Valikko Sulje

Torstai 12.09.2024

Israel puolustaa ilmaiskua Khan Yunisin alueella 

Israel puolustaa voimakkaasti ilmaiskua, joka kohdistui Hamasin komento- ja valvontakeskukseen Khan Yunisin humanitaarisella alueella Gazassa. Hamasin mukaan iskussa kuoli yli 40 ihmistä, mutta Israelin puolustusvoimat (IDF) kiistää tämän, väittäen, että kohteena olivat Hamasin johtajat, jotka olivat osallisina terroritoimintaan. Kolme Hamasin korkeaa johtajaa tapettiin iskussa, mukaan lukien ilmayksikön päällikkö Samer Abu Daqqa​ (JNS.org)​(The Times of Israel).

Benjamin Netanjahu ja ICC-tutkinta 

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu on pyytänyt oikeusministeriä tutkimaan hänen ja puolustusministeri Yoav Gallantin toimia. Tämä liittyy ICC(Kansainvälisen rikostuomioistuimen) mahdolliseen tutkintaan Israelin sotatoimista. Tämä siirto on nähty yrityksenä välttää syytteitä, mutta on herättänyt poliittisia kysymyksiä Israelin hallituksessa​ (The Times of Israel).

Hallituksen säästötoimet ja Haredi-yhteisön asevelvollisuus 

Netanjahun hallitus yrittää saada hyväksynnän budjetille ja säilyttää ultraortodoksien tuen lupaamalla nopeuttaa lakiesitystä, joka vapauttaisi Haredi-yhteisön jäsenet asepalveluksesta. Tämä on osa laajempia säästötoimia, kun Israel pyrkii pienentämään budjettivajettaan ​(The Jerusalem Post)​(The Times of Israel).

Jännitteet Gazassa ja Hamasin vastatoimet 

Israelin puolustusministeri Yoav Gallant paljasti dokumentteja, jotka osoittavat Hamasin johtajien huolen tappioista Gazassa. IDF jatkaa operaatioitaan, joiden tavoitteena on Hamasin toiminnan heikentäminen. Viimeisin isku kohdistui Nuseiratissa sijaitsevaan kouluun, jota Hamas käytti komentokeskuksena ​(The Times of Israel).

UNRWAtyöntekijöiden kuolema Gazassa 

YK Palestiinan pakolaisjärjestö UNRWA vahvisti, että kuusi heidän työntekijäänsä kuoli Israelin ilmaiskussa Nuseiratissa Gazan keskiosassa. Isku kohdistui alueelle, jossa Hamas käytti koulua komentokeskuksena. YKpääsihteeri tuomitsi iskun ja kutsui sitä “täysin mahdottomaksi hyväksyä”, mutta Israelin armeija ei ole vielä antanut virallista vastausta tähän syytökseen ​(The Jerusalem Post)​(The Times of Israel).

Hezbollah ja USApakotteet 

Yhdysvaltain valtiovarainministeriö asetti pakotteita useille libanonilaisille yksilöille ja yrityksille, jotka ovat osallisina öljyn ja nestekaasun salakuljetuksessa Hezbollahille. Pakotteiden tarkoituksena on rajoittaa terrorijärjestön rahoitusmahdollisuuksia ja estää sen toiminnan laajenemista Lähi-idässä ​(The Times of Israel).

3500 vuotta vanha ruukku takaisin näytteille 

Haifan Hecht-museossa esillä ollut 3500 vuotta vanha pronssikauden ruukku palautettiin näyttelyyn viikkojen kunnostustyön jälkeen. Ruukku vaurioitui, kun nelivuotias vierailija vahingossa rikkoi sen. Ruukun halkeamat jätettiin näkyville osana opettavaista kokemusta museon vierailijoille​ (The Times of Israel).

Ukrainan rabbin pojan kuolema rintamalla 

Israelin ja Ukrainan yhteiset tunnot sodan keskellä syvenivät, kun paljastui, että Ukrainan päärabbin Moshe Azmanin poika, Anton Samborsky, oli kuollut taisteluissa Venäjän joukkoja vastaan. Samborsky, joka on ollut kadoksissa heinäkuusta lähtien, oli yksi monista ulkomaalaisista vapaaehtoisista, jotka ovat taistelleet Ukrainan puolesta. Tapaus on herättänyt syvää myötätuntoa Israelin poliittisissa piireissä, ja kansanedustaja Yuli Edelstein ilmaisi murheensa, sanoen että israelilaiset ja ukrainalaiset jakavat samanlaisia kokemuksia sodasta ​(The Times of Israel).

Talousministeri Smotrichin leikkaussuunnitelmat 

Israel valmistautuu uusiin talouskurin toimenpiteisiin, kun talousministeri Bezalel Smotrich esittää merkittäviä menoleikkauksia. Hänen suunnitelmansa mukaan viisi ministeriötä saatetaan sulkea osana toimia budjettivajeen hillitsemiseksi. Tämä on herättänyt keskustelua, sillä Israelin taloudellinen tilanne on ollut haasteellinen viime aikoina, ja hallituksen säästötoimet vaikuttavat laajasti eri sektoreihin ​(The Times of Israel).

Israelin ja Hamasin väkivalta eskaloituu – Ilmaiskut ja humanitaariset haasteet

Israelin ja Hamasin välinen konflikti on jälleen noussut kansainvälisen huomion keskipisteeksi. Syyskuun 10. päivän 2024 ilmaisku Khan Yunisin alueella Gazassa on herättänyt kiivaita väittelyitä sekä humanitaarisista että sotilaallisista näkökulmista. Tämä artikkeli syventyy konfliktin taustaan, ilmaiskun seurauksiin ja sen vaikutuksiin laajemmassa poliittisessa kontekstissa.

