Valikko Sulje

Maanantai 30.09.2024

Tämän päivän Israelin lehdistöjen yleisönosastokirjoituksissa ei erityisesti korostu uuden vuoden juhlaan valmistautuminen, vaikka Rosh Hashana, juutalainen uusi vuosi, on aivan nurkan takana (alkaa 2. lokakuuta 2024). Suurin osa kirjoituksista keskittyy tällä hetkellä maata koskettaviin turvallisuuskysymyksiin, kuten konfliktit Hamasin, Hizbollahin ja Iranin kanssa, sekä näiden aiheuttamat sotilaalliset ja yhteiskunnalliset haasteet. Monissa kirjoituksissa tuodaan esiin Israelin kansan yhtenäisyyden ja johtajuuden tärkeys sodan keskellä​(The Jerusalem Post)​(The Jerusalem Post).

Toisaalta, vaikka juhlavalmistelut eivät tällä hetkellä ole keskiössä, Rosh Hashanaa koskevia pohdintoja ja toiveita voidaan nähdä eri artikkeleissa ja mielipidekirjoituksissa, joissa monet korostavat rauhan ja parempien aikojen toiveita tulevalle vuodelle, erityisesti konfliktien keskellä​(The Times of Israel).

politiikka: Israelin ilmaisku Beirutissa tappoi islamistijohtajan 

Israelin ilmavoimat iskivät Beirutin eteläpuolella sijaitsevaan kohteeseen, jossa surmattiin islamistisen ryhmän, Jema’at al-Islamiyan, johtaja Sheikh Mohammed Takoush. Hyökkäys liittyy Israelin laajempiin toimiin alueella sen jälkeen, kun Hizbollah-johtaja Hassan Nasrallah surmattiin aiemmassa iskussa. Tilanne on nostattanut jännitteitä, ja Libanonin ja Israelin välinen konflikti uhkaa laajeta​(Ice)​(Israel Hayom).

politiikka: Galit Distel-Atbaryanin poliittinen linjanmuutos tukemaan Netanyahua 

Likud-puolueen kansanedustaja Galit Distel-Atbaryan on muuttanut aikaisemman kantansa ja ilmaissut täyden tukensa pääministeri Benjamin Netanyahulle. Aiemmin hän oli vannonut vastustavansa Gideon Sa’aria, mutta nyt hän on valmis tukemaan kaikkia Netanyahun toimia, jos ne vahvistavat Israelin turvallisuutta ja vakautta​(Maariv).

turvallisuus: YKasiantuntijat varoittavat Gazan tilanteen eskaloitumisesta 

YK asiantuntijat ovat varoittaneet, että tilanne Gazassa voi eskaloitua entisestään Israelin iskujen seurauksena. Viime päivinä Israel on jatkanut ilmaiskuja, joiden kohteena ovat olleet Hamasin tukikohdat, ja pelätään, että tilanne voi kärjistyä laajamittaiseksi konfliktiksi​(Ice)​(Israel Hayom).

liikenne: Uusi lentoyhtiö Haifassa aloittaa toimintansa 

Uusi israelilainen lentoyhtiö Air Haifa on aloittanut toimintansa tänään. Vaikka yhtiö suunnitteli alun perin lentojen lähtöjä Haifan lentokentältä, se on tilapäisesti siirtänyt lennot Ben Gurionin lentokentälle turvallisuussyistä. Yhtiö toivoo, että Haifasta lähtevät lennot voivat pian käynnistyä normaalisti​(Ice)​(Israel Hayom).

politiikka: Netanyahu korostaa Israelin muutosta Lähi-idässä Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu totesi, että Israel on muuttanut Lähi-idän strategista tilannetta, erityisesti sen iskuilla Iranin tukemia ryhmiä vastaan. Netanyahu kehui, että Israel on murskannut Hamasin Gazassa ja eliminoi suurimman osan sen johtajista. Hänen mukaansa Israel pyrkii estämään maahyökkäyksen Libanoniin, mutta tarvittaessa on valmis siihen. Tämä kommentti tuli sen jälkeen, kun Israelin ilmavoimat iskivät useisiin Hezbollah-kohteisiin Libanonissa.

turvallisuus: IDF iski Libanonin eteläosiin Israelin puolustusvoimat (IDF) kohdisti uusia ilmaiskuja Libanonin eteläosiin, tuhottuaan useita Hezbollah-terroristien sotilasrakennuksia ja asevarastoja. Hezbollah’n johto oli saavuttamattomissa Israelin iskujen jälkeen, ja Saudi-Arabia ilmaisi huolensa Libanonin suvereniteetin puolesta. Iskut olivat osa Israelin pyrkimyksiä vähentää Hezbollah’n sotilaallisia kykyjä ja infrastruktuuria.

kansainvälinen: Saudi-Arabia vaatii Libanonin suvereniteetin kunnioittamista Saudi-Arabia ilmaisi syvän huolensa Libanonin tilanteesta, jossa Israel on suorittanut useita ilmaiskuja Hezbollah’ta vastaan. Saudi-Arabia vaatii kansainvälistä yhteisöä suojelemaan alueen rauhaa ja turvallisuutta, pyrkien estämään sotilaallisten konfliktien laajenemista.

