Valikko Sulje

Keskiviikko 18.12.2024

Israelin ja Hizbollahin väliset iskut kiihtyvät: Israel on jatkanut ilmaiskujaan Libanoniin, erityisesti Hizbollah-järjestön kohteisiin. Libanonin terveysministeriön mukaan iskuissa on kuollut yli 70 ihmistä. YK ja useat valtiot ovat vedonneet tulitauon puolesta tilanteen rauhoittamiseksi. 

Israelin ilmaiskut Iraniin: Israel on tehnyt ilmaiskuja Iranin sotilaskohteisiin, mukaan lukien ohjustehtaisiin ja laukaisualustoihin. Asiantuntijoiden mukaan iskut pahentavat Lähi-idän tilannetta entisestään, vaikka Iranin vastatoimia ei pidetä todennäköisinä tässä vaiheessa. 

Israelin maaoperaatio Gazassa laajenee: Israel on laajentanut maaoperaatiotaan koko Gazan kaistalle, mukaan lukien Khan Yunisin alueelle. Asukkaita on kehotettu evakuoitumaan, mutta humanitaarinen tilanne alueella on heikentynyt merkittävästi. 

Yhdysvaltojen painostus Israelia kohtaan: Yhdysvallat on uhannut vetää tukensa Israelilta, ellei se helpota Gazan asukkaiden elinoloja. Tämän seurauksena Israel on ilmoittanut avaavansa Erezin rajanylityspisteen ja sallivansa avustuskuljetukset Ashdodin sataman kautta.

Israel ottaa käyttöön kertakäyttömuovin ostoveron ympäristöhaittojen vähentämiseksi

Israelin valtiovarainministeriö ja ympäristönsuojeluministeriö ovat ilmoittaneet, että kertakäyttömuovin tuontiin ja valmistukseen asetetaan ostovero. Vero määräytyy tuotteiden painon perusteella ja koskee muun muassa kertakäyttömukeja, lautasia, kulhoja, ruokailuvälineitä sekä pillejä.

Toimenpiteellä pyritään vähentämään kertakäyttömuovin käyttöä ja tuomaan Israelin käytännöt samalle tasolle muiden länsimaiden kanssa, jotka ovat jo ottaneet vastaavia askeleita ympäristön suojelemiseksi.

Ostovero on samankaltainen kuin tupakkaan ja alkoholijuomiin kohdistuvat verot. Ympäristönsuojeluministeriön tutkimus osoittaa, että kertakäyttötuotteiden hinnan kaksinkertaistaminen vähentää niiden kulutusta jopa 40 prosenttia.

Tällä hetkellä israelilaiset kotitaloudet käyttävät kertakäyttömuovia keskimäärin 7,5 kilogrammaa henkeä kohti vuodessa, mikä on viisinkertainen määrä Euroopan unioniin verrattuna. Kertakäyttötuotteiden kokonaiskulutuksen arvioidaan olevan lähes kaksi miljardia shekeliä vuodessa.

Ympäristönsuojeluministeriön lausunnossa todetaan:
”Kertakäyttömuovi aiheuttaa merkittävää haittaa ympäristölle, ja sen kielteiset vaikutukset kansanterveyteen ovat kiistattomat. Nämä astiat muuttuvat nopeasti käyttökelpoisista esineistä jätteeksi, joka voi säilyä ympäristössä tuhansia vuosia.”

Talousministeri Avigdor Liberman:

”Kertakäyttötuotteiden kulutus Israelissa kasvaa nopeaa tahtia ja on poikkeuksellisen laajaa. Taloudelliset kannustimet voivat ohjata kansalaisia ympäristöystävällisempään käyttäytymiseen. Monet maat ovat jo ryhtyneet toimiin kertakäyttötuotteiden käytön vähentämiseksi, ja myös Israelilla on velvollisuus ottaa askelia kulutuksen hillitsemiseksi ja kulutustottumusten muuttamiseksi.”

Liberman lisäsi määränneensä ministeriönsä työntekijöitä luopumaan kertakäyttöastioiden käytöstä.

