Parashat Korach käsittelee juutalaisten historiallista kapinaa, jossa juutalaiset nousivat vastarintaan Mooseksen ja Aaronin johtajuutta vastaan. Tämän teeman ympärille voisi suunnitella seuraavan kosher-illallisen:
Alkuruoka: Hummus ja falafel Pääruoka: Lihapullat ja couscous-salaatti Jälkiruoka: Baklava
Hummukseen tarvitset:
- 400 g kikherneitä, keitettyjä ja valutettuja
- 1 sitruunan mehu
- 2 valkosipulinkynttä, murskattuna
- 2 rkl tahinia
- 1 tl juustokuminaa
- 1 tl suolaa
- 2 rkl oliiviöljyä
Valmistusohje:
- Sekoita kaikki ainekset kulhossa ja sekoita tasaiseksi massaksi sauvasekoittimella.
- Lisää tarvittaessa vettä, jotta saat haluamasi koostumuksen.
- Tarjoile hummus esimerkiksi falafel-pallojen ja tuoreiden kasvisten kanssa.
Falafel-palloihin tarvitset:
- 400 g kuivattuja kikherneitä, liotettuna yön yli
- 1 sipuli, pilkottuna
- 4 valkosipulinkynttä, murskattuna
- 2 tl juustokuminaa
- 1 tl korianteria
- 1 tl suolaa
- 1/2 tl mustapippuria
- 1/2 dl persiljaa, hienonnettuna
- 2 rkl jauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- öljyä paistamiseen
Valmistusohje:
- Valuta kikherneet ja sekoita ne sipulin, valkosipulin, juustokuminan, korianterin, suolan, mustapippurin ja persiljan kanssa tehosekoittimessa.
- Siirrä seos kulhoon ja lisää jauhot ja leivinjauhe. Sekoita hyvin.
- Pyöritä seoksesta noin golf-pallon kokoisia palloja.
- Kuumenna öljy padassa tai kattilassa ja paista falafel-pallot kullanruskeiksi.
- Valuta ylimääräinen öljy pois ja tarjoile hummuksen ja tuoreiden kasvisten kanssa.
Lihapulliin tarvitset:
- 1 kg jauhelihaa
- 2 sipulia, hienonnettuna
- 4 valkosipulinkynttä, murskattuna
- 2 kananmunaa
- 1 dl korppujauhoja
- 1 dl maitoa
- 1 tl juustokuminaa
- 1 tl korianteria
- 1 tl paprikajauhetta
- 1 tl suolaa
- 1/2 tl mustapippuria
- öljyä paistamiseen
Valmistusohje:
- Sekoita kaikki ainekset kulhossa ja sekoita hyvin.
- Pyöritä massasta noin golf-pallon kokoisia lihapullia.
- Kuumenna öljy padassa tai kattilassa ja paista lihapullat kullanruskeiksi.
- Valuta ylimääräinen öljy pois ja tarjoile couscous-salaatin kanssa.
Couscous-salaattiin tarvitset:
- 4 dl couscousia
- 4 dl kiehuvaa vettä
- 1 punainen paprika, pilkottuna
- 1 keltainen paprika, pilkottuna
- 1/2 kurkkua, pilkottuna
- 2 tomaattia, pilkottuna
- 1 punasipuli, hienonnettuna
- 1/2 dl tuoretta minttua, hienonnettuna
- 1/2 dl tuoretta persiljaa, hienonnettuna
- 1 sitruunan mehu
- 3 rkl oliiviöljyä
- 1 tl suolaa
- 1/2 tl mustapippuria
Valmistusohje:
- Laita couscous kulhoon ja kaada päälle kiehuvaa vettä. Peitä kulho kannella ja anna couscousin hautua noin 5 minuuttia.
- Sekoita couscous haarukalla kevyesti ja anna sen jäähtyä.
- Sekoita couscousin joukkoon pilkotut kasvikset ja yrtit.
- Sekoita sitruunan mehu, oliiviöljy, suola ja mustapippuri kulhossa ja kaada seos salaatin päälle.
- Sekoita hyvin ja tarjoile lihapullien kanssa.
Baklavaan tarvitset:
- 1 pkt filotaikinaa
- 2 dl voita, sulatettuna
- 3 dl saksanpähkinöitä, rouhittuna
- 1 dl sokeria
- 1 tl kanelia
- 1 tl vaniljasokeria
- 2 dl hunajaa
- 2 dl vettä
Valmistusohje:
- Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
- Sekoita saksanpähkinät, sokeri, kaneli ja vaniljasokeri kulhossa.
- Voitele uunivuoka voilla ja laita yksi filotaikinalevy pohjalle.
- Voitele taikinalevy voilla ja lisää päälle toinen levy.
- Jatka taikinalevyjen lisäämistä, kunnes pohja on peitetty.
- Ripottele pähkinäseos taikinalevyn päälle.
- Laita uusi taikinalevy päälle ja voitele sekin voilla.
- Jatka taikinalevyjen lisäämistä, kunnes kaikki filotaikinalevyt ovat käytetty.
- Leikkaa baklava veitsellä sopivan kokoisiksi paloiksi.
- Sekoita hunaja ja vesi kulhossa ja kaada seos baklavapalojen päälle.
- Paista baklavaa uunissa noin 35-40 minuuttia, tai kunnes se on kullanruskeaa.
- Anna baklavan jäähtyä ja tarjoile esimerkiksi vaniljajäätelön tai tuoreiden marjojen kanssa.
Toivottavasti nämä reseptit inspiroivat sinua suunnittelemaan herkullisen ja merkityksellisen kosher-illallisen Parashat Korachin teeman ympärille!