puolustus: Hamas-johtaja surmattu Libanonissa Hamas ilmoitti, että sen Libanonissa toimiva komentaja sai surmansa Israelin ilmaiskussa Beirutissa. Tämä isku oli osa laajempaa Israelin sotilasoperaatiota, jonka tarkoituksena on eliminoida Hamasin ja Hezbollah’n johdon avainhenkilöitä Libanonissa. IDF jatkoi iskuja myös Pohjois-Gazaan, jossa Hamasin terroristeja operoi entisessä koulurakennuksessa.

politiikka: Israel tappoi Hizbollahin johtajan Hassan Nasrallahin

Israel onnistui eliminoimaan Hizbollahin pääsihteeri Hassan Nasrallahin ilmasta käsin suoritetussa täsmäiskussa. Tämä operaatio vaati kuukausien tiedustelutyötä ja hyödynsi Israelin syvää tunkeutumista Iranin tukeman järjestön viestintäkanaviin. Nasrallah oli mukana kokouksessa Hizbollahin päämajassa Beirutissa, kun iskut osuivat kohteeseen. Tämä isku on osa Israelin laajempaa sotilasoperaatiota, joka alkoi sen jälkeen, kun Hizbollah ryhtyi tukemaan Hamasia lokakuun 7. päivän iskujen jälkeen. (Lähde: The Jerusalem Post, Malay Mail)

turvallisuus: IDF iski lähes 120 Hizbollahin kohteeseen Libanonissa

Israel on viime päivinä kohdentanut iskuja laajasti Hizbollahin sotilaskohteisiin Libanonin eteläosassa. Tämä on osa jatkuvaa sotilaallista kampanjaa, jonka tarkoituksena on heikentää Hizbollahin sotilaallista infrastruktuuria. Iskujen aikana Israel tuhosi muun muassa asevarastoja ja ohjuslaukaisimia, ja IDF jatkaa sotilaallisten kykyjen vähentämistä alueella. Samalla Israelin kotirintaman johto on lieventänyt turvallisuusrajoituksia maan pohjoisosissa. (Lähde: The Jerusalem Post)

sotilasoperaatio: Israel iski Houthien kohteisiin Jemenissä

IDF suoritti sunnuntaina voimakkaan iskun Jemenin Houthi-kapinallisten tukikohtiin. Tämä oli voimakkain isku sen jälkeen, kun Houthit aloittivat ohjusiskut Israelin keskiosiin, mukaan lukien Tel Aviv. Operaation aikana Israelin ilmavoimat tuhosivat sotilaskalustoa ja polttoainevarastoja Hodeidan ja Ras Issan satamissa. (Lähde: The Jerusalem Post)

yhteiskunta: Saudi-Arabia vaatii Libanonin suvereniteetin kunnioittamista

Saudi-Arabia on ilmaissut huolensa Libanonin tilanteesta ja vaatii kansainvälistä yhteisöä turvaamaan alueellisen rauhan ja vakauden. Vaikka maa ei suoraan kommentoinut Hizbollahin johtajan Nasrallahin kuolemaa, se painotti Libanonin suvereniteetin kunnioittamisen tärkeyttä ja ilmaisi tukensa Libanonin kansalle. (Lähde: The Times of Israel)

talous: Sodan vaikutukset Israelin energiamarkkinoihin

Jatkuva sota on alkanut vaikuttaa Israelin energiamarkkinoihin. Vaikka Israelin sotatoimet kohdistuvat pääasiassa ulkomailla sijaitseviin kohteisiin, muun muassa Houthien rakettihyökkäykset Israelin infrastruktuuriin ovat lisänneet epävarmuutta energian saatavuuden ja hintojen suhteen. (Lähde: The Jerusalem Post)

kansainvälinen politiikka: Israel vaatii lisää pakotteita Iranin tukemille tahoille

Israel jatkaa painostusta Yhdysvalloille vaatiakseen tiukempia pakotteita Iranin tukemille organisaatioille, kuten Amana-järjestölle, joka tukee siirtokuntia Länsirannalla. Useat Yhdysvaltain senaattorit ovat vedonneet valtiovarainministeri Janet Yelleniin ja ulkoministeri Antony Blinkeniin, että Iranin tukemien tahojen varallisuuden lähteitä seurattaisiin tarkemmin. Israelin viranomaiset korostavat, että nämä toimet ovat välttämättömiä alueellisen vakauden säilyttämiseksi ja turvallisuuden takaamiseksi. ​(The Times of Israel)

sota: Israel iskee Hamasin kohteisiin Gazassa

Israelin ilmavoimat ovat iskenyt Hamasin kohteisiin Gazan pohjoisosassa, mukaan lukien koulu, jota terroristijärjestö käytti komentokeskuksena. IDF mukaan iskut on toteutettu tarkasti, ja siviiliuhreja on pyritty välttämään valitsemalla aseet ja kohteet huolellisesti. Hamasin toiminta kouluissa ja muissa siviilirakennuksissa rikkoo kansainvälistä oikeutta, ja Israel syyttää ryhmää siviilien käytöstä ihmiskilpinä. (The Times of Israel)

