Valikko Sulje

Sunnuntai 01.09.2024

Länsimaisen kalenterin mukaan olemme siirtyneet syyskuuhun, mikä tarkoittaa, että kesä on virallisesti ohi ja syksy on alkamassa. Tämä siirtymä on erityinen, sillä juutalaisessa kalenterissa olemme aivan toisenlaisessa ajankohdassa.

Juutalaisen kalenterin mukaan syyskuun 1. päivä 2024 vastaa 28. av -päivää vuonna 5784. Seuraava Elul kuukausi alkaa keskiviikkona 4. syyskuuta ja on juutalaisen vuoden viimeinen kuukausi, ja se on erityinen aika itsetutkiskelulle ja valmistautumiselle tulevaan uuteen vuoteen, Rosh Hashanaan. Tämä juhla, joka tunnetaan myös juutalaisena uutena vuotena, alkaa tishrei-kuun ensimmäisenä päivänä, joka tänä vuonna osuu lokakuun 3. päivälle länsimaisessa kalenterissa.

Elul on perinteisesti omistettu hengelliselle valmistautumiselle, jolloin juutalaiset osallistuvat katumuksen ja parannuksen rituaaleihin. Tämä aika huipentuu Rosh Hashanaan, jolloin alkaa uusi vuosi juutalaisen kalenterin mukaan, ja tämä käynnistää kymmenen päivän jaksot, jotka tunnetaan nimellä ”kymmenen kauhistuttavaa päivää,” jotka päättyvät Yom Kippuriin, katumuksen päivään.

Juutalainen kalenteri on kuukalenteriin perustuva, mikä tarkoittaa, että päivämäärät ja juhlat siirtyvät länsimaisessa gregoriaanisessa kalenterissa joka vuosi hieman eri aikaan. Näin ollen syyskuun alku on usein juutalaisen kalenterin siirtymävaihe uuteen vuoteen.

Kuuden panttivangin ruumiit löydettiin Gazasta 

Israelilaisten turvallisuusjoukkojen operaation aikana Gazan Rafahista löydettiin kuuden panttivangin ruumiit, jotka oli kaapattu Hamasin toimesta aiemmin tänä vuonna. Israelin puolustusvoimien (IDF) mukaan panttivangit oli ”brutaalisti murhattu” vain hetkeä ennen kuin joukot saapuivat paikalle. Löydös on lisännyt kritiikkiä pääministeri Benjamin Netanjahua kohtaan, jonka hallintoa syytetään riittämättömistä toimista panttivankien vapauttamiseksi. Oikeisto-oppositio on syyttänyt hallitusta siitä, että se on laiminlyönyt panttivankien pelastustoimenpiteet keskittyessään muihin prioriteetteihin​ (The Times of Israel).

Opettajien valtakunnallinen lakko 

Israelin opettajien ammattiliitto julisti 1. syyskuuta valtakunnallisen 24 tunnin lakon, joka ajoittui uuden lukuvuoden alkamispäivälle. Lakko johtuu pitkään jatkuneista kiistoista opettajien palkoista ja työehdoista. Neuvottelut opetusministeriön ja ammattiliiton välillä eivät tuottaneet tulosta, mikä johti lakon toteutumiseen. Tämä on aiheuttanut häiriöitä koulujen toimintaan ja lisännyt paineita hallitusta kohtaan​ (Crisis24,Israel National News).

Terrori-isku Länsirannalla 

Ainakin kaksi ihmistä kuoli ja yksi loukkaantui vakavasti Länsirannalla tapahtuneessa ampumavälikohtauksessa. Isku tapahtui Tarqumiyah-nimisen kaupungin lähellä, ja IDF on ilmoittanut käynnistäneensä operaation vastuullisten palestiinalaisten terroristien kiinniottamiseksi. Iskun on arvioitu lisäävän jännitteitä alueella, joka on jo valmiiksi tulenarka​ (The Times of Israel,i24NEWS).

Väkivaltaiset yhteenotot Jeninissä jatkuvat 

Israelin puolustusvoimat (IDF) jatkoivat sotilaallista operaatiotaan Länsirannan Jeninissä, missä kovia taisteluita on käyty useiden päivien ajan. Yhteenotoissa on kuollut ainakin 26 aseistautunutta palestiinalaista, ja Israelin joukot ovat tuhonneet useita Hamasin ja muiden aseellisten ryhmien tunneleita. Operaation tarkoituksena on ollut eliminoida militanttien infrastruktuuria ja estää lisähyökkäykset Israelin alueelle ​(The Times of Israel,i24NEWS).

