Valikko Sulje

Matkailu

Pyhä maa

Israel on kautta aikojen ollut suosittu matkailumaa eikä vähiten siksi, että maassa sijaitsee kolmen uskontokunnan pyhiä paikkoja. Sekä juutalaisilla, kristityillä että muslimeilla on maa-alueeseen oma suhteensa.

Viime vuosikymmeninä israelilaisten ja palestiinalaisten väliset kiistat ovat kuitenkin johtaneet jatkuviin levottomuuksiin, pommi-iskuihin ja jopa sotiin.

Lentäen Tel Aviviin tai Eilatiin

Suurin osa Israelin kansainvälisistä lennoista käyttää noin puolen tunnin matkan päässä Tel Avivista olevaa Ben Gurionin lentokenttää. Myös Eilatin lähellä on lentokenttä. Suomesta on Israeliin suoria lomalentoja ja välilaskulla voi lentää useiden Euroopan kaupunkien kautta. Matkatoimistot järjestävät myös valmismatkoja Israeliin etenkin Raamatun kohteisiin ja Eilatiin.

Israelista löytyy paljon monenlaista ja monentasoista majoitusta. Tavallisimmin turistit majoittuvat hotelleihin tai hostelleihin, mutta vaihtoehtoja löytyy myös majataloista leirintäalueisiin ja aavikolla sijaitseviin beduiinitelttoihin. Hintataso vaihtelee ollen useimmiten hiukan edullisempi kuin Suomessa.

Vaikutteita useista kulttuureista

Israelin ruokakulttuuri on monipuolinen sekoitus itää ja länttä, etelää ja pohjoista. Se on saanut vaikutteita kaikkien maassa asuvien etnisten kulttuuriryhmien perinteistä, tavoista ja tyypillisimmistä raaka-aineista. Israelilaisessa ruokakulttuurissa yhdistyvätkin kaikkien vaikutteiden ominaispiirteet. Lopputuloksena on kiehtova ja herkullinen makujen maailma. 

Israelin väestöstä noin 75 prosenttia on juutalaisia. Juutalaisten ruokakulttuuri ja siihen kuuluvat kosher-säädökset vaikuttavat eniten paikaliseen keittiöön ja ruokailutapoihin. Näihin asioihin myös matkailija törmää väistämättä. Lue mitä tämä käytännössä tarkoittaa!

Sapattina levätään ja unohdetaan arjen kiireet

Sapatti eli shapat on tärkein juutalainen pyhäpäivä. Sitä vietetään joka viikko perjantai-illasta lauantai-iltaan, auringonlaskusta auringonlaskuun. Sapattina perheet kokoontuvat yhteen ja nauttivat shabat-aterian sekä rentoutuvat unohtaen arjen kiireet. 

Sapatti näkyy selkeimmin matkailijalle Jerusalemissa. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että kosher-ravintolat ja ruokakaupat sulkevat ovensa viimeistään auringon laskiessa perjantai-iltana. Osa ruokakaupoista sulkee jo puoliltapäivin. Myös julkinen liikenne pysähtyy. Tähän on hyvä varautua ennakkoon.

Tel Avivissa sapatin vietto ei näy yhtä selkeästi. Kaupungista löytyy ravintoloita, jotka pitävät ovensa auki sapatista huolimatta. Kaupungissa on myös ravintoloita, jotka eivät noudata kosher-säännöksiä vaan tarjoilevat maitoa ja lihaa samalla aterialla sekä valmistavat ruokaa äyriäisistä. Kosher-ruokaa valmistavat ravintolat on merkitty näkyvästi erityisellä sertifikaatilla.

Eilat on Israelin matkailukohteista se, jossa sapattia ei juuri huomaa. Jotkin ravintolat saattavat pitää ovensa suljettuina, mutta suurin osa on avoinna mukautetuilla aukioloajoilla. Eilatissa on myös ravintoloita, jotka eivät noudata kosher-säännöksiä tai noudattavat niitä osittain. Eilatissa ravintolaruokaa on siis saatavilla kaikkina vuorokauden aikoina ja viikon jokaisena päivänä.