turvallisuus: Israelin varoitusjärjestelmä esti ilmahyökkäyksen Libanonista

Israelin ilmatorjunta torjui epäilyttävän ilma-aluksen, joka ylitti rajan Libanonista Israelin ilmatilaan. Ramot Naftalin alueella pohjoisessa aktivoitiin ohjusvaroitussireenit. Iskun jälkeiset ohjuspuolustuksen jäänteet putosivat alueelle, mutta vahingoista ei ole raportoitu. Israelin ja Libanonin rajat ovat olleet kireässä tilassa Hizbollahin ja Israelin välisten iskujen jälkeen. ​(The Times of Israel)​(The Jerusalem Post)

sota: Israelin tiedustelu iskun taustalla, joka tappoi Nasrallahin

Israelin tiedustelupalvelun vuosien työ johti Hizbollahin johtajan Hassan Nasrallahin eliminoimiseen Beirutissa perjantaina. Operaatio oli esimerkki Israelin kyvystä soluttautua Hizbollahin viestintäverkostoon. Israel käytti reaaliaikaista tietoa hyökkäyksen ajoittamiseen, ja Nasrallahin kuolema merkitsi merkittävää voittoa Hizbollahia vastaan käydyssä taistelussa. ​(Malay Mail )​(The Jerusalem Post)

sota: Israel jatkoi iskuja Hizbollahin kohteisiin eteläisessä Libanonissa

Israelin ilmavoimat jatkoivat iskuja Hizbollahin sotilaskohteisiin eteläisessä Libanonissa. Kohteina olivat muun muassa asevarastot ja ohjuslaukaisualustat, joita Hizbollah on käyttänyt hyökätäkseen Israelin pohjoisosiin. IDF mukaan nämä iskut ovat osa laajempaa sotilaallista kampanjaa, jonka tavoitteena on heikentää Hizbollahin sotilaallista kapasiteettia ja estää sen hyökkäykset Israelin alueelle. Iskut seuraavat Hizbollahin johtajan Hassan Nasrallahin kuolemaa perjantain ilmaiskussa, joka merkitsi merkittävää käännettä Israelin ja Hizbollahin välisessä konfliktissa. ​(The Times of Israel)​(The Jerusalem Post)

kansainvälinen politiikka: Netanyahu korostaa Israelin muuttaneen Lähi-idän strategista tasapainoa

Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu totesi sunnuntaina, että Israelin toimet Hamasia ja Hizbollahia vastaan ovat muuttaneet Lähi-idän strategista todellisuutta. Netanyahu korosti Israelin onnistumisia Hamasin johdon eliminoinnissa Gazassa ja Hizbollahin johtajan tappamisessa Libanonissa. Hänen mukaansa Israel on vahvistanut asemaansa alueellisena voimatekijänä, ja nämä sotilaalliset operaatiot ovat heikentäneet Iranin vaikutusvaltaa sen liittolaisten kautta. ​(The Jerusalem Post)​(Malay Mail )

humanitaarinen tilanne: Gazan siviilit kärsivät Israelin ja Hamasin välisissä taisteluissa

Taistelut Israelin ja Hamasin välillä jatkuvat kiivaasti, ja humanitaarinen tilanne Gazassa pahenee. Vaikka Israel on pyrkinyt vähentämään siviiliuhreja valitsemalla tarkkoja aseita, Hamasin tapa käyttää siviilirakennuksia, kuten kouluja, sotilaallisiin tarkoituksiin, tekee iskuista haastavia. Kansainväliset humanitaariset järjestöt ovat varoittaneet, että Gazan asukkaat kärsivät ruokapulan ja sairaanhoidon puutteen takia, mikä tekee tilanteesta entistä vaikeamman. (The Times of Israel)

sota: Israelin ilmapuolustus torjui drooni-iskun Libanonista

Israelilaiset ilmatorjuntajärjestelmät estivät sunnuntaina drooni-iskun, joka oli lähtöisin Libanonista. Tämä tapahtuma korostaa Libanonin ja Israelin välisen jännitteen kiristymistä Hizbollahin ja Israelin välisten sotatoimien myötä. Ramot Naftalin alueella, lähellä Israelin pohjoisrajaa, hälytyssireenit aktivoitiin droonien havaitsemisen jälkeen, mutta IDF mukaan hyökkäys estettiin onnistuneesti, eikä suurempia vahinkoja syntynyt. (The Times of Israel)​(The Jerusalem Post)

sota: IDF iskee jälleen pohjoiseen torjuakseen Hizbollahin hyökkäyksiä

Israelin puolustusvoimat (IDF) suorittivat uusia ilmaiskuja Hizbollahin sotilaskohteisiin Libanonin eteläosassa, keskittyen asevarastoihin ja ohjuslaukaisualustoihin. Tämä on osa Israelin laajempaa sotilasoperaatiota, jonka tarkoituksena on heikentää Hizbollahin sotilaallista infrastruktuuria ja estää sen hyökkäykset Israelin alueelle. Tilanne on edelleen jännittynyt pohjoisessa, ja vaikka Israel on onnistunut torjumaan useita ilmahyökkäyksiä, varotoimia pidetään voimassa siviilien suojelemiseksi. (The Times of Israel)​(The Jerusalem Post)

