Seuraavaksi voitaisiin tarkastella Hesekielin kirjan lukuja 38–39, jotka kuvaavat Gogin ja Magogin sotaa. Tämä profetia sopii jatkoksi edellisille artikkeleille, sillä se käsittelee Israelin tulevaisuuden sotilaallista ja hengellistä kohtausta kansakuntien kanssa. Monet näkevät Hesekielin 38–39:n tapahtumat loogisena jatkumona Danielin, Ilmestyskirjan ja muiden profetioiden kuvauksille lopunajoista.
Hesekiel 38–39 – Gogin ja Magogin sota
Hesekielin kirjan 38. ja 39. luvut kuvaavat suurta taistelua, jossa pohjoisesta saapuvat kansat kokoontuvat sotaan Israelia vastaan:
”Minä panen koukut sinun leukojesi väliin ja käännän sinut ympäri. Minä tuon sinut kaikkine sotajoukoinesi, hevosinesi ja ratsumiehinesi, kaikki täydellisesti varustettuina, suuren joukon kilpineen ja kypärineen.” (Hes. 38:4)
Profetiassa mainitaan kansakuntia, kuten Gog, Magog, Mesek ja Tuubal, jotka monet yhdistävät nykyisiin alueisiin, kuten Venäjään, Turkkiin ja Iranin liittolaisiin. Tämän suuren taistelun aikana Israel joutuu vihollisten piirittämäksi, mutta Jumala itse puuttuu tilanteeseen.
Nykytilanne ja Gogin sota
1. Liittoumat Lähi-idässä
Hesekielin ennustama liittouma, joka nousee Israelia vastaan, voidaan nähdä muotoutumassa nykyisessä Lähi-idän geopoliittisessa tilanteessa. Iranin ja Venäjän läheiset suhteet sekä Turkin kaksijakoisuus suhteessa Israeliin heijastavat mahdollisia asetelmia tulevaisuuden konfliktissa.
2. Israelin kansainvälinen asema
Israel on profetiassa yksin suurvaltojen liittoumaa vastaan. Nykyäänkin maa on usein kansainvälisessä diplomatiassa eristetty, ja sen toimet herättävät vastustusta monilta kansoilta. Tämä vastaa profetian kuvausta Israelin tilanteesta ennen Jumalan väliintuloa.
3. Jumalan suvereeni toiminta
Hesekielin mukaan Jumala ei jätä Israelia yksin. Vaikka kansat nousevat sitä vastaan, Jumala tuhoaa viholliset ja osoittaa suuruutensa:
”Minä näytän suuruuteni ja pyhyytensä ja teen itseni tunnetuksi monien kansojen silmissä. Silloin he tietävät, että minä olen Herra.” (Hes. 38:23)
Miten Hesekielin profetia liittyy Danieliin ja Ilmestyskirjaan?
Hesekielin 38–39 luvut voidaan nähdä tarkempana kuvauksena Ilmestyskirjan 16. luvun Harmageddonin taistelusta. Molemmissa profetioissa Israel joutuu kansainvälisen hyökkäyksen kohteeksi, mutta Jumala puuttuu tilanteeseen ratkaisevalla tavalla.
Danielin profetioissa korostuu Israelin ja kansojen välinen liitto, joka lopulta rikkoutuu ja johtaa suureen konfliktiin. Hesekiel täydentää tätä kertomusta kuvaten, kuinka Jumala käyttää kansainvälistä kriisiä osoittaakseen voimansa ja herättääkseen Israelin kansan hengelliseen uudistukseen.
Hengellinen merkitys ja jatkotutkinta
Hesekielin profetia korostaa kahta keskeistä teemaa:
- Jumalan kaikkivaltius: Kuten Danielin ja Ilmestyskirjan profetioissa, myös Hesekielissä Jumala toimii historian keskellä. Hän käyttää kansojen toimia omien tarkoitusperiensä toteuttamiseen ja osoittaa suuruutensa koko maailmalle.
- Israelin rooli lopunaikoina: Israel ei ole vain historian näyttämö, vaan myös Jumalan pelastussuunnitelman keskus. Tämä näkyy selkeästi Gogin ja Magogin sodan kuvauksessa.
Hesekiel 38–39 osana lopunajan profetioita
Hesekielin Gogin ja Magogin sota tuo syvyyttä Israelin rooliin lopunajoissa ja täydentää edellisten artikkelien teemoja. Nykyinen poliittinen ja sotilaallinen tilanne Lähi-idässä tarjoaa useita yhtymäkohtia profetiaan, joka korostaa Israelin merkitystä kansakuntien keskipisteenä. Lopulta Jumalan suvereeni toiminta tuo oikeudenmukaisuuden ja rauhan, vahvistaen Raamatun profetioiden ajankohtaisuuden myös nykymaailmassa.