat muinaisuudessa, iankaikkisissa ajoissa.”

Nämä lupaukset muodostavat Jumalan erityisen suhteen Israelin kansaan ja heijastavat liiton teemoja, jotka toistuvat Raamatun sivuilla.

Jumalan lupausten merkitys Israelille

Jumalan lupausten merkitys Israelille on keskeinen sekä kansallisessa että hengellisessä identiteetissä, ja ne ovat vaikuttaneet voimakkaasti kansan historiaan, kulttuuriin ja uskontoon. Tässä muutamia keskeisiä merkityksiä:

Kansallinen identiteetti ja perintö

Jumalan lupaus maasta ja kansasta on ollut Israelin kansan kansallisen identiteetin kulmakivi. Lupaus Kanaanin maasta loi perustan Israelin kansan sitoutumiselle maahan, jota he pitävät Jumalan antamana perintönä. Tämä näkyy erityisesti Israelin historian eri vaiheissa, jolloin kansa on joko hallinnut maata tai pyrkinyt palaamaan siihen hajaannuksen ja maanpakolaisuuden jälkeen. Tämä ajatus on edelleen merkittävä osa Israelin nykyistä kansallista keskustelua ja kulttuuria.

Hengellinen merkitys ja erityisasema Jumalan suunnitelmassa

Israelin erityinen asema Jumalan kansana on liitteenä toistuvasti Raamatussa. Jumala valitsi Israelin olemaan ”pappisvaltakunta ja pyhä kansa” (2. Moos. 19:6). Tämä hengellinen asema tarkoittaa, että Israelilla on erityinen suhde Jumalaan ja erityinen rooli Jumalan pelastussuunnitelmassa. Tämä käsitys erityisasemasta on tärkeä osa juutalaista uskoa ja heidän identiteettiään Jumalan kansana.

Eettinen ja moraalinen vastuu

Liitossa Jumalan kanssa Israelille annettiin myös eettinen ja moraalinen tehtävä elää Jumalan lakien mukaan ja olla esimerkkinä muille kansoille. Tämä sisältyy lupaukseen siunauksista ja suojeluksesta, jotka ovat riippuvaisia Jumalan käskyjen noudattamisesta (5. Moos. 28). Tämä velvollisuus on merkittävä osa juutalaista perinnettä ja sitä, miten Israel näkee itsensä kansana Jumalan johdatuksessa.

Pelastus ja toivo

Lupaukset pelastuksesta, ennalleen palauttamisesta ja Messiaasta ovat olleet jatkuva toivon lähde Israelin kansalle erityisesti vaikeina aikoina, kuten hajaannuksen, maanpakolaisuuden ja vainojen aikana. Lupaukset siitä, että Jumala kokoaisi kansan takaisin maahansa ja ennallistaisi heidän siunauksensa, ovat antaneet toivoa ja kestävyyttä. Tämä lupaus ennalleen palauttamisesta näkyy edelleen vahvana ajatuksena juutalaisessa messiaanisuudessa ja nykyajan Israelin valtion olemassaolon oikeutuksessa.

Maailmanlaajuinen merkitys ja siunauksen kanava

Jumalan lupaus siunata kaikkia kansoja Israelin kautta (1. Moos. 12:3) on merkittävä paitsi Israelille myös koko maailmalle. Tämä korostaa Israelin roolia Jumalan pelastussuunnitelmassa, jossa Messiaan tulemus nähdään Israelin kautta tulevana siunauksena kaikille kansoille. Tämä ajatus yhdistää Israelin historian ja Jumalan lupaukset laajempaan maailmanlaajuiseen kontekstiin ja tekee niistä merkityksellisiä myös muiden uskontojen näkökulmasta, erityisesti kristinuskon piirissä.

Jumalan lupaukset muodostavat Israelin kansan hengellisen ja kulttuurisen perustan, ohjaten heidän uskoaan, perintöään, historiaansa ja toiveitaan tulevaisuudesta. Nämä lupaukset antavat merkityksen heidän suhteelleen Jumalaan ja heidän roolilleen maailman historiassa.

Jumalan Israelille antamien lupausten toteutuminen

Jumalan lupaukset Israelille ovat toteutuneet historian ja Raamatun mukaan eri vaiheissa, ja monet juutalaiset ja kristityt pitävät niitä osittain jo täyttyneinä, mutta toiset näkevät osan niistä vielä odottavan täyttymistään tulevaisuudessa. Tässä on katsaus siihen, miten nämä lupaukset ovat toteutuneet ja mitä täyttymistä vielä odotetaan:

Lupaus maasta

Toteutuminen historian valossa

Jumalan lupaus antaa Abrahamin jälkeläisille Kanaanin maa (nykyinen Israelin ja Palestiinan alue) on toteutunut useissa vaiheissa. Ensimmäinen täyttymys tapahtui, kun israelilaiset valloittivat Kanaanin Joosuan johdolla (Joosua 1:6). Myöhemmin, Daavidin ja Salomon valtakausilla, Israel hallitsi suurinta osaa luvatusta alueesta.

