google-site-verification=llABy42OwZEw5wTUwD2tjNIq7g_bbvOd6XxRej_BzxM

Hanukka (hepreaksi ‏חנוכה‎) on juutalaisten juhla, jota vietetään marras-tammikuussa. Se kestää kahdeksan päivää ja alkaa juutalaisen ajanlaskun mukaan kishlev-kuun 25. päivänä. Sitä vietetään makkabilaiskapinanaikana tapahtuneen, välillä häpäistyn Jerusalemin temppelin uudelleen vihkimisen (165 eaa.) aikana tapahtuneen öljyihmeen muistoksi (1 Makkab. 4:59; Joh. 10:22).

Kun juutalaiset olivat saaneet temppelin takaisin ja siivonneet sen, he halusivat siunata sen uudelleen, mutta löysivät vain vähän pyhää öljyä. Kuitenkin tapahtui ihme, ja öljy riitti kahdeksaksi päiväksi, minkä jälkeen sitä saatiin lisää. Siksi hanukan ensimmäisenä iltana kodeissa sytytetään yksi kynttilä, toisena kaksi jne. Koska nämä kynttilät ovat pyhiä, niiden valoa ei saa käyttää hyödyksi esimerkiksi lukemiseen, joten lisäksi on sytytettävä aina yksi ylimääräinen kynttilä. Edellisenä iltana poltetut kynttilät on seuraavaksi vaihdettava uusiin niin, että kaikki kahdeksan pyhää kynttilää ovat samassa tasossa keskenään. Hanukka-juhlan aikana kodeissa poltetaan yhteensä 44 kynttilää. Hanukka-kynttelikköä kutsutaan nimellä hanukia, ja se asetetaan ikkunalaudalle niin, että kotiin palaavat ihmiset sen nähdessään muistavat hanukan ihmeen ja iloitsevat. Hanukka-kynttelikköön kuuluu yhdeksän kynttilää (juutalaiseen menora-kynttelikköön kuuluu seitsemän kynttilää).

Hanukkana syödään latkes-nimisiä letuntapaisia leivonnaisia ja lapset saavat pieniä lahjoja. On tapana leikkiä pienellä hyrrällä (jiddiš: דרײדל dreidel, heprea: סביבון‎ Sevivon) jonka neljällä sivulla on kirjaimet nun, gimel, hei ja shin: ne tulevat sanoista ”Nes Gadol Haya Sham” – ”suuri ihme tapahtui siellä”. Israelissa shin-kirjain on korvattu pe-kirjaimella, ja lause kuuluu ”Nes Gadol Haya Po”, ”suuri ihme tapahtui täällä”. Kahdeksan päivän aikana he myös antavat lahjoituksia hyväntekeväisyyteen ja lausuvat hallel-rukouksia ja myös ylistävät, niin että kaikki saavat tietää, mitä Jumala heidän puolestaan teki. Muistopuheiden pito ja paastoaminen on kiellettyä, mutta työnteko on luvallista.

Vuosien syyrialais/kreikkalaisen ahdingon ja painostuksen jälkeen, kun valloittajat olivat häpäisseet Pyhän Temppelin uhraamalla sian alttarilla, pakottivat epäjumalanpalvontaan ja estivät juutalaisia lukemasta ja seuraamasta Tooraa, Jumala vapautti kansan juutalaisen papin Mattatiaan ja hänen poikiensa avulla, jotka johtivat pientä juutalaismiesten ryhmää syyrialais/kreikkalaista 25 000 sotilaan armeijaa vastaan.

Juutalaiset papit saapuivat Temppeliin uudelleen ja pyhittivät sen ja sytyttivät Menoran. Ja näin tarina kertoo: vain pieni pullo tarvittavaa öljyä löytyi – ja ainoastaan yhden päivän tarpeisiin.  Öljy riitti 8 päiväksi ja papeille jäi tarpeeksi aikaa tehdä pyhää öljyä pitääkseen Temppelin Menoran palavana jatkuvasti, 24 h vuorokaudessa.     Israelissa perheet kerääntyvät auringon laskettua yhteen syömään perinteisiä ruokia: latkeseja; perunapannukakkuja ja hillomunkkeja ja antamaan lahjoja toisilleen.

Paikalliset viranomaiset sytyttävät julkisten paikkojen kynttilät, kun taas perheet asettavat 9-kynttiläiset menoransa ikkunoille tai ulos lasisiin lyhtyihin. Alla videossa Hanukka-laulun myötä näemme erilaisia kynttelikköjä.

Yeshua sanoi Hankukka juhlan aikaan: ”Minä olen maailman valkeus; joka minua seuraa, se ei pimeydessä vaella, vaan hänellä on oleva elämän valkeus”.  Joh 8:12

4. Moos 7:1-8:4, Joh. 10:22-39