Ympäristönsuojeluministeri Tamar Zandberg:

”Kertakäyttömuovi on riippuvuus, aivan kuten tupakka ja alkoholi. Hukkumme kertakäyttömuoviin, ja näemme sen ongelmalliset vaikutukset ympäristömme puhtauteen ja elämänlaatuumme. Verottaminen noudattaa periaatetta ’saastuttaja maksaa’. Ne, jotka käyttävät paljon kertakäyttöastioita, kantavat suurimman osan ympäristövahinkojen kustannuksista.”

Zandberg rohkaisi kansalaisia siirtymään kestävien ja uudelleenkäytettävien astioiden käyttöön ympäristön ja kansanterveyden hyväksi.

Israel liittyy näin yhä kasvavaan joukkoon maita, jotka pyrkivät vähentämään muovijätteen määrää ja edistämään kestävämpää elämäntapaa.

Israelin suhtautuminen Amnestyn syytöksiin

Amnesty International julkaisi hiljattain raportin, jossa se syyttää Israelia kansanmurhasta palestiinalaisia kohtaan. Raportin mukaan palestiinalaisten kuolemat eivät ole vain konfliktin sivutuote, vaan osa tietoisesti johdettua politiikkaa. Tämä on herättänyt laajaa kansainvälistä keskustelua ja lisännyt painetta riippumattomien tutkimusten tekemiseen. Israelissa raportti on kuitenkin kohdannut jyrkkää kritiikkiä, ja sen näkemyksiin on suhtauduttu voimakkaan kielteisesti.

Israelin hallituksen vastaus

Israelin hallitus on tuominnut Amnestyn raportin voimakkaasti ja pitänyt sitä osana kansainvälistä kampanjaa, jonka tavoitteena on mustamaalata maata ja sen politiikkaa. Pääministeri on kuvannut raporttia ”vääristelyksi” ja ”ideologisesti motivoituneeksi”. Myös ulkoministeriö on julkaissut lausunnon, jossa raportin väitteet kiistätään ja Amnestyä syytetään antisemitististen narratiivien vahvistamisesta.

Israelin viranomaiset ovat korostaneet, että maan toimet ovat itsepuolustusta ääriliikkeitä, kuten Hamasia ja Jihadia, vastaan. He myös huomauttavat, että Israel pyrkii suojelemaan siviilejä operaatioissaan ja että monilla palestiinalaisalueilla tapahtuvat kuolemat ovat seurausta ääriliikkeiden toiminnasta, kuten rakettien laukaisusta asutuilta alueilta.

Kansalaismielipide ja median reaktiot

Israelilaisessa yhteiskunnassa reaktiot Amnestyn raporttiin vaihtelevat. Monet kansalaiset pitävät raporttia epäoikeudenmukaisena ja vaarallisena. He kokevat, että Amnesty sivuuttaa alueen monimutkaisen todellisuuden ja antaa liian yksipuolisen kuvan konfliktista. Sosiaalinen media on täyttynyt israelilaisten mielipiteistä, jotka vaihtelevat kiivaista tuomioista maltillisempiin pohdintoihin siitä, miksi kansainväliset järjestöt kohdistavat niin paljon huomiota juuri Israeliin.

Joissain piireissä raporttia on kuitenkin hyödynnetty keskustelunavaajana. Vasemmistolaiset aktivistit ja kriittisesti hallitukseen suhtautuvat ryhmät ovat vaatineet avoimempaa tarkastelua Israelin politiikasta palestiinalaisalueilla. Nämä ryhmät pitävät raporttia mahdollisuutena käynnistää uutta dialogia ihmisoikeuksien kunnioittamisesta.

Akateeminen ja kansainvälinen keskustelu

Monet israelilaiset tutkijat ovat kommentoineet raporttia kriittisesti. He ovat nostaneet esiin Amnestyä vastaan argumentteja, kuten sen, että raportti ei anna riittävää historiallista ja poliittista kontekstia. Esimerkiksi väitteet kansanmurhasta on asetettu kyseenalaiseksi, koska niitä ei ole tuettu kansainvälisten oikeudellisten normien mukaisesti.

