Israel merkitsee monia asioita monille ihmisille. Miljoonille matkailijoille Israel on Pyhä maa. Israelissa on turisteja arkeologista rantaleijonaan, kaikki löytävät oman syynsä vierailla Israelissa.

Toisille Israel herättää mielikuvia sodista, itsemurhaiskuista ja aina epäonnistuvista rauhanneuvotteluista. Voit kuitenkin aina tarkastella Israelia myös matkailijan näkökulmasta. Israel on viehättävän kaunis maa, jossa meri kohtaa aavikon yhtälailla kuin vanhat kaupungit kohtaavat luonnonsuojelusalueen.

Israelin historia on vertaansa vailla: murenevat temppelit, tuhotut kaupungit, hylätyt linnoitukset ja sadat paikat, jotka liittyvät pyhienkirjoituksiin.  Israelin jokaisella kolmella suurimmalla kaupungilla on omat erityispiirteensä. Jerusalem on ikuisesti pyhä ja hyvin uskonnollinen. Tel Aviv edustaa liberaalia maailmankatsomusta ja viimeisintä teknologiaa monella eri alalla. Haifa on teollisuus kaupunki. Vierailemalla kaikissa näissä suurimmissa kaupungeissa saat läpileikkauksen Israelista. Älä kuitenkaan unohda Kuolleen meren ihanuutta ja sen jylhiä maisemia, jotka piirtyvät ikuisesti mielesi maisemaan. Ja tietysti vierailet myös genesaretin järven rannoilla.

Israelin väestö on monipuolinen. Juutalaiset ovat tulleet eri puolilta maailmaa ja kulttuuri on näin saanut vaikutteita ympärimaailmaa, säilyttäen kuitenkin juutalaisen tuhansien vuosien  perinnön. Israelia ei voi irrottaa politiikasta, sillä jokaisella on käsitys siitä, miten maata pitäisi viedä eteenpäin. Vierailemalla Israelissa kuulet varmasti mielipiteitä kautta kaiken poliittisen kirjon.

Lintuharrastajan luvattu maa – Israel

Israelista löytyy paljon muutakin kuin hiekkaa. Israel on luvattu maa myös lintuharrastajille. Pongausmatka on maalis-huhtikuun vaihteessa voi olla varsin otollinen.  Lintuharrastajille on tarjolla herkullisia kosteikkoja ja ruovikkoja sekä viljavia peltoaukeat.

Israel on myös kokeneelle lintumiehelle häkellyttävä paikka. Jonkun tiedon mukaan sen kautta kulkee kevätmuuton aikaan 50 miljoonaa lintua. Syksyisin vieläkin enemmän kun poikaset ovat mukana. Israelissa on hyvät mahdollisuudet seurata isompia, Suomessa harvinaisempia lajeja kuten haikaroita ja pelikaaneja, mutta kotoinen kurkikin tekee vaikutuksen pongaajaan, Haikaroista puhumattakaan.

Harjalintu on Israelin kansallislintu. Harvinaisemmista siivekkäistä Karhulan suosikiksi on kohonnut isopurppuramedestäjä. Se ei ole mikään iso lintu, mutta ihan komea ja hauskaa ääntäkin se pitää. Harrastajia varten on rakennettu lintujen tarkkailupaikkoja ja patikkareitit ovat pääosin helppokulkuisia. Kun suomalaiset lajit alkavat olla tuttuja, harrastuksen mielenkiintoa voi lisätä matkaamalla oudompien lintujen reviireille.

Tällaisella Israelin reissulla onkin tärkeää, että mukana on niin sanotusti viisaampia, jotka hallitsevat muitakin kuin Suomen lajeja. Matkoja vetää esim. Tuomo Puutiolla.

Pohjoisesta etelään matkalle sopii järviä, vuoristoa ja aavikkoa. Aavikkopöllön pongaaminen on  kova sana. Se on vaatimaton ja huomaamattoman. Sen havaitseminen vaatii jo asiaan vihkiytymistä.