Israelin puolustusvoimat (IDF) ilmoitti tehneensä ilmaiskun Khan Yunisin alueella Gazassa 10. syyskuuta 2024. Kohteena oli Hamasin komentokeskus, jonka sanottiin olevan sijoitettuna humanitaariselle alueelle. Isku johti merkittäviin kuolonuhreihin, ja Hamas väitti, että yli 40 siviiliä menetti henkensä ja kymmeniä loukkaantui. Israelin armeija kiisti nämä väitteet ja painotti, että isku kohdistui nimenomaan Hamasin johtajiin, jotka olivat vastuussa terrori-iskuista Israelia vastaan. Heidän mukaansa kohde oli tiedustelun varmistama ja perustui tarkkaan tiedonkeruuseen ​(JNS.org)​(The Times of Israel).

Iskussa kuoli kolme Hamasin korkeaa komentajaa, mukaan lukien Samer Abu Daqqa, Hamasin ilmayksikön päällikkö. Abu Daqqan lisäksi tapettiin Osama Tabesh, joka johti Hamasin sotilastiedustelun havainto- ja kohdeosastoa, sekä Ayman Mabhouh, joka oli myös korkea-arvoinen sotilasjohtaja. Nämä henkilöt olivat olleet osallisina Hamasin sotatoimissa Israelia vastaan, ja heidän väitetään olleen mukana lokakuun 7. päivän 2023 terrori-iskuissa ​(JNS.org).

Israelin ja Hamasin välinen konflikti on kestänyt vuosikymmeniä ja juontaa juurensa Lähi-idän monimutkaisiin poliittisiin ja uskonnollisiin kiistoihin. Hamas, palestiinalainen islamistinen poliittinen ja sotilaallinen järjestö, hallitsee Gazaa ja on toistuvasti ajautunut aseellisiin yhteenottoihin Israelin kanssa. Vuodesta 2007 lähtien, jolloin Hamas otti Gazan hallintaansa, alue on ollut tiukassa saarrolla Israelin ja Egyptin toimesta.

Konfliktin keskiössä on Israelin pyrkimys suojella kansalaisiaan Hamasin raketti-iskuilta ja muilta terroriuhkilta. Hamas puolestaan vastustaa Israelin olemassaoloa ja on tehnyt useita hyökkäyksiä israelilaisia kohteita vastaan, mukaan lukien ohjusiskut ja terrori-iskut rajan yli. Vaikka Hamas väittää edustavansa palestiinalaisia ja taistelevansa heidän oikeuksiensa puolesta, sen toimet ovat usein kohdistuneet myös siviileihin, mikä on herättänyt kansainvälistä tuomiota​ (JNS.org).

Israel on toistuvasti syyttänyt Hamasia siitä, että se käyttää siviili-infrastruktuuria, kuten kouluja ja sairaaloita, suojanaan sotatoimissa. Tämä on luonut vaikean tilanteen, jossa sotilaalliset kohteet ja siviilialueet sekoittuvat, mikä tekee tarkkuusiskuista haastavia. Hamasin toiminta humanitaarisilla alueilla on myös monimutkaistanut YKja muiden avustusjärjestöjen työtä.

Gazassa humanitaarinen tilanne on pitkään ollut huono. Alue kärsii kroonisesti puutteista elintärkeissä resursseissa, kuten vedessä, ruoassa ja sähkössä. Toistuvat sotatoimet, kuten ilmaiskut ja vastatoimet, ovat pahentaneet tätä tilannetta entisestään. Gazan asukkaat ovat joutuneet elämään jatkuvassa pelossa ja epävarmuudessa, ja humanitaarisen avun perillepääsy on ollut monesti vaikeaa​ (The Jerusalem Post)​(The Times of Israel).

YK ja monet kansainväliset järjestöt ovat tuominneet Israelin toimet, ja YKpääsihteeri António Guterres on kutsunut iskuja “täysin mahdottomaksi hyväksyä”. Humanitaarisen oikeuden rikkomukset ovat jatkuvasti esillä Lähi-idän konfliktien yhteydessä, ja molemmat osapuolet ovat kohdanneet syytöksiä siviilien vaarantamisesta. Kuitenkin Israelin näkökulmasta ilmaiskut ovat olennainen osa puolustustaistelua Hamasin uhkaa vastaan, ja ne pyritään toteuttamaan mahdollisimman tarkasti välttäen siviiliuhreja​ (The Times of Israel).

Vaikka Israelin ja Hamasin välinen konflikti on jatkunut pitkään, sen ratkaiseminen näyttää tällä hetkellä kaukaiselta. Molemmilla osapuolilla on vahvat poliittiset ja ideologiset motiivit, jotka pitävät konfliktia elossa. Kansainvälinen painostus, mukaan lukien mahdolliset tulevat toimet Kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICC) kautta, voivat lisätä jännitteitä entisestään. Israelin poliittinen tilanne on myös haastava, sillä pääministeri Netanjahu kohtaa sisäisiä paineita sekä turvallisuuspolitiikassa että hallituksen talouspolitiikassa ​(The Times of Israel).

Israelin ja Hamasin välinen konflikti, erityisesti Khan Yunisin isku, osoittaa jälleen kerran, kuinka monimutkainen ja vaikea tilanne Gazassa ja Israelin eteläisillä alueilla on. Vaikka Israel näkee iskunsa oikeutettuna puolustuksena, kansainvälinen yhteisö seuraa tarkasti humanitaaristen oikeuksien noudattamista. Ratkaisua konfliktiin ei ole vielä näkyvissä, mutta toivottavaa olisi, että molemmat osapuolet löytäisivät tien kohti pysyvää rauhaa ja diplomaattisia neuvotteluja.