Kansainvälinen yhteisö on reagoinut raporttiin jakautuneesti. Monet maat ja ihmisoikeusjärjestöt ovat vaatineet Israelilta vastauksia ja painottaneet riippumattoman tutkimuksen tarpeellisuutta. Toisaalta useat Israelin läheiset liittolaiset, kuten Yhdysvallat, ovat ilmaisseet tukensa Israelille ja tuominneet Amnestyn raportin ”puolueelliseksi”.

Humanitaarinen ja poliittinen vaikutus

Raportti on nostanut esiin vakavia kysymyksiä paitsi Israelin toimista myös laajemmin Lähi-idän konfliktin luonteesta. Monet pelkäävät, että tällaiset syytökset voivat lisätä jännitteitä alueella ja vaikeuttaa mahdollisia rauhanneuvotteluja. Israelin ja Palestiinan konflikti pysyy kansainvälisen diplomatian keskiössä, mutta Amnestyn raportti saattaa polarisoida mielipiteitä entisestään.

Amnestyn syytökset Israelia vastaan ovat nostattaneet merkittävän keskustelun maan ihmisoikeustilanteesta ja sen toimista palestiinalaisalueilla. Israel on vastannut syytöksiin kiistämällä ne jyrkästi, kun taas kansainvälinen yhteisö jakautuu niitä tukevien ja niiden oikeudenmukaisuutta kyseenalaistavien näkemyksien välille. Tämän kaltainen keskustelu korostaa tarvetta syvälle analyysille ja rakentavalle vuoropuhelulle, jotta konfliktin kärsimykset voitaisiin minimoida.

Israelin ruokakulttuuri – monimuotoinen ja herkullinen perinne

Israelin ruokakulttuuri on rikas ja monimuotoinen, ja se kuvastaa maan historiaa, kulttuurien sulautumista ja monien eri yhteisöjen perinteitä. Tämä monipuolisuus on kehittynyt vuosisatojen aikana, ja israelilainen keittiö on nykyään yhdistelmä paikallisia Lähi-idän makuja sekä laajan juutalaisen diasporan vaikutteita eri puolilta maailmaa. Tässä artikkelissa tarkastelemme Israelin ruokakulttuurin rikkautta ja perinteitä sekä sitä, kuinka eri kulttuurit ovat vaikuttaneet paikalliseen ruokaan.

Lähi-idän vaikutteet ja perinteiset ruoat

Lähi-idän makumaailma on vahvasti läsnä Israelin ruokakulttuurissa. Monet Israelin suosituimmista ruoista, kuten hummus, falafel ja shakshuka, ovat lähtöisin alueen yhteisestä ruokaperinteestä. Nämä ruoat ovat paitsi herkullisia myös kulttuurisesti merkittäviä, sillä ne yhdistävät eri yhteisöjä ja edustavat alueen jaetun historian makuja.

Hummus, joka valmistetaan kikherneistä, tahinista ja sitruunasta, on israelilaisille muutakin kuin vain ruokaa – se on kansallinen ylpeydenaihe. Sen nauttiminen on yhteisöllinen kokemus, joka yhdistää perheitä ja ystäviä. Falafel, rapeat kikhernepyörykät, ovat suosittuja katukeittiöherkkuja, joita voi ostaa lähes jokaisesta kaupungista ja torilta. Shakshuka, joka on tomaatti- ja paprikapohjainen ruoka, johon lisätään uppomunia, on puolestaan suosittu aamiais- tai brunssiannos, ja se ilmentää yksinkertaisia mutta voimakkaita makuja, jotka ovat tyypillisiä Lähi-idän keittiölle.

Diasporan vaikutukset ja maahanmuuttajien tuomat maut

Israel on maahanmuuttajien maa, ja sen ruokakulttuuri on rikastunut juutalaisten palatessa eri puolilta maailmaa mukanaan omat ruokaperinteensä. Tämä monimuotoisuus näkyy erityisen hyvin israelilaisessa keittiössä, joka sisältää vaikutteita Euroopasta, Pohjois-Afrikasta, Lähi-idästä ja jopa Etelä-Amerikasta.