diplomatia: Saudi-Arabia vaatii Libanonin suvereniteetin turvaamista

Saudi-Arabia on esittänyt virallisen vaatimuksen kansainväliselle yhteisölle Libanonin suvereniteetin suojelemiseksi ja alueellisen rauhan turvaamiseksi. Tämä tulee sen jälkeen, kun Israelin iskut Libanonissa ovat lisääntyneet, ja Hizbollahin johtaja Hassan Nasrallah on saanut surmansa. Saudi-Arabia on ilmaissut tukensa Libanonin kansalle, mutta ei ole suoraan kommentoinut Nasrallahin kuolemaa. Alueen diplomaattiset jännitteet ovat kasvaneet, ja monet maat pyrkivät nyt vähentämään konfliktin leviämistä laajemmin Lähi-idässä. ​(The Times of Israel)

talous: Israelin ja Gazan konfliktin vaikutukset alueen talouteen

Israel-Gazan konfliktin pitkittyessä myös sen vaikutukset Israelin ja sen naapurialueiden talouteen kasvavat. Yritykset raportoivat toiminnan häiriöistä, ja erityisesti Gazan alueen kauppa ja teollisuus kärsivät pahasti. Israel on joutunut keskittämään resursseja turvallisuustoimiin, mikä heijastuu myös valtion budjettiin. Lisäksi energiankuljetukset Välimerellä ovat vaikeutuneet konfliktin vaikutuksesta, mikä lisää öljyn hinnan nousupaineita alueella. (The Jerusalem Post)

turvallisuus: Israelin varoitusjärjestelmä pysäytti uuden ohjusiskun

Israelin kotirintaman turvallisuusjärjestelmät aktivoituivat jälleen torjumaan ohjusiskuja, jotka tulivat Libanonista. Hizbollah on lisännyt iskujaan vastauksena Nasrallahin kuolemaan, ja IDF on jatkanut aktiivista puolustusta. Ohjusiskut kohdistuvat pääasiassa pohjoiseen Israelin alueelle, ja hälytyssireenit ovat soineet useissa kaupungeissa. Vaikka Israelin ilmatorjunta on onnistunut torjumaan suurimman osan näistä iskuista, tilanne säilyy jännittyneenä. ​(The Times of Israel)​(The Jerusalem Post)

sota: Israel iski Hizbollahin asevarastoihin ja ohjusasemille

Israelin ilmavoimat iskivät jälleen useisiin Hizbollahin sotilaskohteisiin Libanonissa, keskittyen asevarastoihin ja ohjusasemille, joita Hizbollah käyttää hyökätäkseen Israelin pohjoisosiin. Tämä on osa jatkuvaa operaatiota, jonka tavoitteena on heikentää Hizbollahin sotilaallisia kykyjä ja vähentää sen uhkaa Israelille. IDF mukaan iskuissa tuhottiin merkittävä määrä sotilaallisia kohteita, ja operaatiot jatkuvat, kunnes uhka on eliminoitu. ​(The Times of Israel)​(The Jerusalem Post)

kansainvälinen politiikka: Netanyahu ylistää Israelin onnistumisia Lähi-idässä

Pääministeri Benjamin Netanyahu korosti Israelin sotilaallisia saavutuksia Hizbollahia ja Hamasia vastaan ja väitti, että Israel on onnistunut muuttamaan Lähi-idän strategista tasapainoa. Netanyahu viittasi erityisesti Hizbollahin johtajan Hassan Nasrallahin kuolemaan ja Hamasin sotilaskomentajien eliminoimiseen Gazassa, väittäen, että nämä iskut ovat merkittävästi heikentäneet Iranin tukemien järjestöjen toimintaa alueella. ​(The Jerusalem Post)

humanitaarinen kriisi: Gazan siviilit suurimmassa kärsimyksessä

Taistelut Israelin ja Hamasin välillä ovat jatkuneet voimakkaina, ja humanitaarinen kriisi Gazassa pahenee päivä päivältä. Monet siviilit kärsivät ruokapulasta, puutteellisista lääkintäpalveluista ja jatkuvista sotatoimista. Kansainväliset avustusjärjestöt varoittavat, että tilanne saattaa johtaa vakaviin inhimillisiin katastrofeihin, ellei tulitaukoa saada aikaan pian. Siviilit ovat jääneet taistelevien osapuolten väliin, ja sekä Israelin että Hamasin toimet ovat vaikeuttaneet avustustoimintaa. ​(The Times of Israel)

diplomatia: Saudi-Arabia vaatii alueellista rauhaa ja Libanonin suvereniteetin kunnioittamista

Saudi-Arabia on jälleen kerran vaatinut Libanonin suvereniteetin kunnioittamista ja alueellisen rauhan säilyttämistä. Tämä Saudi-Arabian ulkoministeriön virallinen kannanotto seuraa Israelin iskuja Libanonissa ja Hizbollahin johtajan Nasrallahin kuolemaa. Saudi-Arabia ei ole suoraan kommentoinut Nasrallahin kuolemaa, mutta on ilmaissut tukensa Libanonin kansalle ja vaatinut alueen vakautta. ​(The Times of Israel)​(The Jerusalem Post)

turvallisuus: Israelin ohjuspuolustus onnistui jälleen torjumaan drooni-iskun

Israelin pohjoisosissa hälytyssireenit soivat jälleen, kun epäilyttävä drooni ylitti rajan Libanonista. Israelin ilmapuolustusjärjestelmät torjuivat onnistuneesti droonin ilman vahinkoja. Tilanne rajalla on edelleen erittäin jännittynyt, ja Israelin puolustusvoimat jatkavat valmiustilassa pysymistä, kun Hizbollahin hyökkäykset jatkuvat. ​(The Times of Israel)

