Valikko Sulje

Shabbat Nachamu

Shabbat Nachamu – Lohdutuksen Sapatti

Shabbat Nachamu (שבת נחמו), eli lohdutuksen sapatti, on erityinen sapatti juutalaisessa kalenterissa, joka seuraa heti Tisha B’Avin paastopäivän jälkeen. Tämä sapatti saa nimensä Haftarah-lukemisesta, joka otetaan Jesajan kirjan 40. luvusta (Jesaja 40:1-26). Haftarah alkaa sanoilla ”Nachamu, nachamu ami” (”Lohduttakaa, lohduttakaa minun kansaani”), ja se tarjoaa lohdutusta Israelin kansalle sen kokemien kärsimysten jälkeen.

Shabbat Nachamu on ensimmäinen seitsemästä lohdutuksen Haftarah-lukemisesta, jotka luetaan Tisha B’Avin jälkeen ja johtavat ros hashanan (juutalainen uusi vuosi) juhlaan. Tämä jakso tunnetaan myös nimellä Sheva de-Nechemta(seitsemän lohdutuksen viikkoa), ja sen tarkoituksena on viedä juutalaiset surun ajasta kohti uutta alkua ja toivoa, joka huipentuu ros hashanan juhlaan.

Tisha B’Av on surun ja paaston päivä, jolloin juutalaisyhteisö muistelee molempien Jerusalemin temppelien tuhoa sekä monia muita kansakuntaa kohdanneita katastrofeja, kuten juutalaisten karkottamista Espanjasta ja monia muita juutalaisvainoja. Tisha B’Av on vuoden synkin päivä, ja sitä seuraavat päivät tarjoavat siirtymän surusta kohti toivoa ja lohdutusta.

Shabbat Nachamu avaa uuden hengellisen aikakauden. Se on ensimmäinen askel kohti lohdutusta, ja Jesajan sanat heijastavat Jumalan armollista ja rakkaudellista suhdetta kansaansa. Vaikka Tisha B’Av muistuttaa Israelin kansaa heidän historian suurista tragedioista, Shabbat Nachamu tuo mukanaan sanoman tulevasta lunastuksesta ja paremmasta tulevaisuudesta.

Shabbat Nachamu’n Haftarah otetaan Jesajan kirjasta (Jesaja 40:1-26), jossa profeetta Jesaja välittää Jumalan sanat lohdutuksesta kansalleen. Tämä profetia annettiin Israelin kansalle aikana, jolloin he olivat kokeneet suuria kärsimyksiä ja menetyksiä, erityisesti Jerusalemin ja temppelin hävityksen. Jesaja kutsuu kansaa toivoon ja uskoon, että heidän kärsimyksensä aika ei ole lopullinen, vaan Jumala tulee vielä lohduttamaan heitä ja tuomaan heille lunastuksen.

Lohdutuksen teema näkyy heti Haftarahin alussa:

”Lohduttakaa, lohduttakaa minun kansaani, sanoo teidän Jumalanne. Puhukaa lempeästi Jerusalemille ja julistakaa sille, että sen vaivanaika on päättynyt, että sen syyllisyys on sovitettu…” (Jesaja 40:1-2)

Nämä sanat tarjoavat voimakasta lohtua ja vakuutuksen siitä, että vaikka kansa on kärsinyt, Jumala ei ole hylännyt heitä. Päinvastoin, Hän on valmis lohduttamaan ja palauttamaan heidät entiseen kunniaansa. Jesajan näky siitä, että Israel tulee vielä kokemaan lunastuksen ja uuden alun, antaa toivoa ja uskoa kansan tulevaisuuteen.

Shabbat Nachamu on ensimmäinen seitsemästä lohdutuksen sapatista, jotka tunnetaan nimellä Shiva de-Nechemta. Näiden viikkojen aikana luetaan Haftarah-lukemisia, jotka kaikki käsittelevät lohdutuksen ja toivon teemoja. Nämä lukemiset johtavat kohti ros hashanan juhlaa, jolloin juutalaisyhteisö aloittaa uuden vuoden uudella toivolla ja hengellisellä uudistuksella.