Maa täynnä historiaa

Israeliin voi edelleen matkustaa ja maa tarjoaakin valtavasti nähtävää ja koettavaa. Jerusalem, Nasaret, Kuollutmeri, Tel Aviv sekä lukuisat Raamatustakin tutut paikat houkuttelevat matkailijoita.

Myös Punaisenmeren sukelluskohteet, kuten Eilat, ovat suosittuja. Turvallisuus on kuitenkin pidettävä mielessä jatkuvasti ja palestiinalaisalueilla matkustaminen voi olla hankalaa. 

Israel on erinomainen kulttuurimatkakohde ja etenkin historiasta ja uskonnoista kiinnostuneet löytävät maasta lukemattomasti katsottavaa. Punaisenmeren rannat ovat jo vuosikymmeniä olleet sukeltajien suosiossa ja ne sopivatkin hyvin rantaloman viettoon.

Liikkuminen helpointa julkisilla

Liikkuminen Israelissa on helpointa julkisilla kulkuvälineillä, jotka ovat myös hinnaltaan edullisia. Israel on pieni maa, joten välimatkat ovat yleensä lyhyet. Israelissa on toimiva juna- ja bussiverkosto, mutta myös oman auton vuokraaminen on mahdollista.

Taksi on hyvä liikkumisväline kaupungeissa, vaikka onkin hieman kalliimpi kuin bussit. Paikallisbusseihin on tehty joitakin pommi-iskuja, joten varovaisuus niiden käytössä on paikallaan. Rantakohteissa, ja osassa kaupunkeja, liikkumiseen riittänevät omat jalat.

Eilatin sukellusparatiisi

Eilat on ollut jo kymmeniä vuosia yksi suomalaisten suosimista matkakohteista. Upeat rannat, loistavat sukellusmahdollisuudet, koralliriutat, leppoisa tunnelma ja aurinko houkuttelevat edelleen Punaisenmeren rannalla sijaitsevaan lomakaupunkiin.

Eilat on yksi Israelin turvallisimmista lomakohteista ja sopii hyvin myös perheille. Eilatista voi tehdä muun muassa patikointiretkiä läheiselle Negevin aavikolle.

Uskonnollisia kohteita ympäri maata

Israelin kohdalla ei voi välttää uskonnollisten kohteiden mainitsemista, sillä ne ovat kulttuurihistoriallisestikin tärkeitä. Tärkeimmät pyhät paikat sijaitsevat Jerusalemissa: Temppelivuori ja siellä sijaitsevat Al-Aqsan moskeija sekä kalliomoskeija, itkumuuri, Via Dolorosa, Golgata, Getsemane sekä monet muut kohteet.

Jerusalemin ohella tärkeitä Raamatun kohteita ovat muun muassa Betlehem, Gennesaretin järvi, Kapernaum ja Nasaret. Koska välimatkat ovat melko lyhyet, viikon tai parin loman aikana ehtii hyvin kiertää tärkeimmät nähtävyydet.

Tel Aviv on trenditietoisen valinta

Tel Aviv on Israelin trendikkäin kohde, josta löytyy hyvät ostosmahdollisuudet, erinomaisia ravintoloita sekä vauhdikas yöelämä. Kaupunkia verrataan usein New Yorkiin ja paikalliset kutsuvatkin kaupunkia lempinimellä Iso Appelsiini. 

Tel Aviv on paitsi kasvava kaupunki, myös rantalomakohde. Välimeren aallot ja yli kymmenen kilometrinen rantaviiva takaavat mahdollisuuden rantalomaan suurkaupungin sykkeessä. Ranta on periaaatteessa yksi iso ranta, joka on mahdollista kävellä päästä päähän. Käytännössä ranta on jakautunut pienempiin osiohin, joista jokainen on jollain tavalla omaleimainen.

Tel Avivin yksi tunnetuimmista nähtävyyksistä on Jaffan satama-alue. Yli 4000 vuotta vanha alueella voi tehdä ostoksia ja ihailla esimerkiksi Ottomaanien kellotornia ja Pyhän Pietarin kirkkoa. Parhaimmat näkymät on Jaffan mäeltä, jonne kannattaa nousta ihailemaan Tel Avivin kaupunkia.