sota: Israel jatkoi laajamittaisia iskuja Hizbollahin kohteisiin Libanonissa

Israelin puolustusvoimat (IDF) ilmoitti iskevänsä jatkuvasti Hizbollahin sotilaskohteisiin Libanonin eteläosissa. Näissä operaatioissa tuhottiin Hizbollahin asevarastoja, ohjuslaukaisimia sekä komentokeskuksia. IDF mukaan tavoitteena on estää uusia hyökkäyksiä Israelin alueelle. Vaikka suurin osa iskuista on kohdistettu sotilaskohteisiin, alueen siviilit kärsivät iskujen seurauksista. IDF on kuitenkin ilmoittanut tekevänsä kaikkensa siviiliuhrien välttämiseksi. ​(The Times of Israel)​(The Jerusalem Post)

diplomatia: EU vaatii tulitaukoa Israelin ja Hamasin välille

Euroopan unioni on esittänyt vaatimuksen välittömästä tulitauosta Israelin ja Hamasin välillä. EU ulkopoliittinen edustaja Josep Borrell korosti, että humanitaarinen tilanne Gazassa on kestämätön ja vaatii kiireellisiä toimia väkivallan lopettamiseksi. EU mukaan kaikkien osapuolten on noudatettava kansainvälistä humanitaarista oikeutta ja suojeltava siviilejä konfliktialueella. Borrellin mukaan EU on valmis tukemaan rauhanprosessia ja avustustoimia alueella. (Lähde: The Jerusalem Post)

sota: Hizbollah kiistää Hashem Safieddinen valinnan Nasrallahin seuraajaksi

Hizbollah on virallisesti kiistänyt median raportit, joiden mukaan Hashem Safieddine olisi valittu järjestön uudeksi johtajaksi Nasrallahin kuoleman jälkeen. Tämä ilmoitus tuli pian sen jälkeen, kun useat arabimedia lähteet väittivät Safieddinen olevan seuraava johtaja. Hizbollahin virallisessa kanavassa kerrottiin, että Nasrallahin kuoleman jälkeen johtajuudesta ei ole tehty päätöksiä, ja järjestön johto on edelleen avoin. ​(The Jerusalem Post)​(Malay Mail )

turvallisuus: Israelin ilmatorjunta torjui uuden ohjusiskun Libanonista

IDF vahvisti jälleen kerran onnistuneensa torjumaan Libanonista ammutun ohjuksen. Ohjuksen palaset putosivat pohjoisessa sijaitsevan Ramot Naftalin alueelle, mutta henkilövahinkoja ei raportoitu. Tapahtuma korostaa Libanonin ja Israelin välisten jännitteiden jatkuvaa kasvua, kun Hizbollah on lisännyt iskujaan vastauksena Nasrallahin kuolemaan. Israelin puolustusvoimat jatkavat valmiustilassa pysymistä, odottaen lisää hyökkäyksiä. ​(The Times of Israel)​(The Jerusalem Post)

sota: Israel jatkaa massiivisia ilmaiskuja Hizbollahin sotilaskohteisiin

Israelin ilmavoimat on jälleen suorittanut massiivisia iskuja Libanonissa sijaitsevia Hizbollahin sotilaskohteita vastaan. Uusissa operaatioissa on tuhottu asevarastoja, ohjuslaukaisimia ja muita sotilaallisia rakenteita, joiden tarkoitus on tukea Hizbollahin operaatioita Israelia vastaan. Tilanne Israelin pohjoisrajan lähellä on edelleen kireä, ja siviileille annetaan varoituksia pysyä sisätiloissa mahdollisten uusien hyökkäysten varalta. Israel on todennut, että operaatioita jatketaan, kunnes Hizbollahin uhka on täysin eliminoitu. ​(The Times of Israel)​(The Jerusalem Post)

politiikka: EU vaatii lisää toimia Gazan humanitaarisen kriisin helpottamiseksi

Euroopan unionin korkea edustaja Josep Borrell on kehottanut kansainvälistä yhteisöä lisäämään painostusta tulitauon saavuttamiseksi Israelin ja Hamasin välillä. Borrell varoitti, että humanitaarinen tilanne Gazassa pahenee jatkuvasti, ja hän vaati siviilien suojelua sekä kansainvälisen humanitaarisen oikeuden noudattamista. EU on ilmaissut olevansa valmis tukemaan rauhanprosessia sekä avustustoimintaa Gazan alueella. (Lähde: The Jerusalem Post)

turvallisuus: Israel torjui jälleen drooni-iskun Libanonista

Israelin ilmatorjuntajärjestelmät torjuivat onnistuneesti uuden drooni-iskun Libanonista, joka uhkasi pohjoisrajan asutuskeskuksia. Vaikka isku ei aiheuttanut suuria vahinkoja, tilanne pohjoisessa pysyy kireänä. Israelin puolustusvoimat ovat nostaneet valmiustasoa, ja uusia iskuja Libanonin alueelle odotetaan. Drooni-iskujen torjunnat ovat osoitus Israelin kehittyneistä ilmapuolustusjärjestelmistä, jotka ovat onnistuneet estämään useita hyökkäyksiä viime päivien aikana. ​(The Times of Israel)​(The Jerusalem Post)

sota: Hizbollah jatkaa iskujaan Israelin pohjoisosiin Nasrallahin kuoleman jälkeen

