Valikko Sulje

Parashat Tzav juutalaisuuden opetuksena

Parashat Tzav on Tooran toinen lukujakso Vayikra-kirjassa, ja sen nimi tarkoittaa ”käske” tai ”käskytä”. Lukujakso keskittyy pappien rooliin uhritoimituksissa ja niiden tärkeään merkitykseen pyhäkössä. Tzav jatkaa uhrikäytäntöjen kuvaamista, jotka alkoivat edellisessä lukujaksossa, mutta tällä kertaa painopiste on pappien velvollisuuksissa ja uhreihin liittyvässä jatkuvuudessa ja täsmällisyydessä.

Parashat Tzav tuo esille useita tärkeitä opetuksia juutalaisuudessa. Yksi keskeinen teema on pyhyyden merkitys arjessa. Pappien tehtävänä oli pitää alttarin tulta jatkuvasti palavana, mikä kuvastaa pyhyyden säilyttämistä ja jatkuvaa yhteyttä Jumalaan. Tämä tulta ylläpitävä toimenpide muistuttaa meidän velvollisuudestamme pitää elävänä oma hengellinen liekkimme – se edellyttää jatkuvaa ponnistelua ja antautumista. Jokainen voi omalla tavallaan olla kuin pappi pitämässä huolta pyhyyden läsnäolosta omassa arjessaan.

Toinen tärkeä opetus liittyy kiitollisuuden ilmaisemiseen. Parashat Tzav käsittelee kiitosuhria (”korban todah”), joka annettiin merkkinä Jumalan siunauksista ja pelastuksesta. Kiitosuhrin myötä pappi ja uhrin tuonut henkilö jakoivat yhteisen aterian, korostaen yhteisöllistä ulottuvuutta ja kiitollisuuden ilmaisemisen merkitystä. Juutalaisuus korostaa kiitollisuuden asennetta elämän perustana, ja kiitosuhrin opetus muistuttaa meitä siitä, että kiitollisuus ei ole vain sisäinen tunne, vaan se tulisi myös ilmaista konkreettisesti.

Parashat Tzav opettaa myös täsmällisyyden ja kurinalaisuuden arvoa hengellisessä elämässä. Pappien oli suoritettava uhrimenot tarkasti, ja tämä vaatimus korostaa Tooran käskyjen ja Jumalan palvelemisen tärkeyttä tarkasti ja kunnioittaen. Se muistuttaa, että hengellisyys ei ole vain mielentila tai tunne, vaan se vaatii myös tekoja ja tiettyä kurinalaisuutta.

Parashat Tzav ja messiaaninen opetus

Messiaaninen tulkinta näkee Parashat Tzavin uhritoimituksissa ja pappien tehtävissä esikuvan tulevasta Messiaasta, joka tuo lopullisen sovituksen ja yhteyden Jumalan ja ihmiskunnan välille. Alttarin tulta ei saanut koskaan antaa sammua, mikä voidaan nähdä merkkinä Messiaan uhrin ikuisesta vaikutuksesta. Kiitosuhrin osalta messiaaninen näkemys tuo esille sen, kuinka Messiaan tulo synnyttää syvää kiitollisuutta ja juhlaa Jumalan kansan keskuudessa, kun lopullinen vapautus ja lunastus on saavutettu.