Parashat Mishpatim on Tooran lukujakso, joka sisältää suuren määrän lakeja ja säännöksiä, jotka liittyvät yhteiskuntaan, moraaliin ja ihmisten välisiin suhteisiin. Lukujakso seuraa Väljämisen kirjan kertomusta Siinain vuoren tapahtumista ja sisältää erilaisia säädöksiä, jotka koskevat orjuutta, vahingonkorvauksia, omaisuutta, väkivaltaa ja oikeudenmukaisuutta. Mishpatim tarjoaa juutalaisuuden keskeisen opetuksen siitä, kuinka ihmisten tulisi kohdella toisiaan ja millä tavoin oikeudenmukaisuus ja armo voivat elää käsi kädessä.
Yksi tärkeimmistä teemoista Parashat Mishpatimissa on oikeudenmukaisuus ja vastuu, jotka kulkevat käsi kädessä. Jumala ohjeistaa Israelin kansaa kohtelemaan kaikkia ihmisiä, myös heikommassa asemassa olevia, oikeudenmukaisesti ja inhimillisesti. Esimerkiksi orjien vapauttamiseen liittyvät säännökset osoittavat, kuinka myös palvelijoilla on ihmisarvo ja oikeus hyvään kohteluun. Tämä opetus siitä, että jokaisella ihmisellä on arvo riippumatta hänen asemastaan, on yksi juutalaisuuden keskeisiä moraalisia periaatteita.
Lisäksi Parashat Mishpatimissa korostuu väkivallattomuuden ja yhteisvastuun merkitys. Lukuisat säädökset, jotka koskevat vahingon aiheuttamista toisille tai heidän omaisuudelleen, perustuvat ajatukseen siitä, että ihmisten tulee ottaa vastuu teoistaan ja hyvittää aiheuttamansa vahingot. Vastuu ei ole pelkästään juridinen velvollisuus, vaan se myös heijastaa hengellistä periaatetta siitä, että jokainen ihminen on vastuussa kanssaihmisten hyvinvoinnista ja yhteiskunnan tasapainosta.
Mishpatimin opetukset ulottuvat myös yhteiskunnan reuna-alueille: muukalaisten, leskien ja orpojen kohteluun. Toorassa Jumala muistuttaa Israelin kansaa siitä, että he itse olivat muukalaisia Egyptissä, ja siksi heidän tulisi kohdella maassaan asuvia muukalaisia armollisesti ja kunnioittavasti. Tämä kutsu myötätuntoon ja oikeudenmukaisuuteen heijastaa juutalaisuuden keskeistä arvoa: empaattisuutta ja kykyä nähdä kanssaihmisissä Jumalan kuva.
Parashat Mishpatimista voidaan ammentaa myös messiaanista opetusta. Juutalaisessa perinteessä odotetaan Messiaan tuovan oikeudenmukaisuuden ja rauhan aikakauden, jossa kaikki ihmiset elävät harmoniassa toistensa kanssa. Mishpatimin lait ja säännökset toimivat ennakkokuvana tästä tulevasta ajasta, jolloin jokainen ihminen kohtelee toista oikeudenmukaisesti ja rakkaudella. Messiaaninen aikakausi on aika, jolloin ihmiset eivät enää tee vääryyttä toisilleen, ja Mishpatimin periaatteet oikeudenmukaisuudesta, vastuusta ja myötätunnosta tulevat täyteen täydellisyyteensä. Tällöin maailmassa vallitsee todellinen rauha ja harmonia, jonka juuret ovat Jumalan laissa ja oikeudenmukaisuudessa.