Hizbollah on jatkanut ohjusiskuja Israelin pohjoisosiin vastauksena sen johtajan Hassan Nasrallahin kuolemaan. Israelin armeijan tiedotteen mukaan iskuja on tehty useista eri paikoista Libanonin eteläosasta, ja osa ohjuksista on onnistuttu torjumaan ilmatorjuntajärjestelmien avulla. Tilanne on edelleen jännittynyt, ja Israelin odotetaan lisäävän sotilaallisia toimia Hizbollahin sotilaallisten kykyjen heikentämiseksi entisestään. (The Times of Israel)​(The Jerusalem Post)

sota: Israel iskee jälleen Hizbollahin kohteisiin, varoittaa lisää iskuja

Israelin puolustusvoimat (IDF) ilmoitti jatkavansa iskuja Hizbollahin sotilaskohteisiin Libanonissa. IDF mukaan iskuja kohdistettiin asevarastoihin ja ohjuslaukaisimille, ja operaatioissa käytettiin laajamittaisia ilmavoimien hyökkäyksiä. Tilanne Israelin pohjoisrajan läheisyydessä on edelleen jännittynyt, ja Israelin turvallisuusviranomaiset ovat varoittaneet, että lisää iskuja voi olla odotettavissa, jos Hizbollah jatkaa hyökkäyksiään Israelin alueelle. ​(The Times of Israel)​(The Jerusalem Post)

turvallisuus: Israel torjui ohjushyökkäyksen pohjoisessa

Israel torjui jälleen ohjushyökkäyksen Libanonista, jossa Hizbollah pyrki iskemään Israelin pohjoisosiin. IDF mukaan ilmatorjuntajärjestelmä onnistui pysäyttämään ohjuksen ennen sen iskeytymistä asuinalueille. Pohjoisen asukkaita kehotetaan pysymään varuillaan, ja ohjusvaroitukset ovat olleet toistuvia alueella. Vaikka suurempia vahinkoja ei ole raportoitu, tilanne on edelleen erittäin kireä, ja uusia hyökkäyksiä voi olla odotettavissa. ​(The Times of Israel)​(The Jerusalem Post)

politiikka: Israelin ja Hizbollahin välisen konfliktin vaikutukset Lähi-idän geopoliittiseen tilanteeseen

Israelin ja Hizbollahin välisen konfliktin kiihtyminen vaikuttaa merkittävästi Lähi-idän geopoliittiseen tasapainoon. Israelin hallituksen edustajat, mukaan lukien pääministeri Benjamin Netanyahu, ovat korostaneet, että Israelin sotilaalliset toimet Hizbollahia ja sen tukijoita vastaan ovat muuttaneet alueen strategista tilannetta. Tämä sisältää merkittäviä iskuja Iranin tukemia ryhmiä vastaan, kuten Hizbollahin johtajan Hassan Nasrallahin eliminoimisen. Israel pyrkii vahvistamaan asemaansa alueellisena voimatekijänä, samalla kun naapurimaiden, kuten Saudi-Arabian ja Iranin, suhtautuminen tilanteeseen vaikuttaa kansainvälisiin diplomaattisiin suhteisiin. ​(The Times of Israel)​(The Jerusalem Post)​(Malay Mail )

humanitaarinen tilanne: Gazan asukkaat kärsivät sodan jatkuessa

Gazan humanitaarinen tilanne on heikentynyt merkittävästi Israelin ja Hamasin välisten taisteluiden jatkuessa. Siviilit kärsivät ruokapulasta, puutteellisista lääkintäpalveluista ja jatkuvasta väkivallasta. Kansainväliset järjestöt, kuten YK, ovat vedonneet molempiin osapuoliin, jotta humanitaarinen apu pääsisi perille alueelle. Vaikka Israel on pyrkinyt kohdistamaan iskujaan tarkasti Hamasin sotilaskohteisiin, siviiliuhreja ei ole voitu välttää täysin, mikä pahentaa Gazan asukkaiden tilannetta. ​(The Times of Israel)​(The Jerusalem Post)

konflikti: IDF iskee Jemenin huthi-kohteisiin

Israelin puolustusvoimat suoritti voimakkaan ilmaiskun huthi-kohteisiin Jemenissä, erityisesti Hodeidan satamakaupunkiin. Tämä oli voimakkain isku, jonka Israel on tehnyt hutheja vastaan, ja siinä käytettiin useita hävittäjiä sekä ohjuksia. Iskut olivat vastatoimi huthien hiljattain Israelia vastaan suuntaamille ballistisille ohjusiskuille​(Hindustan Times)​(The Jerusalem Post).

turvallisuus: Hizbollahin uusi johtaja kiistan alla

Israelin ilmaiskuissa kuolleen Hizbollahin johtajan Hassan Nasrallahin seuraajasta on liikkunut spekulaatioita. Vaikka Saudi-Arabian tiedotusvälineet ovat raportoineet, että Hashem Safieddine olisi valittu uudeksi johtajaksi, Hizbollah itse on kiistänyt tiedon. Tilanne on aiheuttanut epäselvyyksiä järjestön sisällä, ja seuraajaa ei ole vielä virallisesti nimetty​(The Jerusalem Post).