Poliorokotekampanja alkaa 

Gazassa Gazan alueella on käynnistetty laaja poliorokotekampanja, jossa pyritään rokottamaan kaikki alle viisivuotiaat lapset. Tämä on ensimmäinen kerta 25 vuoteen, kun Gazassa on raportoitu poliotapauksia. Kampanja on käynnistetty yhteistyössä YK ja muiden kansainvälisten järjestöjen kanssa, ja Israel on ilmoittanut suostuvansa humanitaarisiin taukoihin rokotusten mahdollistamiseksi tietyillä alueilla. Tilanne on saanut laajaa huomiota, sillä sotaolosuhteet vaikeuttavat terveydenhuollon toimia alueella​ (Israel National News).

Israelin ja Hizbollahin välinen konflikti kärjistyy

Israelin ja Hizbollahin välinen konflikti on jälleen kiihtynyt. Israelin ilmavoimat iskivät tänään Hizbollahin kohteisiin Etelä-Libanonissa, vastauksena Hizbollahin aiempiin raketti-iskuihin Israelin pohjoisosassa. Tämä on osa laajempaa konfliktia, jossa Israel yrittää estää Hizbollahia vahvistamasta asemaansa Libanonissa ja uhkaamasta Israelia lisää. Tilanne on edelleen erittäin jännittynyt, ja molemmat osapuolet jatkavat sotilaallisia toimia toisiaan vastaan.

Ilmaiskuja ja raketti-iskuja Pohjois-Israelissa

Israel ja Hizbollah ovat jälleen ajautuneet vaarallisen syvään konfliktiin, joka on nostanut jännitteet ennätyskorkealle Lähi-idässä. Viimeaikaiset tapahtumat ovat kärjistyneet erityisesti Israelin ja Libanonin välisellä rajalla, jossa Hizbollah on suorittanut useita raketti-iskuja Israelin pohjoisosaan, ja Israelin puolustusvoimat (IDF) ovat vastanneet ilmaiskuilla Hizbollahin tukikohtiin Etelä-Libanonissa.

Israelin ja Hizbollahin välinen vihamielisyys ei ole uusi ilmiö. Hizbollah, jota tukee Iran, on jo pitkään ollut merkittävä uhka Israelin turvallisuudelle. Järjestö on rakentanut merkittävää sotilaallista voimaa Libanonissa, erityisesti maan eteläosassa, ja se on useaan otteeseen hyökännyt Israelin alueelle. Israel on puolestaan vastannut näihin uhkiin voimakkaasti, pyrkien estämään Hizbollahia vahvistamasta asemaansa.

Elokuun 31. päivänä 2024 tilanne eskaloitui, kun Hizbollah ampui raketteja Israelin pohjoisiin yhteisöihin. Nämä iskut aiheuttivat suurta huolta siviiliväestön keskuudessa, ja Israelin viranomaiset kehottivat asukkaita hakeutumaan suojiin. Israelin puolustusvoimat vastasivat nopeasti, suorittaen ilmaiskuja Hizbollahin sotilaskohteisiin Etelä-Libanonissa. Nämä iskut kohdistuivat erityisesti alueisiin, joista Hizbollah oli suorittanut raketti-iskuja Israelin puolelle.

Tilanteen jatkuminen tällä intensiteetillä voi johtaa laajempaan konfliktiin, joka ei rajoitu vain Israelin ja Hizbollahin välille. Iranin tuki Hizbollahille on keskeinen tekijä, ja Iranin sekä Israelin välisten suhteiden kiristyminen voi johtaa laajempaan alueelliseen konfliktiin. Myös Libanonin sisäpoliittinen tilanne on herkkä, ja tämä konflikti voi pahentaa maan jo ennestään vaikeaa tilannetta.

Kansainvälinen yhteisö on ilmaissut syvän huolensa tilanteen kärjistymisestä. YK ja EU ovat kehottaneet molempia osapuolia rauhoittumaan ja pidättäytymään lisätoimista, jotka voisivat pahentaa tilannetta entisestään. Yhdysvallat on pyrkinyt toimimaan välittäjänä ja on ollut yhteydessä molempiin osapuoliin, mutta toistaiseksi diplomaattiset ponnistelut eivät ole tuottaneet merkittävää tulosta.

Tilanteen kehittyminen on edelleen arvaamatonta, ja sekä Israelin että Libanonin asukkaat elävät jatkuvassa pelossa uusista iskuista. Konfliktin jatkuminen voi johtaa laajempiin seurauksiin koko Lähi-idän alueella, mikä tekee siitä yhden päivän merkittävimmistä uutisaiheista.

