Valikko Sulje

Hanukka – Valon juhla ja sen merkitys juutalaisuudessa

Hanukka, joka tunnetaan myös nimellä Valon juhla, on juutalainen juhla, joka kestää kahdeksan päivää. Se alkaa heprealaisen kalenterin mukaan kislev-kuun 25. päivänä ja ajoittuu yleensä marraskuun lopun ja joulukuun välille. Hanukkaa vietetään temppelin uudelleen vihkimisen muistoksi, joka tapahtui Jerusalemin toisessa temppelissä noin vuonna 164 eKr. Sen tarina liittyy Makkabilaiskapinaan, joka syntyi seleukidien hallitessa Juudeaa ja heidän yrittäessään pakottaa juutalaisia omaksumaan hellenistisen kulttuurin ja uskonnon.

Hanukan historiallinen tausta

Hanukan perusta juontaa juutalaisten voittoon hellenististä valtakuntaa vastaan. Seleukidien kuningas Antiokhos IV oli kieltänyt juutalaisen uskonnon harjoittamisen ja saastuttanut Jerusalemin temppelin, joka oli pyhä paikka juutalaisille. Juutalainen kapinajohtaja Juudas Makkabi joukkoineen onnistui kuitenkin voittamaan seleukidit ja vapauttamaan temppelin. Tämän voiton jälkeen he puhdistivat temppelin ja vihkivät sen uudelleen käyttöönsä. Tämän tapahtuman muistoa kunnioitetaan Hanukkana.

Hanukan ihme ja kynttilöiden sytyttäminen

Hanukkaan liittyy tunnettu ihme, joka tekee tästä juhlasta erityisen. Kun temppeli vihittiin uudelleen käyttöön, siellä oli vain pieni määrä pyhää öljyä, jolla olisi pitänyt sytyttää menoran, seitsemänhaaraista kynttelikköä, lamput. Tämä määrä öljyä olisi normaalisti riittänyt vain yhdeksi päiväksi. Kuitenkin öljy kesti kahdeksan päivää, mikä antoi juutalaisille aikaa valmistaa lisää rituaalisesti puhdasta öljyä.

Tämän ihmeen kunniaksi Hanukan viettoon kuuluu kahdeksanhaaraisen kynttelikön, hanukian, sytyttäminen. Joka ilta sytytetään yksi kynttilä lisää niin, että kahdeksantena iltana kaikki kahdeksan kynttilää palavat. Kynttilöiden valolla on symbolinen merkitys – ne muistuttavat valon voitosta pimeydestä, uskon vahvuudesta ja juutalaisen kansan selviytymisestä.

Hanukan viettotavat

Hanukkaan liittyy monia perinteitä ja tapoja. Yksi keskeisimmistä on kynttilöiden sytyttäminen hanukiassa. Sytyttäminen tapahtuu iltaisin, ja jokaisen kynttilän sytyttämisen yhteydessä lausutaan siunaukset. Hanukian tulisi olla näkyvillä, usein ikkunassa, jotta ohikulkijatkin voivat nähdä sen valon ja juhlan ilon.

Toinen perinne on erityisten Hanukka-herkkujen nauttiminen. Koska ihme liittyi öljyyn, monet Hanukan ruoat paistetaan öljyssä. Suosittuja ruokia ovat latket eli perunapannukakut ja sufganiyot eli hillomunkit. Näiden herkkujen jakaminen perheen ja ystävien kesken on tärkeä osa juhlaa.

Lapset saavat Hanukkana usein lahjoja tai hanukka-gelt, suklaakolikoita, joita annetaan heille iloksi ja muistuttamaan antamisen merkityksestä. Myös perinteinen dreidel-peli kuuluu juhlaan. Dreidel on neliskulmainen hyrrä, johon on kaiverrettu heprean kirjaimet נ (nes), ג (gadol), ה (haja) ja ש (sham). Nämä kirjaimet muodostavat lauseen ”Suuri ihme tapahtui siellä”, viitaten Hanukan ihmeeseen.

Hanukan hengellinen merkitys

Vaikka Hanukka ei ole juutalaisuuden tärkeimpiä juhlia, sillä on syvä hengellinen merkitys. Se muistuttaa juutalaisia heidän perintönsä säilyttämisestä, vapauden merkityksestä ja Jumalan jatkuvasta läsnäolosta heidän elämässään. Hanukka on juhla, joka rohkaisee kestävyyteen ja uskon ylläpitämiseen vaikeuksien keskellä.

Juhlan aikana valon sytyttäminen muistuttaa myös siitä, kuinka yksikin valonlähde voi valaista suuren pimeyden. Tämä symboloi juutalaisten vastarintaa assimiloitumista vastaan ja heidän uskonsa säilyttämistä ulkopuolisista paineista huolimatta.

Hanukka nykyaikana

Hanukka on nykyään myös tilaisuus viettää aikaa perheen ja yhteisön kanssa. Erityisesti diaspora-juutalaisille se on tilaisuus tuoda juutalainen kulttuuri ja perinteet näkyvästi esille aikana, jolloin monet ympärillä saattavat viettää muita juhlia, kuten joulua. Hanukka tarjoaa juutalaisille mahdollisuuden juhlia omaa ainutlaatuista historiaansa ja kulttuuriaan, sekä muistuttaa maailmaa heidän pitkästä ja rikkaasta perinnöstään.

Hanukka opettaa meille, että valoa voi löytyä jopa pimeimpinä hetkinä. Se on juhla, joka korostaa toivoa, uskoa ja periksiantamattomuutta – arvoja, jotka ovat tärkeitä juutalaiselle kansalle kautta historian ja yhä tänä päivänä.

Hanukka on ilon ja valon juhla, joka juhlistaa historian käänteitä ja juutalaisen kansan vahvuutta. Se muistuttaa menneistä ihmeistä, mutta samalla se on ajankohtainen ja merkityksellinen myös nykypäivän maailmassa.