Nykyajan konteksti

Monien mielestä lupaus maasta on osittain toteutunut myös nykyisen Israelin valtion perustamisen myötä vuonna 1948, jolloin juutalaiset palasivat kotimaahansa pitkän hajaannuksen jälkeen. Tämän katsotaan olevan tärkeä askel Raamatun ennustusten täyttymisessä.

Lupaus suuresta kansasta

Toteutuminen

Israelin kansa on kasvanut huomattavasti Abrahamin ajoista, ja heistä tuli monilukuinen kansa, kuten Jumala lupasi (1. Moos. 15:5). Egyptin orjuuden jälkeen he lähtivät pois miljoonien vahvana kansana ja ovat edelleen olemassa maailmanlaajuisesti juutalaisena kansana.

Diaspora

Vaikka juutalaiset ovat olleet hajaannuksessa ympäri maailmaa vuosisatojen ajan (diaspora), he ovat säilyttäneet identiteettinsä ja uskontonsa, mikä voidaan nähdä Jumalan lupauksen täyttymyksenä.

Lupaus siunauksesta ja suojeluksesta

Toteutuminen

Raamattu kertoo, että Israel koki siunausta silloin, kun he pysyivät uskollisina Jumalan käskyille (esim. Daavidin ja Salomon valtakaudet), mutta kärsivät vaikeuksista ja rangaistuksista luopumuksensa seurauksena (esim. Babylonian pakkosiirtolaisuus).

Nykyinen tilanne

Vaikka Israel on kohdannut monia haasteita ja vainoja historiansa aikana, monet näkevät Israelin kansan säilymisen ja valtion perustamisen todistuksena siitä, että Jumala suojelee heitä edelleen.

Lupaus liitosta ja erityisasemasta

Toteutuminen

Israelin kansa on säilynyt Jumalan erityisenä liittokansana, kuten Raamatussa on luvattu (2. Moos. 19:5-6). Tämä liitto näkyy juutalaisten uskonnollisessa elämässä, heidän sitoutumisessaan Jumalan lakeihin ja heidän jatkuvassa identiteetissään Jumalan kansana.

Pakkosiirtolaisuus ja paluu

Historian aikana, esimerkiksi Babylonian pakkosiirtolaisuuden aikana, kansa karkotettiin, mutta he palasivat Jerusalemiin ja jälleenrakensivat temppelin, mikä on täyttymys Jumalan lupauksesta ennalleen palauttaa heidät, kun he katuvat.

Lupaus pelastuksesta ja ennalleen palauttamisesta

Toteutuminen

Tämä lupaus toteutui osittain, kun Israel palasi Babylonian pakkosiirtolaisuudesta ja rakensi Jerusalemin ja temppelin uudelleen. Monet näkevät nykyisen Israelin valtion perustamisen vuonna 1948 uutena täyttymyksenä tästä lupauksesta, kun juutalaiset palasivat maahansa.

Tulevaisuuden odotus

Monet juutalaiset ja kristityt odottavat edelleen täydellistä ennalleen palauttamista, jossa Israel tulee kokemaan lopullisen rauhan ja siunauksen Messiaan saapuessa.

Messiaan lupaus

Toteutuminen kristinuskon näkökulmasta

Kristityt uskovat, että tämä lupaus toteutui Jeesuksen, Nasaretin Messiaan, kautta, joka täytti monet profetiat Israelin kuninkaasta ja pelastajasta.

Juutalainen näkökulma

Monet juutalaiset odottavat edelleen Messiaan saapumista, joka perustaa rauhan valtakunnan ja palauttaa Israelin täyteen loistoonsa. He uskovat, että tämä Messiaaninen lupaus ei ole vielä täyttynyt.

Jumalan lupaukset Israelille ovat toteutuneet eri aikoina ja tavoilla, ja ne vaikuttavat edelleen Israelin kansan elämään ja identiteettiin. Osa lupauksista, kuten maan saaminen ja kansan suureneminen, on jo selvästi täyttynyt, mutta monien mielestä esimerkiksi Messiaan ja täydellisen rauhan lupaukset odottavat vielä täyttymistään tulevaisuudessa. Näiden lupausten toteutuminen on antanut Israelille sekä toivoa että tarkoituksen tunteen, ja ne muodostavat perustan juutalaisten uskonnolliselle ja kansalliselle identiteetille.