Länsirannalla lisää väkivaltaa

Länsirannalla väkivaltaisuudet jatkuvat. Israelin puolustusvoimat (IDF) raportoivat, että yksi epäilty palestiinalainen hyökkääjä ammuttiin Karmei Tzurin siirtokunnassa hänen avattuaan tulen israelilaisia sotilaita kohti. Samaan aikaan alueella tapahtui auton räjähdys, jonka yhteyttä ampumiseen tutkitaan. Tämä välikohtaus on osa laajempaa väkivallan aaltoa Länsirannalla, jossa on tapahtunut useita hyökkäyksiä sekä israelilaisten että palestiinalaisten osapuolten välillä.

Panttivankitilanne Gazassa

Israelin ja Gazan välinen tilanne jatkuu kireänä, erityisesti panttivankien osalta. Israelin hallitusta painostetaan lisäämään toimia panttivankien vapauttamiseksi, joita Hamas pitää edelleen vankina Gazan alueella. Yksi merkittävistä käänteistä on ollut Ismail Haniyehin, Hamasin entisen poliittisen johtajan, kuolema, joka on herättänyt laajaa huomiota ja spekulaatioita siitä, voiko se edistää panttivankineuvotteluja.

Gazassa jatkuvat ilmaiskut ja vastatoimet

Israelin puolustusvoimat jatkavat ilmaiskujaan Gazan alueella, kohdistuen erityisesti Hamasin sotilasrakenteisiin. Näiden toimien taustalla on jatkuva rakettituli Gazasta Israelin siviilikohteisiin, mikä on ajanut Israelin voimistamaan sotilaallista painostusta. Tämän päivän aikana tapahtuneet iskut ovat osa laajempaa operaatiota, jossa Israel pyrkii heikentämään Hamasin sotilaallista kapasiteettia. Myös humanitaarinen tilanne Gazassa on huolestuttava, ja kansainvälinen yhteisö on kehottanut molempia osapuolia välttämään siviileihin kohdistuvia iskuja.

Israelin sisäinen turvallisuustilanne kiristyy

Israelissa turvallisuustilanne on kiristynyt, kun maan eri osissa on raportoitu lisääntyvistä väkivaltaisuuksista ja terrori-iskuista. Viimeaikaiset iskut Länsirannalla ja Gazan suunnalta ovat saaneet Israelin viranomaiset lisäämään turvallisuustoimia suurimmissa kaupungeissa. Myös yleinen ilmapiiri on muuttunut jännittyneemmäksi, ja asukkaat ovat huolissaan tilanteen eskaloitumisesta entisestään.

Diplomatia ja kansainväliset reaktiot

Kansainvälinen yhteisö seuraa tiiviisti Israelin ja sen naapurimaiden välistä tilannetta. Yhdysvaltojen ja Qatarin välinen keskustelu Israelin ja Hamasin välisen konfliktin ratkaisemisesta on edennyt, mutta konkreettisia tuloksia ei ole vielä saavutettu. Euroopan unionin jäsenmaat ja YK ovat ilmaisseet huolensa tilanteen eskaloitumisesta ja kehottaneet molempia osapuolia neuvottelupöytään. Myös Iranin rooli alueella on noussut keskustelun keskiöön, erityisesti sen tuen vuoksi Hamasille ja Hizbollahille.

Yhdysvaltojen ja Israelin diplomaattiset neuvottelut Qatarin kanssa

Yhdysvallat ja Israel ovat käyneet diplomaattisia neuvotteluja Qatarin välityksellä pyrkien lievittämään Israelin ja Hamasin välistä konfliktia. Näitä neuvotteluja on kuvailtu yksityiskohtaisiksi ja rakentaviksi, mutta merkittävää läpimurtoa ei ole vielä saavutettu. Qatar on toiminut välittäjänä Israelin ja Hamasin välillä, ja sen roolia on pidetty kriittisenä mahdollisten rauhanneuvottelujen edistämisessä. Vaikka tilanne on edelleen jännittynyt, on toivoa siitä, että diplomaattinen painostus voi lopulta johtaa aselepoon tai jopa pysyvämpään ratkaisuun.

Panttivankien perheet vaativat toimia

Panttivankien ja kadonneiden henkilöiden perheet ovat esittäneet julkisia vaatimuksia Israelin hallitukselle, että se tehostaisi toimiaan panttivankien vapauttamiseksi. Perheet ovat kritisoineet hallitusta siitä, että se ei ole tehnyt tarpeeksi palauttaakseen rakkaansa kotiin. Tämä tilanne on herättänyt laajaa huomiota ja myötätuntoa Israelin yhteiskunnassa, mutta myös lisännyt painetta pääministeriä kohtaan. Panttivankien kysymys on edelleen keskeinen osa Israelin ja Hamasin välistä konfliktia.

