Rosh Chodesh Adar on juutalaisessa kalenterissa erityinen hetki, jolloin uusi kuukausi, Adar, alkaa. Juutalaisessa perinteessä Adar tunnetaan ilon ja onnen kuukautena, sillä siihen osuu Purim-juhla, joka muistuttaa juutalaisista kansana selviämisestä ja voitosta vihollisten juonista. Rosh Chodesh tarkoittaa kirjaimellisesti ”kuukauden päätä”, ja se merkitsee uuden kuukauden alkua, jolloin kuu on uusi ja juutalainen kuukalenteri kääntyy uudelle sivulle. Adar on erityinen, sillä perinteinen sanonta kuuluu: ”Kun Adar alkaa, ilo lisääntyy” (Talmud, Taanit 29a).
Adar-kuukauden merkitys juontaa juurensa Esterin kirjaan, jossa kuvataan, kuinka juutalaiset pelastuivat Hamanin pahansuovista juonista Persian valtakunnassa. Tämä ihmeellinen pelastus on syy siihen, miksi Adar yhdistetään iloon ja riemuun. Rosh Chodesh Adar merkitsee tämän ilon ajan alkua, ja sen tuloa juhlistetaan erityisellä rukouspalveluksella, jossa lausutaan Halel-psalmit Jumalan suuruuden ja armon ylistykseksi.
Rosh Chodesh Adar synagogassa ja kotona
Rosh Chodesh Adar tuo mukanaan erityisiä rukouksia ja tapoja. Synagogassa lausutaan Halel, joka koostuu psalmeista 113–118 ja joita käytetään juhlan aikana ylistämään Jumalaa. Lisäksi synagogassa luetaan erityinen lisäosa, Mussaf, Rosh Chodeshin kunniaksi. Kuukauden ensimmäisenä päivänä myös Toorasta luetaan katkelmia, jotka liittyvät uuden kuukauden uhreihin, muistuttaen Jumalan kansan ainutlaatuisesta suhteesta Jumalaan.
Kotiin Rosh Chodesh tuo odotuksen tuntua. Monet perheet saattavat valmistaa erityisiä ruokia ja kutsua läheisiään juhlimaan Adarin alkamista yhdessä. Iloinen ja toiveikas mieliala leviää perheisiin ja yhteisöihin, ja Adarin tullessa jokapäiväinen elämä pyritään täyttämään ilolla, hyvillä teoilla ja kiitollisuudella.
Adar ja Purim
Adarin tärkein juhla on Purim, jota vietetään kuukauden 14. päivänä. Purim on riemujuhla, joka sisältää paljon iloa, laulua ja juhlintaa. Purimissa muistellaan, kuinka Ester ja Mordokai onnistuivat pelastamaan juutalaiset Hamanin juonilta, jotka uhkasivat tuhota koko kansan. Purimin tarina on merkittävä Adar-kuukauden kontekstissa, sillä se muistuttaa Jumalan varjeluksesta ja siitä, kuinka ilo voi syntyä jopa vaikeuksien keskellä.
Adarin aikana ilo ja yhteenkuuluvuus ovat keskiössä. Juutalaisessa traditiossa Adar on myös hyvä kuukausi kaikenlaisten onnekkaiden ja juhlallisten asioiden toteuttamiseen. Tämä on kuukausi, jolloin rohkaistaan tekemään hyviä tekoja, auttamaan toisia ja lisäämään iloa ympärillä olevien elämään.
Messiaaninen näkökulma
Messiaanisesta näkökulmasta Rosh Chodesh Adar muistuttaa Jumalan uskollisuudesta kansaansa kohtaan ja siitä, kuinka pelastus tulee usein yllättävällä tavalla. Esterin kirjan tapahtumat ovat esikuva siitä suuresta pelastuksesta, jonka messiaaniset juutalaiset näkevät täyttyneen Jeshuassa (Jeesuksessa) Messiaassa. Hänen kauttaan Jumalan suunnitelma pelastaa maailmansa ei jää vain juutalaisten kansan turvaksi, vaan laajenee kaikkien kansojen ulottuville.
Adarin aikana ilo ja juhla saavat syvemmän merkityksen, kun muistetaan Jeshuan roolia pelastuksen tuojana. Adar kutsuu iloitsemaan, ei vain historiallisista ihmeistä, vaan myös hengellisestä vapautuksesta, jonka Messias on tuonut mukanaan. Messiaanisille uskoville Adar on aikaa, jolloin iloitaan sekä menneistä ihmeistä että tulevasta lunastuksesta, jonka täyttymystä odotetaan edelleen ilon ja toivon hengessä.