turvallisuus: Israelin päämääränä Hizbollahin tuhoaminen

IDFpäällikkö Herzi Halevi totesi, että Israel ei aio sallia Hizbollahin muodostavan uhkaa pohjoisessa. Hänen mukaansa armeija jatkaa järjestön sotilaallisen infrastruktuurin tuhoamista Libanonissa. Tämä kommentti liittyy laajempiin sotilasoperaatioihin, jotka ovat osa Israelin pyrkimyksiä varmistaa alueellinen turvallisuus ja estää terrori-iskuja​(Hindustan Times)​(The Times of Israel).

sosiaaliset vaikutukset: Libanonissa yli 200 000 sisäistä pakolaista

Israel-Libanon-konfliktin seurauksena yli 200 000 ihmistä on joutunut pakenemaan kodeistaan Libanonissa. Lisäksi noin 50 000 ihmistä on paennut Syyrian puolelle, mukaan lukien sekä libanonilaisia että maassa aiemmin asuneita syyrialaisia pakolaisia. YK pakolaisjärjestön mukaan humanitaariset avustusoperaatiot ovat käynnissä näiden pakolaisten auttamiseksi​(The Times of Israel)​(The Jerusalem Post).

politiikka: Erdogan syyttää Israelia kansanmurhasta

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on jälleen kerran syyttänyt Israelia “kansanmurhan” toteuttamisesta Libanonissa sen jälkeen, kun Israel ilmoitti tappaneensa Hizbollahin johtajan Hassan Nasrallahin. Erdoğan on aiemminkin kritisoinut Israelin toimia, ja hänen kommenttinsa heijastavat alueellisia jännitteitä, jotka liittyvät Israelin ja sen naapurimaiden välisiin suhteisiin​(The Times of Israel).

diplomatia: YKturvallisuusneuvoston reaktiot Israelin ja Libanonin konfliktiin

YK turvallisuusneuvosto on pitänyt kiireellisen istunnon Israelin ja Libanonin välisen konfliktin kärjistymisen vuoksi. Useat jäsenvaltiot, mukaan lukien Ranska ja Kiina, ovat ilmaisseet huolensa siviilien tilanteesta ja vaativat välitöntä tulitaukoa. YK pääsihteeri Antonio Guterres korosti, että konfliktin laajeneminen uhkaa vakavasti koko Lähi-idän vakautta. Israelin edustaja puolestaan totesi, että maan iskut ovat puolustuksellisia toimia Hizbollahin jatkuvia provokaatioita vastaan​(Hindustan Times)​(The Jerusalem Post).

talous: Israelin hyökkäykset vahingoittaneet Libanonin vesihuoltoa

Israelin ilmaiskut ovat vahingoittaneet useita vesilaitoksia Etelä-Libanonissa, mikä on vaikeuttanut puhtaan veden saatavuutta alueella. YK humanitaarisen avun toimiston mukaan jopa 300 000 ihmistä on jäänyt ilman turvallista vesihuoltoa. Tämä on pahentanut jo valmiiksi vaikeaa humanitaarista tilannetta alueella, jossa konfliktin aiheuttamat tuhot ovat ajaneet kymmeniä tuhansia ihmisiä kodeistaan​(Hindustan Times)​(The Jerusalem Post).

turvallisuus: Israel iski huthien asevarastoihin Jemenissä

Israelin puolustusvoimat on suorittanut voimakkaan ilmaiskun huthien asevarastoihin Jemenissä. Iskut kohdistuivat Hodeidan ja Ras Issan satamiin, joissa huthit olivat varastoineet aseita ja sotilastarvikkeita. Tämä isku on osa Israelin laajempaa strategiaa heikentää huthien kykyä hyökätä Israeliin, erityisesti sen jälkeen, kun huthit olivat laukaisseet ballistisia ohjuksia Israelin suuntaan​(The Jerusalem Post).

sosiaaliset vaikutukset: Libanonissa terveyspalvelut kriisissä

Konfliktin kärjistyminen Libanonissa on aiheuttanut terveydenhuoltojärjestelmän romahduksen monilla alueilla. Ainakin 20 ensisijaista terveyskeskusta on suljettu, ja siviileille tarkoitettuja sairaaloita on pyydetty keskittymään pelkästään hätätilapotilaiden hoitoon. Tämä on jättänyt tuhannet ihmiset ilman perusterveydenhuoltoa, mikä pahentaa humanitaarista kriisiä entisestään​(Hindustan Times)​(The Times of Israel).


Israel uutisten kyselyn vastauksissa monet lukijat ilmaisivat toiveensa saada myös uskonnollisia kirjoituksia. Vastaamme tähän pyyntöön julkaisemalla artikkeleita, jotka käsittelevät uskonnollisia aiheita. Julkaisemme nyt neli osaisen sarjan ensimmäisen artikkelin.

Yeshua – Jumalan valtakunnan julistaja (1/4)

Usein kristinuskoa pidetään suoraan Yeshua Nasaretilaisen, Jeesuksen, perustamana uskontona. Yleinen käsitys on, että Jeesuksen maanpäällisen toiminnan seurauksena syntyi kristillinen seurakunta, joka erosi juutalaisuudesta omaksi uskonnokseen. Tämä näkemys on kuitenkin kiistanalainen, sillä monet tutkijat ja oppineet ovat esittäneet, että Yeshua ei varsinaisesti tullut perustamaan uutta uskontoa tai seurakuntaa. Pikemminkin hänen toimintansa oli suunnattu ensisijaisesti juutalaisille, ja hänen sanomansa heijasti juutalaista käsitystä Jumalasta, laista ja pelastuksesta.

