Tässä on Parashat Vaetchanan lukujaksoon soveltuva menu viikonlopun illalliselle:
Alkuruoka: Hummusta ja vihanneksia
Ainekset:
- 400 g kikherneitä
- 2 rkl tahinia
- 2 rkl sitruunamehua
- 2 rkl oliiviöljyä
- 2 valkosipulinkynttä
- suolaa ja mustapippuria maun mukaan
- porkkanaa, kurkkua ja muita kasviksia dippaamiseen
Ohjeet:
- Huuhtele kikherneet vedellä ja valuta ne.
- Laita kikherneet, tahini, sitruunamehu, oliiviöljy ja valkosipulinkynnet blenderiin tai monitoimikoneeseen ja sekoita, kunnes saat tasaisen hummuspohjan.
- Mausta suolalla ja pippurilla maun mukaan.
- Tarjoile hummus kasvisten kanssa dippaamiseen.
Pääruoka: Juutalainen paistettu kana
Ainekset:
- 1 kokonainen kana
- 1/2 tl suolaa
- 1/4 tl mustapippuria
- 1 tl paprikajauhetta
- 1 tl juustokuminaa
- 1 tl valkosipulijauhetta
- 2 rkl sitruunamehua
- 2 rkl oliiviöljyä
Ohjeet:
- Esilämmitä uuni 200 asteeseen.
- Sekoita suola, mustapippuri, paprikajauhe, juustokumina, valkosipulijauhe, sitruunamehu ja oliiviöljy kulhossa.
- Levitä mausteseos kanan päälle.
- Laita kana uunivuokaan ja paista noin tunnin ajan, kunnes se on kypsä ja kullanruskea.
- Anna kanan jäähtyä muutaman minuutin ajan ja tarjoile se sitten kuumana.
Jälkiruoka: Mantelikakku
Ainekset:
- 150 g mantelijauhetta
- 150 g sokeria
- 4 kananmunaa
- 1 sitruunan raastettu kuori
- 1 rkl sitruunamehua
- tomusokeria
Ohjeet:
- Esilämmitä uuni 175 asteeseen.
- Voitele kakkuvuoka kevyesti voilla tai öljyllä.
- Vatkaa kananmunat ja sokeri kulhossa kuohkeaksi vaahdoksi.
- Lisää mantelijauhe, sitruunan raastettu kuori ja sitruunamehu kananmunavaahdon joukkoon. Sekoita tasaiseksi massaksi.
- Kaada mantelikakkumassa vuokaan.
- Paista mantelikakkua uunin keskitasolla noin 30-40 minuuttia, kunnes se on kypsä ja kullanruskea.
- Anna mantelikakun jäähtyä ennen tarjoilua.
- Ripottele mantelikakun päälle tomusokeria juuri ennen tarjoilua. Voit halutessasi koristella kakun esimerkiksi tuoreilla marjoilla tai hedelmillä.