Valikko Sulje

Parashat Vayishlach Menu

Parashat Vayishlach käsittelee Jaakobin ja Esaun kohtaamista sekä Jaakobin perheen elämää. Kosher-illallinen, joka sopisi tähän Parashaan, voisi sisältää alkuruokana munakoiso-dipin, pääruokana grillattua naudanlihaa ja uuniperunaa sekä jälkiruokana manteli-päärynäpiirakkaa.

Munakoiso-dippi (4 annosta)

  • 2 keskikokoista munakoisoa
  • 1/4 cup (n. 0,6 dl) tahinia
  • 2 rkl sitruunan mehua
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 2 valkosipulinkynttä, murskattuna
  • suolaa ja mustapippuria maun mukaan
  1. Leikkaa munakoisot pituussuunnassa kahtia ja paista niitä uunissa leivinpaperilla vuoratulla pellillä noin 25-30 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä.
  2. Kaavi munakoison pehmeä sisus kulhoon ja lisää joukkoon tahini, sitruunan mehu, oliiviöljy, murskattu valkosipuli, suola ja pippuri. Sekoita tasaiseksi.

Grillattu naudanliha ja uuniperunat (4 annosta)

  • 600 g naudanlihaa, esimerkiksi pihviä
  • 0,6 dl oliiviöljyä
  • 2 rkl balsamiviinietikkaa
  • 2 tl dijon-sinappia
  • 1 tl hunajaa
  • 1 tl kuivattua rosmariinia
  • suolaa ja mustapippuria maun mukaan
  • 4 isoa perunaa, pestynä ja kuivattuna
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • suolaa ja mustapippuria maun mukaan
  1. Laita grilli kuumenemaan.
  2. Sekoita oliiviöljy, balsamiviinietikka, dijon-sinappi, hunaja, rosmariini, suola ja pippuri kulhossa.
  3. Sivele marinadi naudanlihan pinnalle ja anna sen maustua noin 20 minuuttia.
  4. Grillaa naudanlihaa noin 4-5 minuuttia molemmilta puolilta halutun kypsyysasteen saavuttamiseksi.
  5. Leikkaa naudanliha viipaleiksi ja tarjoile uuniperunoiden kanssa.
  6. Valmista uuniperunat: leikkaa perunat lohkoiksi, laita ne uunivuokaan, lisää oliiviöljy, suola ja pippuri ja sekoita hyvin. Paista uunissa noin 30-35 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä ja kullanruskeita.

Manteli-päärynäpiirakka (8-10 annosta)

Ainekset:

Pohja:

  • 2,5 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl mantelijauhoja
  • 1 dl sokeria
  • 100 g voita, huoneenlämpöisenä
  • 1 kananmuna

Täyte:

  • 3 päärynää, kuorittuna ja pilkottuna
  • 1 dl mantelijauhoja
  • 1 dl sokeria
  • 2 kananmunaa
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 tl kanelia
  • 1/2 tl inkivääriä
  • 1 dl kermaa

Valmistus:

  1. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
  2. Sekoita vehnäjauhot, mantelijauhot ja sokeri kulhossa. Lisää joukkoon voi ja kananmuna ja sekoita taikinaksi.
  3. Painele taikina piirakkavuoan (noin 24 cm halkaisijaltaan) pohjalle ja reunoille.
  4. Levitä pilkotut päärynät piirakan päälle.
  5. Sekoita mantelijauhot, sokeri, kananmunat, vaniljasokeri, kaneli, inkivääri ja kerma kulhossa.
  6. Kaada seos päärynöiden päälle.
  7. Paista piirakkaa uunissa noin 45-50 minuuttia, kunnes se on kullanruskea ja täyte on hyytynyt.
  8. Anna piirakan jäähtyä hieman ennen tarjoilua.

Vinkki: Voit tarjoilla manteli-päärynäpiirakan esimerkiksi vaniljajäätelön tai kermavaahdon kanssa. Voit myös vaihdella piirakan täytteen päärynöiden tilalle muita hedelmiä, kuten omenaa tai persikkaa.