Valikko Sulje

Jerusalem

Vanhan sanonnan mukaan Jerusalemilla on kaksi luonnetta, maallinen ja taivaallinen. Joskus vierailijoiden mielestä sen maallinen puoli on kuin missä muussa kaupungissa tahansa, joskus jopa enemmänkin. Kun kuljet vanhankaupungin katuja, ja jopa sen pyhillä paikoilla, etsien henkisiä elämyksiä joita olet aina kuvitellut mielessäsi, saatat silloin tällöin joutua kansanpaljouden tönimäksi ilman pienintäkään kunnioitusta henkilökohtaista tilaasi kohtaan!

Tulet tänne, koska haluat oppia mitä todellinen ”pyhä tila” tarkoittaa. Täällä voi elää uudelleen hetket, jolloin Jeesus käveli samanlaisia katuja pitkin ristiä kantaen. Täällä sinulle valkenee, että vielä 2000 vuotta myöhemmin väkijoukot yhä tönivät ruuhkassa ja jättävät toisten tarpeet huomioimatta tai tarjoavat apuaan ventovieraille ylitsevuotavan myötätuntoisesti. Myyjät kilpailevat huomiostasi ja ilma on täynnä erilaisten kauppatavaroiden tuoksuja, kuten kanelia, mirhaa, korianteria, kuminaa ja salviaa. Silloin ymmärrät mitä ”pyhä tila” tarkoittaa.

Koska tämä on juuri sitä, mitä sinä olet tullut etsimään, tämä on se mikä tuo sinut Jerusalemiin. Kun olet täällä huomaat, että voit liikkua helposti maallisen ja taivaallisen välillä ja tehdä Pyhästä kaupungista omasi.

Jerusalem on kristittyjen, juutalaisten ja muhamettilaisten pyhä kaupunki, jolla on aivan erityinen asema ihmiskunnan historiassa. Kaupungissa on paljon historiallisesti ja kulttuurillisesti merkittävää nähtävää. Jerusalem voidaan jakaa vanhaan historiallisesti arvokkaaseen kaupunkiin ja uuteen moderniin osaan, joka muistuttaa eurooppalaista suurkaupunkia. Vanhasta osasta löytyy useita pyhistä kirjoista tuttuja paikkoja, kuten Vanhan kaupungin kahdeksan porttia, Temppelivuori, Kultakupolinen Kalliomoskeija, Via Dolorosa, Itkumuuri, Länsimuuri, Pyhä Haudan kirkko, Öljymäki ja Siionin vuori. Uuden Jerusalemin mainittavimmat nähtävyydet ovat Israelin museo ja Vad Yashem, joka on pystytetty Holocaustin uhrien muistoksi.