Ashkenazijuutalaiset, jotka ovat kotoisin Itä-Euroopasta, ovat tuoneet mukanaan ruokia, kuten gefilte fish, latkes (perunapannukakut) ja kanakeitto matzopalloilla. Nämä ruoat ovat erityisesti esillä juutalaisina juhlapyhinä, kuten hanukkana ja pesachina, ja ne heijastavat Itä-Euroopan perinteitä ja makuja.

Sefardijuutalaiset, jotka ovat lähtöisin Espanjasta, Pohjois-Afrikasta ja Lähi-idästä, ovat puolestaan tuoneet mukanaan värikkäitä ja mausteisia ruokia. Esimerkiksi couscous, chraime (mausteinen kalapata) ja tagine ovat ruokia, jotka ovat osa sefardijuutalaisten keittiötä ja joita nautitaan usein suurina perhejuhla-aterioina. Näiden ruokien kautta Israelin ruokakulttuuri saa vivahteita Välimeren ja Pohjois-Afrikan keittiöistä.

Uudet maut ja moderni israelilainen keittiö

Moderni israelilainen keittiö on dynaaminen ja innovatiivinen. Se yhdistää perinteisiä juutalaisia ja Lähi-idän makuja nykyaikaisiin kulinaarisiin suuntauksiin. Israelilaiset kokit, kuten tunnetut keittiömestarit Eyal Shani ja Yotam Ottolenghi, ovat olleet avainasemassa nostamassa israelilaista ruokaa kansainväliseen tietoisuuteen. He ovat tuoneet esiin raaka-aineiden tuoreuden ja yksinkertaisuuden merkityksen, ja he suosivat paikallisia, sesongin mukaisia aineksia.

Viime vuosina myös kasviperäinen ruokavalio on saanut yhä enemmän jalansijaa Israelissa. Maa on tunnettu maailman vegaaniystävällisimpänä maana, ja monet perinteiset ruokalajit, kuten hummus ja falafel, sopivat erinomaisesti kasvissyöjille ja vegaaneille. Kasvisruokavalioiden suosio heijastaa myös israelilaisten halua elää terveellisesti ja kestävästi.

Ruokakulttuuri ja juhlat

Ruokakulttuuri on keskeinen osa juutalaisia juhlia ja perinteitä. Jokaisella juhlalla on omat erityiset ruokansa, jotka kantavat mukanaan syvää symboliikkaa ja historiaa. Esimerkiksi pääsiäisenä, pesachina, syödään happamatonta leipää, matzaa, joka muistuttaa juutalaisten pakomatkasta Egyptistä. Uuden vuoden juhlassa, rosh hashanassa, syödään omenaa ja hunajaa, jotta tuleva vuosi olisi makea.

Sukkot-juhlassa rakennetaan lehtimaja, ja ateriat nautitaan sen suojassa, mikä symboloi juutalaisten vaellusta autiomaassa. Hanukkana taas nautitaan öljyssä paistettuja ruokia, kuten latkeseja ja sufganiyot (munkkeja), jotka muistuttavat juhlallisuudessa keskeisen öljyn ihmeestä. Hanukkan ruokakulttuuri korostaa erityisesti öljyssä paistamista, mikä symboloi hanukkana tapahtunutta öljyn ihmettä, jolloin pieni määrä öljyä riitti valaisemaan temppelin kahdeksan päivän ajan. Latkes, perunapannukakut, ja sufganiyot, hillomunkit, ovat rakastettuja hanukkan herkkuja, ja ne kokoavat perheet yhteen juhlimaan valon juhlaa herkullisella tavalla.

Ruoka on siis merkittävässä roolissa juutalaisten juhlien vietossa ja perinteiden siirtämisessä sukupolvelta toiselle.

Yhteisöllisyys ja ruoan jakaminen

Israelilaisessa ruokakulttuurissa korostuu yhteisöllisyys ja yhdessä syömisen merkitys. Ateriat ovat usein suuria, ja ne jaetaan koko perheen tai ystäväpiirin kesken. Mezze, joka tarkoittaa pieniä alkuruokia, on olennainen osa israelilaista ruokakulttuuria ja tuo ruokailuun yhteisöllisyyden ja jakamisen elementin. Mezze-pöydästä löytyy lukuisia pieniä annoksia, kuten tahinia, baba ganoushia, salaattia ja erilaisia leipiä, jotka kaikki jaetaan yhdessä.