Seitsemän lohdutuksen viikon aikana korostetaan Jumalan rakkautta ja armollisuutta kansaansa kohtaan. Vaikka Israelin kansa on kokenut suuria menetyksiä ja kärsimyksiä, Jumalan suunnitelma heitä kohtaan on aina lunastus ja lohdutus. Tämä antaa uskoa siihen, että menneiden surujen jälkeen seuraa aina uusi alku ja mahdollisuus.

Shabbat Nachamu symboloi toivon ja uuden alun aikaa juutalaisyhteisössä. Se ei ole vain siirtymä surusta lohdutukseen, vaan myös ajankohta, jolloin juutalaiset voivat alkaa valmistautua hengellisesti tulevaan ros hashanan juhlaan. Tämä sapatti kutsuu jokaista miettimään omaa elämäänsä, menneitä haasteita ja mahdollisuutta aloittaa puhtaalta pöydältä.

Jesajan lohdutuksen sanat muistuttavat, että vaikka elämässä voi olla vaikeita hetkiä, Jumala on aina läsnä ja valmis tuomaan lohtua ja lunastusta. Shabbat Nachamu opettaa, että toivo ei koskaan katoa, vaikka hetket saattavat tuntua synkiltä. Tämä toivo kantaa koko yhteisöä kohti ros hashanan juhlaa, jolloin alkaa uusi vuosi täynnä mahdollisuuksia ja Jumalan siunauksia.

Shabbat Nachamu on lohdutuksen sapatti, joka seuraa heti Tisha B’Avin paastopäivän jälkeen ja avaa seitsemän viikon jakson, jonka aikana luetaan lohdutuksen ja toivon Haftarah-lukemisia. Jesajan sanat lohduttavat juutalaista kansaa heidän kärsimyksensä jälkeen ja antavat lupauksen tulevasta lunastuksesta. Tämä sapatti tarjoaa hengellisen siirtymän surusta toivoon ja valmistaa juutalaisyhteisöä kohti ros hashanan juhlaa ja uuden vuoden alkua.

Shabbat Nachamu muistuttaa, että vaikka elämässä on haasteita ja vaikeuksia, lohdutus ja toivo ovat aina läsnä. Jesajan profetia rohkaisee uskomaan, että Jumala lohduttaa ja johdattaa kansansa uuteen aikaan, jolloin heidän kärsimyksensä päättyvät ja he kokevat lunastuksen.

Shabbat Nachamu – Lohdutuksen Sapatti

Shabbat Nachamu, eli ”Lohdutuksen sapatti”, on erityinen sapatti, joka seuraa Tisha B’Avin paastopäivää ja sen surua. Tämä sapatti on nimetty Jesajan kirjan lohduttavien sanojen mukaan ja merkitsee uuden ajanjakson alkua juutalaisessa kalenterissa.

Mikä on Shabbat Nachamu?

Shabbat Nachamu tarkoittaa ”Lohdutuksen sapattia”, ja se on saanut nimensä Jesajan kirjan 40. luvun mukaan, joka luetaan Haftarah-lukemana tämän sapatin aikana. Tämä luku alkaa sanoilla: ”Lohduttakaa, lohduttakaa minun kansaani, sanoo teidän Jumalanne.” (Jesaja 40:1). Jesajan sanat tuovat lohdutusta ja toivoa juuri päättyneen Tisha B’Avin surun ja murheen jälkeen, jolloin muistellaan Jerusalemin temppelien tuhoa ja muita juutalaista kansaa kohdanneita traagisia tapahtumia.