Yeshua syntyi, eli ja kuoli juutalaisena. Hänen toimintaansa ja opetuksiaan on tarkasteltava juutalaisuuden kontekstissa. Yeshua ei asettanut kyseenalaiseksi juutalaista lakia, vaan pikemminkin hän pyrki palauttamaan sen syvimmän merkityksen ja ydinajatuksen, joka hänen mukaansa oli kadonnut rituaalien ja perinteiden keskellä. Esimerkiksi vuorisaarnassa (Matteus 5–7) Yeshua ei kumoa lakia, vaan hän painottaa, että “ei laista katoa pieninkään kirjain tai piirto ennen kuin kaikki on tapahtunut” (Matt. 5:18).

Yeshua saarnasi Jumalan valtakunnasta, joka oli keskeinen teema juutalaisessa eskatologiassa. Hänen viestinsä oli suunnattu ensisijaisesti Israelin kansalle, ja hänet nähdään osana pitkää juutalaisten profeettojen ketjua, joka kehotti kansaa palaamaan takaisin Jumalan luo ja noudattamaan liittoa, jonka Jumala oli tehnyt Israelin kanssa.

Kristillinen seurakunta, sellaisena kuin se tunnetaan tänään, ei ilmestynyt suoraan Yeshua Nasaretilaisen toiminnan tuloksena. Apostolien teot ja Paavalin kirjeet antavat viitteitä siitä, että kristinuskon muotoutuminen alkoi vasta Yeshuan kuoleman ja ylösnousemuksen jälkeen. Ensimmäiset Yeshuaan uskovat olivat juutalaisia, ja he pitivät itseään edelleen osana juutalaista yhteisöä. Vasta myöhemmin syntyi selkeä erottelu kristittyjen ja juutalaisten välillä, mikä tapahtui pitkälti Paavalin lähetystyön kautta, kun evankeliumi alkoi levitä pakanoiden keskuuteen. Paavali, joka oli yksi varhaisista Yeshuaan uskovien liikkeen johtajista, korosti erityisesti pelastuksen universaalia luonnetta.

Yeshua itse ei antanut mitään suoraa ohjeistusta perustaa kristillistä seurakuntaa. Hänen missionsa keskiössä oli Jumalan valtakunnan julistaminen ja Israelin kansan palauttaminen takaisin Jumalan yhteyteen. Hänen viestinsä oli radikaali kehotus rakkauteen, anteeksiantoon ja oikeudenmukaisuuteen, mutta se oli juurtunut syvästi juutalaiseen perinteeseen.

Evankeliumien mukaan Yeshua pyrki ennen kaikkea uudistamaan ja syventämään juutalaista uskoa. Hän ei perustanut järjestäytynyttä kirkkoa tai uskonnollista instituutiota, vaan hänen seuraajansa muodostivat aluksi pienen, juutalaisuudessa elävän ryhmän. Vasta hänen kuolemansa ja seuraajiensa kokema ylösnousemususko saivat aikaan laajempaa liikehdintää, joka alkoi ulottua juutalaisten lisäksi myös muihin kansoihin.

Katsottaessa Yeshua Nasaretilaisen elämää ja toimintaa historiallisessa kontekstissa, on tärkeää ymmärtää, että hän ei tullut perustamaan uutta uskontoa tai kristillistä seurakuntaa. Hänen sanomansa liittyi läheisesti juutalaisen kansan identiteettiin ja Jumalan kanssa solmittuun liittoon. Yeshua toimi juutalaisen profeetan tavoin, kutsuen kansaansa uudistumaan ja elämään syvemmässä yhteydessä Jumalan kanssa.

Tutustu Israelin messiaanisiin seurakuntiin ja niiden ainutlaatuiseen toimintaan! 

Israelin messiaaniset seurakunnat yhdistävät juutalaisen perinteen ja uskon Yeshuaan, ja niiden rooli on kasvanut viime vuosina merkittävästi. Olipa kyseessä hengelliset tapahtumat, kuten Shavuot-konferenssit, tai messiaaniset musiikkikonsertit, nämä seurakunnat tarjoavat jäsenilleen syvällistä yhteisöllisyyttä ja hengellistä kasvua. Lisäksi organisaatiot, kuten Messianic Jewish Alliance of Israel (MJAI), tukevat messiaanisia juutalaisia niin taloudellisesti kuin hengellisesti, erityisesti niiden kautta, jotka kohtaavat sosiaalisia tai taloudellisia haasteita.

Tämä ainutlaatuinen liike vahvistaa juutalaista identiteettiä ja messiaanista uskoa, ja se on merkittävä osa Israelin uskonnollista monimuotoisuutta. Tule mukaan lukemaan Israelin messiaaniset seurakunnat ja niiden toiminta, kuinka nämä seurakunnat vaikuttavat Israelin hengelliseen maisemaan ja tarjoavat merkittävää apua ja tukea yhteisönsä jäsenille!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *