Messiaan paluu on yksi keskeisimmistä teemoista juutalaisessa ja messiaanisessa ajattelussa. Toora ja profeetat puhuvat ajasta, jolloin Jumalan valtakunta perustetaan maailmaan, Israelin kansa kootaan takaisin omaan maahansa, ja Jerusalemista tulee hengellisen ja poliittisen maailman keskus. Tämä artikkeli käsittelee, miten Toora ja profeetat kuvaavat Messiaan paluuta, Israelin roolia lopun ajoissa, Jerusalemin merkitystä Messiaan valtakunnassa ja pakanakansojen osallisuutta tähän tulevaan aikakauteen.
Messiaan toinen tulemus juutalaisessa ja messiaanisessa ajattelussa
Toora ja profeetat puhuvat kahdenlaisesta messiaanisesta odotuksesta: kärsivä Messias (Mashiach ben Yosef) ja hallitseva Messias (Mashiach ben David). Juutalaisessa perinteessä on ymmärretty, että Messiaan tulee kärsiä kansansa puolesta (Jes. 53), mutta myös, että hän tulee lopulta hallitsemaan ja palauttamaan oikeudenmukaisuuden maailmaan (Jes. 9:6–7).
Messiaan toinen tulemus liittyy hänen tehtävänsä täyttymykseen. Ensimmäisellä kerralla Yeshua tuli kärsivänä palvelijana, mutta toisella kerralla hän palaa kuninkaana. Profeetallinen lupaus Messiaan hallinnasta perustuu mm. seuraaviin kohtiin:
- Daniel 7:13–14: ”Minä näin yöllisessä näyssä, ja katso, taivaan pilvissä tuli ikään kuin Ihmisen Poika… Hänelle annettiin valta, kunnia ja kuninkuus, ja kaikki kansat, kansakunnat ja kielet palvelivat häntä. Hänen valtansa on iankaikkinen valta, joka ei katoa, ja hänen valtakuntansa ei häviä.”
- Sakarja 14:3–4: ”Herra lähtee sotimaan noita kansoja vastaan… Sinä päivänä hänen jalkansa seisovat Öljymäellä.”
Messiaan paluu merkitsee maailman lopullista ennalleen asettamista, jolloin synti ja vääryys poistetaan ja Jumalan valtakunta toteutuu maan päällä.
Israel ja lopun ajat – profetiat kansan ennalleen asettamisesta
Profeetat ennustivat, että ennen Messiaan paluuta Israelin kansa kootaan takaisin omaan maahansa. Tämä on keskeinen teema mm. Hesekielin ja Jesajan kirjoituksissa:
- Hesekiel 37:1–14: Kuuluisa ”kuivien luiden laakson” näky kuvaa Israelin kansan heräämistä ja paluuta elävien joukkoon. Jumala sanoo: ”Minä kokoan teidät pois kaikista kansoista ja tuon teidät takaisin omaan maahanne.”
- Jesaja 11:11–12: ”Sinä päivänä Herra vielä toistamiseen ojentaa kätensä lunastaakseen kansansa jäännöksen, joka on jäljellä Assyriassa, Egyptissä, Patrosissa, Kuusissa, Eelamissa, Sinearissa, Hamatissa ja merensaarilla. Hän nostaa viirin kansoille ja kokoaa Israelin karkotetut.”
Nämä profetiat viittaavat siihen, että Israelin paluu maahansa on olennainen osa lopun aikojen tapahtumia. Tämä prosessi on jo käynnissä nykypäivän Israelin valtion kautta, ja monet messiaanisessa liikkeessä näkevät sen merkkinä Messiaan paluun lähestymisestä.
Jerusalemin merkitys Messiaan aikakaudessa
Jerusalem ei ole vain Israelin pääkaupunki, vaan se on myös hengellisen maailman keskus, jossa Jumalan läsnäolo erityisesti ilmenee. Profeetat ovat ennustaneet, että Messiaan aikakaudella Jerusalemista tulee koko maailman hengellinen keskus:
- Jesaja 2:2–4: ”Viimeisinä päivinä Herran huoneen vuori on seisova korkeimpana vuorena ja kohoava yli kukkuloiden, ja kaikki kansat virtaavat sinne. Monet kansat lähtevät liikkeelle ja sanovat: ’Tulkaa, nouskaamme Herran vuorelle, Jaakobin Jumalan temppeliin! Hän opettaa meille tiensä, ja me kuljemme hänen polkujaan.'”
- Sakarja 8:3: ”Näin sanoo Herra: ’Minä palaan Siioniin ja asun Jerusalemissa. Jerusalem kutsutaan uskollisuuden kaupungiksi ja Herran Sebaotin vuori pyhäksi vuoreksi.'”
Jerusalemin merkitys kasvaa lopun aikoina, kun Messias hallitsee sieltä oikeudenmukaisuudessa ja kansat tulevat etsimään Jumalan opetusta.
Pakanakansojen osallisuus Messiaan valtakunnassa
Vaikka Israel on Jumalan valittu kansa, profeetat korostavat, että Messiaan valtakunta ei ole tarkoitettu vain Israelille, vaan kaikille kansoille. Jesajan kirja puhuu siitä, kuinka pakanat liittyvät mukaan Jumalan suunnitelmaan:
- Jesaja 56:6–8: ”Ja muukalaiset, jotka ovat liittyneet Herraan palvellakseen häntä, rakastaakseen Herran nimeä ja ollakseen hänen palvelijoitaan, kaikki, jotka pitävät kiinni sapatista eivätkä sitä saastuta ja pitävät kiinni minun liitostani – heidät minä tuon pyhälle vuorelleni ja annan heidän iloita rukoushuoneessani. Minun huoneeni on oleva kaikille kansoille rukoushuone.”
- Sakarja 14:16: ”Ja kaikki, jotka jäävät jäljelle kaikista niistä kansoista, jotka tulivat sotimaan Jerusalemia vastaan, tulevat joka vuosi ylös rukoilemaan Kuninkaan, Herran Sebaotin, edessä ja viettämään lehtimajanjuhlaa.”
Messiaan hallitessa maailmaa pakanakansat tulevat liittymään mukaan Jumalan palvontaan, ja hänen valtakuntansa ulottuu kaikille kansoille.
Messiaan toinen tulemus liittyy läheisesti Israelin ennalleen asettamiseen ja Jumalan valtakunnan perustamiseen maan päälle. Toora ja profeetat kuvaavat, kuinka Messias tulee hallitsemaan Jerusalemista, Israel palaa maahansa, ja pakanakansat liittyvät mukaan Jumalan suunnitelmaan.
Yeshuan paluu ei ole vain Israelin odotus, vaan se on koko maailman odotus – aika, jolloin rauha, oikeudenmukaisuus ja Jumalan kirkkaus täyttävät maan. Kun näemme Israelin paluun omaan maahansa ja Jerusalemin kasvavan merkityksen kansojen keskellä, voimme ymmärtää, että Messiaan paluu on lähempänä kuin koskaan.