Ismail Haniyehin kuolema ja sen vaikutukset

Ismail Haniyehin, Hamasin entisen poliittisen johtajan, kuolema on edelleen keskeinen keskustelunaihe sekä Israelissa että laajemmin Lähi-idässä. Haniyeh, joka kuoli Teheranissa tapahtuneessa räjähdyksessä, oli tärkeä hahmo Hamasin johdossa, ja hänen kuolemansa on nähty merkittävänä iskuna järjestölle. On spekuloitu, että Haniyehin poistuminen näyttämöltä voisi avata mahdollisuuksia uusille neuvotteluille, mutta myös lisätä jännitteitä, erityisesti Iranin ja Israelin välillä. Tämä tapaus on saanut runsaasti huomiota sekä kansainvälisessä mediassa että diplomaattisissa piireissä.

YKja EUrooli konfliktin ratkaisussa

Yhdistyneet kansakunnat (YK) ja Euroopan unioni (EU) ovat ilmaisseet syvän huolensa Israelin ja sen naapurimaiden välisen tilanteen eskaloitumisesta. Molemmat organisaatiot ovat kehottaneet osapuolia pidättäytymään lisätoimista, jotka voisivat pahentaa tilannetta, ja ovat painottaneet tarvetta humanitaarisen avun esteettömälle toimittamiselle. Erityisesti EU on ollut aktiivinen diplomaattisissa ponnisteluissa, pyrkien edistämään neuvotteluratkaisua ja tukemaan alueellista vakautta. Myös YKpääsihteeri on vedonnut rauhan puolesta, ja toivoo konfliktin osapuolten palaavan neuvottelupöytään.

The Jerusalem Post, yleisönosastot elokuu 2024

Elokuussa Israelin median yleisönosastoilla kirjoitettiin useista ajankohtaisista ja kiistanalaisista aiheista, jotka heijastavat maan sisäisiä jännitteitä ja kansainvälisiä haasteita. Seuraavat teemat olivat syyskuussa erityisen keskeisiä:

Gaza ja Hamasin vastaiset toimet

Monet kirjoittajat pohtivat Israelin hallituksen strategiaa suhteessa Gazaan ja Hamasin tuhoamiseen. Erityisesti panttivankien kohtalo ja mahdolliset neuvottelut herättävät kiivasta keskustelua. Jotkut lukijat ovat kriittisiä siitä, että Israelin hallitus ei ole edistynyt riittävästi joko sotilaallisesti tai diplomaattisesti, ja vaativat kovempia toimia Hamasin tuhoamiseksi.

Kansainvälinen politiikka ja Yhdysvaltojen rooli

Useat kirjeet käsittelevät Yhdysvaltojen roolia Israelin konfliktissa. Kirjoittajat ilmaisevat huolensa siitä, että Yhdysvaltain nykyhallinto ei riittävästi tue Israelin pyrkimyksiä, vaan painostaa Israelia tekemään kompromisseja, jotka voivat vaarantaa maan turvallisuuden. Myös tulevat Yhdysvaltain presidentinvaalit ja niiden vaikutus Israelin ja Yhdysvaltojen suhteisiin ovat kuuma puheenaihe.

Sisäpolitiikka ja protestit

Monet kirjeet heijastelevat turhautumista maan sisäiseen tilanteeseen, erityisesti jatkuviin mielenosoituksiin ja hallituksen vastaisiin protesteihin. Jotkut lukijat kokevat, että protestit ovat muuttuneet enemmän poliittiseksi peliksi kuin aidoksi huoleksi demokratian tilasta. Toiset taas korostavat protestien tärkeyttä ja pitävät niitä olennaisena osana demokratian puolustusta.

Uskonnolliset kysymykset ja Temppelivuori

Yleisönosastoilla on myös keskusteltu uskonnollisista kysymyksistä, kuten oikeudesta rukoilla Temppelivuorella ja mahdollisesta synagogan rakentamisesta sinne. Nämä kysymykset jakavat mielipiteitä, sillä toiset näkevät tällaiset toimet tärkeinä uskonnollisina tavoitteina, kun taas toiset varoittavat, että ne voisivat lisätä alueellisia jännitteitä ja vaarantaa Israelin suhteet arabimaailmaan. Tästä aiheesta enemmän omassa artikkelissa 2.9.2024.

Lähteet: