Valikko Sulje

Shushan Purim – Juutalaisuuden vähemmän tunnettu juhla

Juutalainen kalenteri on täynnä juhlia, joilla on syvä uskonnollinen ja historiallinen merkitys. Yksi mielenkiintoisimmista, mutta ehkä vähemmän tunnetuista juhlista on Shushan Purim, joka liittyy Purimiin, ilon ja pelastuksen juhlaan. Purim tunnetaan erityisesti siitä, että se juhlistaa juutalaisten pelastumista Hamanin suunnittelemalta kansanmurhalta muinaisessa Persian valtakunnassa. Shushan Purim on kuitenkin hieman erityinen versio tästä juhlasta, ja sen juuret ulottuvat erityisesti muinaiseen pääkaupunkiin Shushaniin.

Mikä on Purim?

Purim-juhla pohjautuu Esterin kirjaan, joka kertoo juutalaisyhteisön pelastumisesta Persian valtakunnassa kuningas Kserkseen (Ahasveroksen) aikana. Pahantahtoinen Haman yritti tuhota kaikki valtakunnan juutalaiset, mutta kuningatar Esterin ja hänen setänsä Mordokain avulla juutalaiset onnistuivat kääntämään Hamanin suunnitelman ja pelastamaan itsensä. Tämä ihmeellinen pelastus on Purim-juhlan ydin. Purimia vietetään adar-kuun 14. päivänä (yleensä maalis- tai huhtikuussa), ja siihen kuuluu muun muassa naamiaisasuja, megillan eli Esterin kirjan lukemista, lahjojen jakamista sekä runsasta ruokailua.

Shushan Purim – Mikä erottaa sen tavallisesta Purimista?

Shushan Purim on erikoistapaus, joka liittyy erityisesti Esterin kirjan tapahtumiin. Muut Persian valtakunnan alueet saivat suojella itseään ja voittaa vihollisensa adar-kuun 13. päivänä, ja he juhlivat voittoa seuraavana päivänä, 14. adar. Shushanissa, Persian pääkaupungissa, taistelut kuitenkin jatkuivat myös 14. päivänä, joten Shushanissa asuvat juutalaiset juhlivat voittoa vasta adar-kuun 15. päivänä. Tämän vuoksi Shushan Purim on erityinen juhlapäivä, jota vietetään adar-kuun 15. päivänä, ja se koskee erityisesti muinaisia muurien ympäröimiä kaupunkeja.

Miten Shushan Purim eroaa tavallisesta Purimista?

Vaikka Shushan Purimia vietetään vain päivä tavallista Purimia myöhemmin, sillä on erityinen merkitys. Tänä päivänä muistetaan erityisesti niitä juutalaisia, jotka asuivat muinaisissa muurien ympäröimissä kaupungeissa, kuten Shushanissa. Myös nykyään Jerusalemissa Shushan Purimia vietetään adar-kuun 15. päivänä, kun taas muualla Israelissa ja maailmassa Purimia vietetään 14. päivänä. Tämä erottelu perustuu siihen, että Jerusalemia pidetään muinaisena, muurien ympäröimänä kaupunkina, kuten Shushan.

Shushan Purimin vietto nykyään

Nykyään Shushan Purim on erityisesti Jerusalemissa juhlittu päivä, ja se muistuttaa vahvasti tavallista Purimia. Jerusalemissa asuvat juutalaiset juhlivat sitä megillan lukemisella, juhla-aterioilla, lahjojen antamisella ystäville ja hyväntekeväisyydellä. Kuten tavallinen Purim, myös Shushan Purim on ilon ja juhlinnan aikaa, jolloin juutalaiset muistavat menneisyyden ihmeitä ja Jumalan pelastavaa voimaa.

Shushan Purim antaa myös erityisen muistutuksen siitä, kuinka erilaiset juutalaiset yhteisöt ovat historiassa kokeneet pelastuksen ja ilon eri aikoina ja paikoissa. Vaikka Purim ja Shushan Purim näyttävät ensisilmäyksellä samanlaisilta, ne korostavat erilaisten yhteisöjen kokemuksia ja niiden erityispiirteitä.

Shushan Purim on ainutlaatuinen ja historiallisesti merkittävä juutalainen juhla, joka muistuttaa meitä siitä, että muinaisilla kaupungeilla ja niiden yhteisöillä on oma tarinansa kerrottavanaan. Vaikka se on monille ehkä tuntemattomampi kuin tavallinen Purim, Shushan Purim tuo lisää syvyyttä ja monimuotoisuutta juutalaiseen juhlakalenteriin. Se juhlistaa voittoa, pelastusta ja yhteisöllisyyttä, ja erityisesti Jerusalemissa se tarjoaa tilaisuuden iloon ja kiitollisuuteen Jumalan varjeluksesta kautta aikojen.