Valikko Sulje

Sapatti

Sapatti on juutalaisten juhla, joka tulee joka viikko. Sen juuret ovat raamatullisessa luomiskertomuksessa, jolloin Jumala lepäsi seitsemäntenä päivänä saattaakseen päätökseen maailman luomistyön.

On lähes yhtä monta tapaa viettää sapattia kuin on juutalaisia, mutta niissä jokaisessa on yleensä mielihyvää (esim.), yhteisöllisyyttä (kehillah) ja lepoa (menucha). Joka viikko Shabbatin viettäminen on perheellesi tilaisuus saada yhteyttä, hidastaa vauhtia kiireisen viikon jälkeen ja nauttia toistensa seurasta – ja jos yksi viikko ei mene toivotulla tavalla, uusi mahdollisuus on vain muutaman päivän päässä. . 

Sapatti (hepreaksi ‏שבת‎, šabbat) on juutalaisuudessa viikoittainen lepopäivä, jota vietetään juutalaisen viikon viimeisenä päivänä, lauantaina. Sapatti perustuu Ensimmäisen Mooseksen kirjan luomiskertomukseen, jossa Jumala lepäsi luomisen seitsemäntenä päivänä. Sapatti on asetettu myös neljäntenä käskynä kymmenessä käskyssä (2. Moos. 20:8–12). Juutalaiset ovat noudattaneet sapattia mahdollisesti jo 1000-luvulta eaa. alkaen. Sapattia vietti pyhäpäivänään myös kristillinen alkuseurakunta, ja sitä viettää edelleen osa nykyisistä kristillisistä seurakunnista. Suurin sapattia viettävä kristillinen ryhmä on seitsemännen päivän adventistit.

Sapatin tarkoitus on ensisijaisesti lepo ja yhdessäolo. Sapattina ei tehdä työtä, eikä hoideta omia askareita. Sapatin vietto alkaa perjantaina auringonlaskun aikaan perheaterialla, jolloin myös sytytetään kynttilöitä. Lauantaiaamuna järjestetään sapattijumalanpalvelus. Sapatti päättyy lauantaina pimeäntulon jälkeen havdala-seremoniaan. Vanhoillisimmissa juutalaisuuden suuntauksissa noudatetaan tiukkoja rajoituksia sen suhteen, millaista työtä sapattina saa tehdä.

Sapatti on juutalaisuuden tärkein rituaali ja ainoa, joka mainitaan kymmenessä käskyssä. Se on myös juutalaisten tärkein juhlapäivä, jopa tärkeämpi kuin jom kippur, sillä sapattina Tooraa kutsutaan lukemaan useampi seurakunnan jäsen kuin jom kippurina.

Sapatti on juutalaisille aika osoittaa kiitollisuutta omasta elämästään ja yhteisöstään sekä tilaisuus henkiselle kasvulle.  Sapatti on ennen kaikkea lepopäivä. Rentoutumisen lisäksi sapatissa on kyse myös tietoisuudesta Jumalan luomistyöstä ja paosta Egyptistä, juutalaisesta identiteetistä, nautinnosta ja henkisyydestä. Sapatti tarjoaa myös esimakua rauhaisasta ja yltäkylläisestä tulevaisuudesta.

Harras juutalainen aloittaa sapattiin valmistautumisen perjantai-iltapäivällä. Koti siivotaan ja perhe peseytyy ja pukeutuu huolitellusti. Pöytä katetaan hienoksi ja päivällinen valmistetaan. Tarpeelliset valot sytytetään valmiiksi ja ruokaa valmistetaan myös seuraavaksi päiväksi, sillä valojen sytyttäminen ja ruoanlaitto ovat sapatin aikana kiellettyä.

Sapatti alkaa illalla, sillä luomiskertomuksessa ilta ilmoitetaan vuorokauden alkuna. Ennen sapatin alkua perheen nainen sytyttää kaksi sapattikynttilää ja lausuu siunauksen. Sapattikynttilät sytytetään viimeistään 18 minuuttia ennen auringonlaskua. Sen jälkeen perhe käy joskus 45 minuuttia kestävässä sapattipalveluksessa. Palattuaan kotiin perhe syö kotonaan päivällisen, jota ennen perheen mies lausuu kiddushin, viinimalja kädessä lausuttavan rukouksen, joka pyhittää sapatin.Sapattikattaukseen kuuluu kynttilöitä ja kynttilänjalkoja, kaksi challa-leipää liinalla peitettynä, viinimalja ja talon paras astiasto. Koska sapattia kehotetaan Raamatussa yhtäällä ”muistamaan”, toisaalla ”noudattamaan”, perjantai-iltana on tapana sytyttää vähintään kaksi kynttilää. Joskus kynttilöitä on yksi jokaista perheenjäsentä kohden. Ateria aloitetaan leivällä, jolle lausutaan siunaus. Aterian jälkeen perhe viettää aikaa yhdessä keskustellen tai lukien Tooraa.