Torikulttuuri on myös keskeinen osa israelilaista ruokaperinnettä. Paikalliset torit, kuten Tel Avivin Carmel-tori ja Jerusalemin Machane Yehuda, ovat täynnä tuoreita vihanneksia, hedelmiä, mausteita ja paikallisia herkkuja. Näillä toreilla ruoan alkuperä ja laatu ovat selvästi esillä, ja ne tarjoavat vierailijoille ja paikallisille mahdollisuuden tutustua monipuoliseen ruokatarjontaan ja kokea aitoja makuja.

Israelin ruokakulttuuri on todellinen makujen mosaiikki, joka heijastaa maan monikulttuurista ja historiallista taustaa. Se yhdistää Lähi-idän perinteet, juutalaisen diasporan vaikutteet ja modernin kulinaarisen innovaation ainutlaatuiseksi kokonaisuudeksi. Israeliin on kerääntynyt makuja eri puolilta maailmaa, ja nämä maut yhdistyvät paikallisiin raaka-aineisiin ja ruoanlaittotapoihin luoden ruokakulttuurin, joka on sekä monimuotoinen että yhteisöllinen. Ruoka ei ole pelkästään ravintoa, vaan se on tapa juhlia elämää, jakaa yhteisiä hetkiä ja vaalia perinteitä, jotka siirtyvät sukupolvelta toiselle.

Yksi maailmanuskonto ja Ilmestyskirjan ennustukset – Israelin rooli lopunaikoina

Raamattu kuvaa lopunaikojen tapahtumia, joissa hengellinen taistelu saavuttaa huipentumansa. Ilmestyskirjan luvut 13 ja 17 viittaavat petoon ja suureen porttoon, jotka hallitsevat kansakuntia lopunaikoina. Nämä luvut on usein tulkittu kuvaavan yhtä maailmanuskontoa tai hengellistä järjestelmää, joka pyrkii korvaamaan Jumalan totuuden ihmiskeskeisellä palvonnalla. Tässä kontekstissa Israelin hengellinen erityisasema nousee keskeiseksi, sillä se asettuu vastavoimaksi lopunajan petollisille voimille.

Ilmestyskirjan 13. luku – Peto ja sen palvonta

Ilmestyskirjan 13. luvussa kuvataan kahta petoa, joista toinen nousee merestä ja toinen maasta. Näiden petojen kautta maailma johdetaan palvomaan järjestelmää, joka vastustaa Jumalaa:

”Ja koko maa seurasi petoa ihmetellen. He kumarsivat lohikäärmettä, koska se oli antanut vallan pedolle, ja he kumarsivat petoa sanoen: ’Kuka on pedon vertainen, ja kuka voi sotia sitä vastaan?'” (Ilm. 13:3–4)

Peto ja maailmanuskonto

  • Peto kuvastaa poliittista ja hengellistä järjestelmää, joka pyrkii hallitsemaan koko maailmaa.
  • Ilmestyskirja viittaa ”pedon merkkiin”, jonka ottaminen on välttämätöntä kaupankäynnin ja elämisen jatkamiseksi (Ilm. 13:16–17). Tämä viittaa siihen, että lopunaikoina uskonto, talous ja poliittinen valta sulautuvat yhdeksi globaaliksi järjestelmäksi.

Ilmestyskirjan 17. luku – Suuri portto ja hengellinen korruptio

Ilmestyskirjan 17. luvussa kuvaillaan suurta porttoa, joka ratsastaa pedon selässä:

”Minä näen naisen, joka istuu tulipunaisen pedon selässä. Pedossa oli täynnä pilkkaavia nimiä, ja sillä oli seitsemän päätä ja kymmenen sarvea.” (Ilm. 17:3)

Suuri portto ja hengellinen luopumus

  • Suuri portto edustaa hengellistä luopumusta ja uskonnollista korruptiota. Häntä kuvataan ”kansojen äitinä”, mikä viittaa maailmanuskontoon, joka yhdistää kansakuntia petollisella tavalla.
  • Hänen vaikutusvaltansa on globaali, mutta hänen tuomionsa on väistämätön, sillä Jumala tuhoaa hänet (Ilm. 17:16–17).

