Valikko Sulje

Parashat Sh’lach Menu

Parashat Sh’lach kertoo Israelin kansan lähettämisestä vakoilemaan Luvattua maata, jonka jälkeen he kääntyivät vastaan Jumalaa. Tämän teeman innoittamana ehdottaisin seuraavaa menua viikonlopun illalliselle:

Alkuruoka: Israelilaiset falafelit

  • Laita 500g kikherneitä likoamaan yön yli runsaassa vedessä.
  • Aja kikherneet, 3 valkosipulinkynttä, 2 rkl seesamiöljyä, 2 rkl sitruunamehua, 2 tl juustokuminaa, 1 tl korianteria, 1 tl paprikajauhetta, 1 tl suolaa ja 1/2 tl mustapippuria monitoimikoneessa tai tehosekoittimessa.
  • Lisää seokseen 1 dl korppujauhoja ja muotoile massasta falafeleja.
  • Paista falafelit öljyssä rapeiksi ja kullankeltaisiksi.

Pääruoka: Juutalainen kana-melonisalaatti

  • Paista 4 kanafileetä pannulla kypsiksi ja anna jäähtyä.
  • Leikkaa kanat pieniksi paloiksi ja lisää kulhoon.
  • Lisää kulhoon myös pieniksi paloiksi pilkottu vesimeloni, kurkku, paprika ja punasipuli.
  • Valmista kastike sekoittamalla yhteen 1 dl majoneesia, 1/2 dl kreikkalaista jugurttia, 1 rkl hunajaa, 2 rkl sitruunamehua, 1 tl juustokuminaa, 1 tl paprikajauhetta ja suolaa ja mustapippuria maun mukaan.
  • Sekoita salaatti ja kastike yhteen.

Lisäke: Israelilainen couscous

  • Keitä 2,5 dl vettä ja lisää joukkoon 2,5 dl israelilaista couscousia.
  • Lisää joukkoon 1 rkl oliiviöljyä, suolaa ja halutessasi pilkottuja yrttejä (esim. minttua ja persiljaa).
  • Sekoita couscousia lusikalla kunnes se on irtonaista ja kaada se tarjoiluastiaan.

Jälkiruoka: Raamatullinen viikunakakku

  • Voitele vuoka ja laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  • Sekoita 2,5 dl jauhoja, 1,5 tl leivinjauhetta, 1 tl kanelia ja 1/2 tl suolaa keskenään.
  • Vatkaa erillisessä kulhossa 100 g sulatettua voita ja 1 dl sokeria vaahdoksi.
  • Lisää seokseen 2 munaa, 1 dl maitoa, 1 tl vaniljasokeria ja 2 dl hienonnettuja viikunoita. Sekoita hyvin.
  • Yhdistä kuivat aineet ja kananmunaseokseen ja sekoita hyvin. Lisää lopuksi viikunatahna ja sekoita taikina tasaiseksi.
  • Paista noin 30-40 minuuttia, kunnes kakku on kypsä ja kullanruskea.
  • Anna kakun jäähtyä ja tarjoile esimerkiksi vaniljakastikkeen tai kermavaahdon kanssa.

Nauti herkullisesta ja symbolisesta jälkiruoasta Parashat Sh’lach -lukujakson teeman mukaisesti!