Sapattiaamun jumalanpalvelus järjestetään perinteisesti lauantaiaamuna kello yhdeksän ja kahdentoista välillä. Sen lisäksi perinteiseen sapattiin kuuluvat iltajumalanpalvelus perjantai-iltana ja iltapäivän jumalanpalvelus lauantaina iltapäivällä. [ Reformijuutalainen sapattijumalanpalvelus voidaan pitää perjantai-iltana, lauantai-iltapäivänä tai lauantai-iltana. Jumalanpalveluksen yksityiskohdat vaihtelevat pitopäivän, maan ja synagogan mukaan. Sapattijumalanpalvelus järjestetään rukoushuoneessa, joka voi sijaita sisällä tai ulkona. Osanottajat pukeutuvat usein huolitellusti, ja jotkut peittävät päänsä kipalla tai huivilla. Jokaiselle osanottajalle on varattu rukouskirja (siddur). Sapattirukoukset käsittelevät usein Jumalan ylistystä sekä sapattiin liittyviä asioita kuten luomiskertomusta ja pakoa Egyptistä. Tilaisuudessa luetaan Tooraa ääneen ja rabbi tai seurakunnan johtaja pitää saarnan. Tilaisuuteen kuuluu musiikkia ja laulua sekä ruokailu (kiddush).

Jumalanpalveluksen jälkeen perhe syö ja viettää jälleen aikaa yhdessä eri tavoin. Sapatti päättyy noin 40 minuuttia auringonlaskun jälkeen lauantai-iltana, kun taivaalla on näkyvissä kolme tähteä. Sapatin lopuksi suoritetaan havdala-rituaali, jossa lausutaan siunauksia.

Sapattina levätään ja unohdetaan arjen kiireet

Sapatti on tärkein juutalainen pyhäpäivä. Sitä vietetään joka viikko perjantai-illasta lauantai-iltaan, auringonlaskusta auringonlaskuun. Sapattina perheet kokoontuvat yhteen ja nauttivat sapattiaterian sekä rentoutuvat unohtaen arjen kiireet. 

Sapatti näkyy selkeimmin matkailijalle Jerusalemissa. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että kosher-ravintolat ja ruokakaupat sulkevat ovensa viimeistään auringon laskiessa perjantai-iltana. Osa ruokakaupoista sulkee jo puoliltapäivin. Myös julkinen liikenne pysähtyy. Tähän on hyvä varautua ennakkoon.

Tel Avivissa sapatin vietto ei näy yhtä selkeästi. Kaupungista löytyy ravintoloita, jotka pitävät ovensa auki sapatista huolimatta. Kaupungissa on myös ravintoloita, jotka eivät noudata kosher-säännöksiä vaan tarjoilevat maitoa ja lihaa samalla aterialla sekä valmistavat ruokaa äyriäisistä. Kosher-ruokaa valmistavat ravintolat on merkitty näkyvästi erityisellä sertifikaatilla.

Eilat on Israelin matkailukohteista se, jossa sapattia ei juuri huomaa. Jotkin ravintolat saattavat pitää ovensa suljettuina, mutta suurin osa on avoinna mukautetuilla aukioloajoilla. Eilatissa on myös ravintoloita, jotka eivät noudata kosher-säännöksiä tai noudattavat niitä osittain. Eilatissa ravintolaruokaa on siis saatavilla kaikkina vuorokauden aikoina ja viikon jokaisena päivänä.

Shabat (Kirj. Ariel Berkowitz)

Sapatti mainitaan juhla-ajoista ensimmäisenä 3.Mooseksen kirjassa (23:3). Sana shabat tarkoittaa ”lakata, lopettaa”.  Se on tarkoitettu päiväksi, jolloin lakkaamme tekemästä sitä, mitä teemme viikon aikana ansaitaksemme elantomme. Sapatista tulee näin keidashetki, jonka Herra on erottanut kansalleen, että he tutkisivat hengellisen levon teemaa, joka löytyy Messiaan loppuun suoritetusta työstä, niin kuin Heprealaiskirjeen kirjoittaja sitä kuvailee luvussa 4.

Tänä päivänä meillä on tilaisuus nauttia Messiaan lunastustyön lopullisuudesta ja iloita niistä totuuksista, jotka sisältyvät Jeshuan, Messiaamme, täytettyyn työhön, kun Hän antoi henkensä meidän puolestamme. Kun sapattia vietetään niin kuin sitä kuuluu viettää, Heprealaiskirjeen luvun 4 ja Jesajan luvun 58 totuudet kirkastuvat yhä selvemmin ja me voimme harjoitella sitä elämää, johon meidät on kutsuttu uudeksi luotuna pyhänä seurakuntana.