Maailmanuskonto ja nykyiset suuntaukset

Nykymaailmassa on nähtävissä kehityskulkuja, jotka voivat heijastaa Ilmestyskirjan ennustuksia yhdestä maailmanuskonnosta:

  1. Ekumenismi ja uskontojen yhdentyminen
    • Uskontojen välinen dialogi ja pyrkimys maailmanlaajuiseen yhteyteen ovat lisääntyneet. Monet näkevät tässä hyvää, mutta samalla se voi johtaa totuuden kompromissiin, kun uskonnot pyrkivät yhteiseen nimittäjään.
  2. Hengellinen relativismi
    • Nykymaailmassa korostetaan ajatusta, että kaikki uskonnot ovat yhtä päteviä polkuja Jumalan luo. Tämä heijastaa lopunajan petollista uskonnollista järjestelmää, jossa totuus hämärtyy.
  3. Poliittinen ja hengellinen globalismi
    • Maailman johtajat puhuvat yhä useammin yhteisen globaalin identiteetin puolesta. Tämä voisi pohjustaa tietä poliittisen vallan ja uskonnollisen järjestelmän yhdistymiselle.

Israelin hengellinen erityisasema

1. Israel vastavoimana maailmanuskonnolle

Raamatun mukaan Israelilla on erityinen tehtävä säilyttää totuus Jumalan ilmoituksesta maailmassa. Vaikka suurin osa kansoista seuraa lopunajan petollista järjestelmää, Israelin rooli on pysyä Jumalan valittuna kansana.

  • ”Te olette minun todistajani, sanoo Herra, palvelijani, jonka olen valinnut.” (Jes. 43:10)
  • Israel on todiste siitä, että Jumalan liitto Abrahamin, Iisakin ja Jaakobin kanssa pysyy voimassa, vaikka maailma luopuisi totuudesta.

2. Israelin konflikti maailmanuskonnon kanssa

Ilmestyskirja viittaa siihen, että lopunaikoina Israel joutuu maailman uskonnollisen ja poliittisen järjestelmän vastustuksen kohteeksi. Tämä näkyy esimerkiksi Jerusalemin asemassa, joka on kansainvälisten konfliktien keskiössä.

3. Hengellinen herätys Israelissa

Jeremia 31:31–34 kuvaa aikaa, jolloin Jumala tekee uuden liiton Israelin kanssa. Tämä hengellinen herääminen asettaa Israelin vastustamaan lopunajan petollista uskonnollista järjestelmää.

Raamatullinen näkökulma maailmanuskontoon

Raamattu varoittaa uskovia, että lopunajoissa totuus hämärtyy ja suuri petos saa monet seuraamaan väärää järjestelmää. Israelin rooli on muistuttaa maailmaa Jumalan ikuisesta liitosta ja totuudesta:

  • Jumalan suvereeni suunnitelma: Ilmestyskirjan tapahtumat osoittavat, että vaikka maailmanuskonto saa hetkellisen vallan, Jumala tuhoaa sen lopulta ja perustaa ikuisen valtakuntansa.
  • Uskovien kestävyys: Raamatun mukaan uskovien tehtävä on pysyä totuudessa, vaikka ympärillä oleva maailma antautuu hengelliselle korruptiolle.

Israel ja maailmanuskonnon vastavoima

Ilmestyskirjan luvut 13 ja 17 kuvaavat lopunaikojen hengellistä taistelua, jossa petollinen maailmanuskonto yrittää syrjäyttää Jumalan totuuden. Israelin hengellinen erityisasema on tässä keskeinen, sillä sen tehtävä on todistaa Jumalan liiton pysyvyydestä ja vastustaa hengellistä luopumusta.

Nykyiset uskontojen yhdentymisyritykset ja globaalin järjestelmän rakentaminen voivat olla merkkejä siitä, että nämä profetiat lähestyvät täyttymystään. Lopulta Raamattu lupaa, että Jumala palauttaa totuuden ja rauhan, ja Israelilla on tässä prosessissa ratkaiseva rooli.