Yksi Yeshuan opetuksen kulmakivistä on niin sanottu rakkauden kaksoiskäsky, joka perustuu kahteen Tooran kohtaan:
- ”Rakasta Herraa, sinun Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja koko voimastasi.” (5. Moos. 6:5)
- ”Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi.” (3. Moos. 19:18)
Kun Yeshualta kysyttiin, mikä on suurin käsky laissa, hän vastasi viittaamalla juuri näihin jakeisiin:
”Rakasta Herraa, sinun Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja koko mielestäsi. Tämä on suurin ja ensimmäinen käsky. Toinen on tämän kaltainen: Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi. Näihin kahteen käskyyn sisältyy koko laki ja profeetat.” (Matt. 22:37-40)
Tämä vastaus ei ollut ainoastaan Yeshuan oma näkemys, vaan se juurtuu syvälle juutalaiseen ajatteluun ja Tooran opetuksiin.
Rakkauden kaksoiskäsky Toorassa ja juutalaisessa perinteessä
Yeshuan vastaus liittyi tuon ajan juutalaiseen keskusteluun Tooran käskyjen merkityksestä. Rabbinisessa perinteessä oli tapana keskustella, mitkä käskyt olivat painavimpia ja mitkä sisälsivät muita käskyjä.
Jo ennen Yeshuaa tunnettu rabbi Hillel (1. vuosisata eKr.) sanoi:
”Mikä on Tooran keskeisin periaate? Mitä itse vihaat, älä tee toiselle. Tämä on koko Toora, muu on vain sen selitystä.”(Talmud, Shabbat 31a)
Tämä opetus on lähellä Yeshuan kuuluisaa lausetta: ”Kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää myös te heille, sillä tämä on laki ja profeetat.” (Matt. 7:12)
Yeshuan rakkauden kaksoiskäsky noudatti siis juutalaista perinnettä, mutta hän korosti erityisesti sen yhteenkuuluvuutta: rakkaus Jumalaa kohtaan ja rakkaus lähimmäistä kohtaan eivät ole toisistaan irrallisia, vaan ne muodostavat Tooran ytimen.
Koko Toora tiivistettynä: Rakkaus Jumalaan ja lähimmäiseen
Yeshuan mukaan kaikki Tooran käskyt voidaan palauttaa näihin kahteen periaatteeseen. Koko laki ja profeetat voidaan ymmärtää rakkauden kautta:
- Rakkaus Jumalaa kohtaan tarkoittaa hänen käskyjensä noudattamista. Rakastaminen ei ole vain tunne, vaan se ilmenee kuuliaisuutena (5. Moos. 10:12-13). Juutalaisessa perinteessä Jumalan rakastaminen sisältää myös sitoutumisen Tooran tutkimiseen ja sen mukaiseen elämään.
- Rakkaus lähimmäistä kohtaan tarkoittaa oikeudenmukaisuutta, laupeutta ja käytännön tekoja. 3. Moos. 19:18:ssakäytetty heprean sana ”re’acha” tarkoittaa paitsi lähimmäistä myös kanssaihmistä laajemmassa merkityksessä.
Tätä yhteyttä vahvistaa apostoli Johanneksen kirjoitus:
”Jos joku sanoo: ’Minä rakastan Jumalaa’, mutta vihaa veljeänsä, hän on valehtelija. Sillä joka ei rakasta veljeään, jonka hän on nähnyt, ei voi rakastaa Jumalaa, jota hän ei ole nähnyt.” (1. Joh. 4:20)
Rakkaus ja käskyt – Miten rakkaus täyttää lain?
Jotkut ovat tulkinneet Yeshuan opetusta niin, että rakkauden kaksoiskäsky kumoaisi Tooran muut käskyt. Kuitenkin Yeshua itse sanoi:
”Älkää luulko, että olen tullut kumoamaan lakia tai profeettoja; en ole tullut kumoamaan, vaan täyttämään.” (Matt. 5:17)
Paavali vahvistaa tämän ajatuksen:
”Sillä joka rakastaa lähimmäistään, on täyttänyt lain.” (Room. 13:8-10)
Tämä ei tarkoita, että Tooran käskyt olisivat tarpeettomia, vaan että ne kaikki perustuvat rakkauteen. Esimerkiksi:
- ”Älä varasta” – osoittaa rakkautta lähimmäistä kohtaan.
- ”Muista pyhittää sapatti” – osoittaa rakkautta Jumalaa kohtaan.
Toora siis opettaa, miten rakkaus Jumalaan ja lähimmäiseen ilmenee käytännössä.
Yeshuan rakkauden kaksoiskäsky ei ollut uusi käsky, vaan Tooran ydinsanoman kirkastamista. Hän opetti, että kaikki Jumalan käskyt perustuvat rakkauteen – rakkaus Jumalaa kohtaan näkyy hänen tahtonsa noudattamisena, ja rakkaus lähimmäistä kohtaan ilmenee oikeudenmukaisuutena, laupeutena ja hyvinä tekoina.
Messiaaninen näkökulma näkee rakkauden kaksoiskäskyn Tooran käytännön täyttymyksenä, ei sen kumoamisena. Yeshua ei tullut poistamaan Tooran käskyjä, vaan osoittamaan niiden syvemmän merkityksen – ne ovat kaikki juurtuneet rakkauteen.