Shabbat Nachamu aloittaa seitsemän viikon lohdutuksen jakson, joka jatkuu aina Rosh Hashanah’iin, juutalaiseen uuteen vuoteen, saakka. Nämä seitsemän sapattia tunnetaan nimellä ”Seitsemän lohdutuksen sapattia” (Shiva Denechemta), ja niiden aikana luetaan lohduttavia Haftarah-jaksoja, jotka kaikki ovat peräisin profeetta Jesajan kirjasta.

Lohdutuksen merkitys Tisha B’Avin jälkeen

Tisha B’Av on juutalaisen kalenterin surullisin päivä, jolloin juutalaiset paastoavat ja surevat monia historian traagisia tapahtumia, erityisesti Jerusalemin temppelien tuhoa. Tämä päivä edustaa menetystä, epätoivoa ja murhetta. Shabbat Nachamu, joka seuraa tätä paastopäivää, tuo mukanaan toivon ja lohdutuksen sanoman, rohkaisten kansaa nousemaan surusta ja katsomaan kohti tulevaa.

Jesajan profetia puhuu Jumalan rakkaudesta ja halusta lohduttaa kansaansa heidän kärsimyksensä jälkeen. Tämä sanoma on erityisen tärkeä juuri nyt, kun Tisha B’Avin murhe ja ahdistus ovat tuoreessa muistissa. Jesaja kehottaa kansaa luottamaan siihen, että vaikeudet ovat väliaikaisia ja että Jumala on heidän kanssaan, valmiina lohduttamaan ja auttamaan heitä uudessa alussa.

Shabbat Nachamun perinteet ja käytännöt

Shabbat Nachamuna monet juutalaiset keskittyvät iloisiin ja lohduttaviin teemoihin. Tämä sapatti on aikaa yhteisölliselle ja perheelliselle yhdessäololle, ja monet viettävät sen tavallista juhlavammalla aterialla ja mukavassa seurassa. Joissakin yhteisöissä järjestetään erityisiä opintotilaisuuksia, joissa tutkitaan Jesajan profetioita ja niiden lohdutuksen sanomaa.

Tämä sapatti on myös hyvä aika pohtia, miten voimme tuoda lohdutusta ja toivoa toisillemme. Miten voimme olla tukena niille, jotka ovat surun tai vaikeuksien keskellä? Shabbat Nachamu kutsuu meitä ajattelemaan toisia ja olemaan heidän tukenaan.

Seitsemän lohdutuksen Sapattia

Shabbat Nachamu on ensimmäinen seitsemästä lohdutuksen sapatista, jotka johtavat kohti Rosh Hashanah’ia. Jokainen näistä sapateista sisältää Haftarah-lukeman, joka tuo lohdutusta ja toivoa. Tämä jakso muistuttaa, että vaikka kohtaamme elämässämme haasteita ja murhetta, on aina mahdollisuus parantumiseen ja uudistumiseen.

Tämän seitsemän viikon jakson aikana voimme keskittyä itsetutkiskeluun ja valmistautua henkisesti uuteen vuoteen. Se on aikaa parantua menneistä haavoista ja rakentaa uutta suuntaa tulevaisuutta varten.

Shabbat Nachamun sanoma

Shabbat Nachamu muistuttaa meitä siitä, että vaikeuksien ja murheenkin keskellä on aina toivoa. Se kutsuu meitä ottamaan vastaan Jumalan lohdutuksen ja välittämään sitä myös toisille. Tämä sapatti kehottaa meitä nousemaan ylös surusta ja etsimään uuden alun, jossa toivo ja lohdutus voivat kasvaa.

Tänä Shabbat Nachamuna voimme miettiä, miten voimme itse toimia lohdutuksen ja toivon tuojina. Miten voimme olla valona pimeydessä ja rohkaisuna niille, jotka sitä tarvitsevat? Tämä sapatti tarjoaa mahdollisuuden kääntää katse tulevaan ja löytää lohdutuksen sanoma omassa elämässämme.