Purim, juutalainen juhla, joka juhlistaa juutalaisten pelastumista Hamanin tuhoon tähtäävältä juonelta muinaisessa Persiassa, on tunnettu ilon, juhlimisen ja lahjojen antamisen ajasta. Tavallisesti Purim ajoittuu Adar-kuun 14. päivään, jolloin koko juutalainen kansa viettää tätä ilon juhlaa. Jerusalemissa ja muissa muureilla ympäröidyissä kaupungeissa Purimia vietetään kuitenkin seuraavana päivänä, Adar-kuun 15. päivänä, ja tätä kutsutaan nimellä Shushan Purim.
Kun Purim osuu sapattia edeltävälle päivälle, Jerusalemissa vietetään erityistä Purim Meshulash -juhlaa, joka kirjaimellisesti tarkoittaa ”kolminkertaista Purimia”. Tämä erikoisuus johtuu siitä, että sapatti on niin pyhä päivä, ettei Purimin täysimääräistä viettoa voida suorittaa silloin. Purim Meshulash tarjoaa ainutlaatuisen tavan, jolla Purimin eri osa-alueet jaetaan kolmelle päivälle: perjantaille, sapatille ja sunnuntaille.
Purim Meshulashin aikataulu
Perjantai – Megillan lukeminen ja lahjojen antaminen köyhille
Perjantaina, Adar-kuun 14. päivänä, luetaan Megillat Ester -kirjaa synagogissa, kuten tavallisessa Purimin vietossa. Tämä on päivä, jolloin myös lahjoja köyhille jaetaan (matanot la’evyonim), jotta heillä olisi tarpeeksi varaa viettää juhla.
Sapatti – Erityinen Purim-muisto
Sapattina, Adar-kuun 15. päivänä, Jerusalemissa muistetaan Purimia erityisellä rukouksella, joka lisätään sapatin aamurukouksiin (Al HaNissim). Vaikka varsinaisia Purim-juhlan aktiviteetteja ei sapattina voida suorittaa, Purimin merkitystä muistetaan synagogassa.
Sunnuntai – Purim-juhla ja lahjat ystäville
Sunnuntaina järjestetään perinteinen Purimin juhla-ateria (seudat Purim), ja tämä on myös päivä, jolloin lähetetään ystäville lahjoja eli mishloach manot. Purim Meshulash -juhlassa tämä juhlallinen ateria siirtyy sapattia seuraavalle päivälle, jotta sapatin sääntöjä ei rikottaisi.
Erityinen juhla Jerusalemille
Purim Meshulash on ainutlaatuinen erityisesti Jerusalemille ja muille vanhoille muureilla ympäröidyille kaupungeille. Tämä kolmipäiväinen juhla on harvinainen ja sattuu vain silloin, kun Purim ajoittuu sapattia edeltävälle päivälle. Se tuo mukanaan mahdollisuuden kokea Purim syvällisemmin, kun juhlan eri osia vietetään ajan kanssa ja useiden päivien kuluessa.
Vaikka monet eivät ole kuulleet Purim Meshulashista, sen erityinen järjestely luo Jerusalemin asukkaille ja vierailijoille syvemmän ymmärryksen sekä juhlan tärkeydestä että kaupungin erityisroolista juutalaisessa historiassa. Juhla yhdistää sapattirauhan ja Purimin ilon, tarjoten mahdollisuuden pohdiskella sekä juhlan hengellistä merkitystä että yhteisöllisyyden arvoa.
Purim Meshulash, kolmipäiväinen Purim-juhla Jerusalemissa, on erityinen tapahtuma, joka kunnioittaa sekä sapatin pyhyyttä että Purimin iloa. Tämä harvinainen juhlan muoto tuo esiin sekä juhlan hengellisen että sosiaalisen merkityksen, antaen tilaa rukoukselle, yhteisöllisyydelle ja iloiselle juhlimiselle eri päivinä. Se on todellinen osoitus siitä, kuinka juutalainen kalenteri ja perinteet nivoutuvat toisiinsa luoden ainutlaatuisia tapoja viettää pyhiä päiviä.