Valikko Sulje

Tzom Gedaliah – Muistojen ja menetysten paasto

Tzom Gedaliah (Gedaljan paasto) on yksi juutalaisen kalenterin vähemmän tunnetuista paastopäivistä, mutta sillä on syvä historiallinen merkitys. Tämä paasto sijoittuu heti Rosh Hashanan, juutalaisen uuden vuoden, jälkeiselle kolmannelle päivälle eli Tishrei-kuun 3. päivään, ja se liittyy traagisiin tapahtumiin, jotka tapahtuivat Babylonian valloituksen jälkeen. Vaikka Tzom Gedaliah ei ole yhtä tunnettu kuin Yom Kippur tai Tisha B’Av, se muistuttaa meille juutalaisen kansan historiassa koetuista menetyksistä ja yhteiskunnallisista traumoista.

Kuka oli Gedaliah?

Gedaliah ben Ahikam oli Babylonian kuninkaan Nebukadnessarin nimittämä hallitsija Juudassa Jerusalemin temppelin tuhon jälkeen vuonna 586 eKr. Kun suurin osa juutalaisesta kansasta oli viety pakkosiirtolaisuuteen Babyloniaan, Gedaliah toimi maahan jääneiden juutalaisten johtajana. Hän perusti hallintonsa Mizpahin kaupunkiin ja yritti luoda vakautta tuhotussa valtiossa. Gedaliah oli tunnettu sovittelevasta politiikastaan, ja hän yritti rohkaista maahan jääneitä juutalaisia viljelemään maata ja sopeutumaan uuteen tilanteeseen. Hänen tavoitteensa oli auttaa maata nousemaan uuteen elämään valloittajien vallan alla.

Murha ja sen seuraukset

Gedaliahin lyhytaikainen hallinto päättyi kuitenkin traagisesti. Ishmael ben Netanja, kuninkaallista sukua oleva juutalainen, murhasi Gedaliahin juutalaisten vastarintaliikkeen nimissä. Tämä tapahtuma iski Juudean toivoon ja johti Babylonian hallinnon entistä tiukempaan valvontaan sekä lisääntyneeseen epävakauteen. Gedaliahin murha merkitsi lopullista iskua juutalaisten autonomialle ja toi mukanaan uuden karkotusaallon. Jäljelle jääneet juutalaiset pakenivat Egyptiin peläten babylonialaisten kostoa.

Tzom Gedaliah paastona ja muiston hetkenä

Tzom Gedaliah paastopäivä on omistettu Gedaliahin murhan ja sen seurausten muistolle. Se on osittainen paasto, mikä tarkoittaa, että paasto kestää aamunkoitosta auringonlaskuun. Kuten muutkin juutalaiset paastopäivät, myös Tzom Gedaliah toimii hetkenä itsetutkiskelulle ja katumukselle. Se antaa tilaisuuden pohtia niitä sisäisiä ja ulkoisia voimia, jotka voivat johtaa tragedioihin ja jakautumiseen yhteisössä.

Tzom Gedaliah ei ole ainoastaan menneisyyden surujen muisto, vaan myös muistutus siitä, kuinka tärkeää on vastustaa väkivaltaa, hajaannusta ja sisäisiä konflikteja. Gedaliahin murha symboloi juutalaisten omaa sisäistä hajaannusta aikana, jolloin ulkoinen uhka oli jo suuri. Siksi tämä päivä kehottaa jokaista juutalaista tekemään töitä yhtenäisyyden ja yhteisöllisen vastuun eteen.

Rosh Hashanan ja Yom Kippurin yhteys

Tzom Gedaliah sijoittuu symbolisesti Rosh Hashanan ja Yom Kippurin väliin, mikä tekee siitä erityisen merkityksellisen osan kymmenen katumuspäivän kokonaisuutta. Paaston tarkoituksena on valmistaa juutalaista kansaa Yom Kippurin suurta sovituspäivää varten. Paasto toimii muistutuksena siitä, kuinka tärkeää on tehdä sovintoa toisten kanssa ja tunnistaa omat virheensä ennen kuin Yom Kippurin anteeksiantopäivä koittaa.

Tzom Gedaliahin merkitys tänä päivänä

Vaikka Tzom Gedaliah saattaa tuntua historialliselta ja etäiseltä, sen opetukset ovat ajankohtaisia. Maailmassa, jossa jakautuminen, väkivalta ja konfliktit ovat yhä läsnä, tämä päivä muistuttaa meitä siitä, kuinka tärkeää on etsiä rauhaa ja yhteisymmärrystä. Gedaliahin murhan traaginen tarina varoittaa siitä, kuinka sisäinen riitely voi heikentää yhteisön kestävyyttä ja tehdä siitä haavoittuvan ulkoisille uhilta.

Tzom Gedaliah on kutsu reflektoida ja ottaa oppia menneistä virheistä. Se korostaa yhtenäisyyden, yhteistyön ja sovinnon merkitystä niin yksilön kuin koko kansankin tasolla.