Jerusalemin temppeli oli keskeinen osa juutalaista hengellisyyttä, ja myös Yeshua toimi ja opetti siellä. Hänen suhteensa temppeliin oli kaksijakoinen: toisaalta hän kunnioitti sitä Jumalan huoneena, mutta toisaalta hän kritisoi sen väärinkäyttöä. Tämä artikkeli käsittelee Yeshuan suhdetta temppeliin, sen hävitystä vuonna 70 jKr., kolmannen temppelin merkitystä Messiaan aikakaudessa sekä hengellisen temppelin käsitettä.
Yeshuan suhde Jerusalemin temppeliin
Jerusalemin temppeli oli keskeinen paikka juutalaisten hengellisessä elämässä. Se oli ainoa paikka, jossa uhrit voitiin toimittaa, ja se symboloi Jumalan läsnäoloa kansansa keskellä. Yeshua osallistui temppelipalvelukseen ja opetti temppelin alueella:
- Hänet tuotiin temppeliin lapsena (Luuk. 2:22-24).
- Hän opetti temppelissä (Joh. 7:14, Matt. 21:23).
- Hän paransi ihmisiä temppelissä (Matt. 21:14).
Kuitenkin Yeshua myös kritisoi temppelin kaupallistumista ja hengellistä rappiota. Tämä näkyi erityisesti tilanteessa, jossa hän ajoi rahanvaihtajat ulos temppelistä:
”Hän meni Jerusalemiin temppeliin ja ajoi ulos kaikki, jotka myivät ja ostivat temppelialueella. Hän kaatoi rahanvaihtajien pöydät ja kyyhkysten myyjien istuimet ja sanoi heille: ’On kirjoitettu: Minun huoneeni on oleva rukoushuone, mutta te teette siitä rosvojen luolan.'” (Matt. 21:12–13)
Yeshuan toiminta oli profeetallinen teko, joka muistutti Jesajan (Jes. 56:7) ja Jeremian (Jer. 7:11) varoituksia siitä, että temppelin tuli olla hengellisen puhtauden paikka, ei kaupallisen voitontavoittelun keskus.
Messiaaninen näkökulma temppelin hävitykseen vuonna 70 jKr.
Yeshua ennusti Jerusalemin temppelin tuhon:
”Kun Jeesus oli lähdössä temppelistä, hänen opetuslapsensa tulivat näyttämään hänelle temppelirakennuksia. Mutta hän sanoi heille: ’Ettekö näe kaikkea tätä? Totisesti minä sanon teille: tähän ei jää kiveä kiven päälle, vaan kaikki revitään maahan.'” (Matt. 24:1-2)
Tämä profetia toteutui vuonna 70 jKr., kun roomalaiset tuhosivat toisen temppelin. Tämä oli merkittävä käännekohta juutalaisuudessa, sillä ilman temppeliä uhritoimitukset päättyivät ja juutalainen uskonto keskittyi synagogajumalanpalvelukseen ja Tooran opiskeluun.
Messiaaninen näkökulma näkee temppelin tuhon osana Jumalan suunnitelmaa. Yeshua oli jo aiemmin viitannut itsensä temppeliin:
”Hajottakaa tämä temppeli, niin minä pystytän sen kolmessa päivässä.” (Joh. 2:19)
Hänen ylösnousemuksensa merkitsi uuden hengellisen aikakauden alkua, jossa Jumalan läsnäolo ei ollut sidottu yhteen fyysiseen rakennukseen.
Kolmas temppeli ja Messiaan aikakausi
Vaikka toinen temppeli tuhottiin, monet juutalaiset ja messiaaniset uskovat odottavat kolmannen temppelin rakentamista. Hesekielin kirjan luvut 40–48 kuvaavat tulevaa temppeliä, joka on erilainen kuin aiemmat:
”Minä näin Israelin Jumalan kirkkauden tulevan idän suunnalta… Herran kirkkaus tuli temppeliin sen portin kautta, joka on idän puolella.” (Hes. 43:2,4)
Messiaanisen tulkinnan mukaan tämä temppeli liittyy Messiaan valtakauteen, jolloin Jumalan läsnäolo palaa täydellisesti maan päälle. Monet näkevät Hesekielin temppelin kuvauksen symbolisena, viitaten hengelliseen uudistumiseen ja Messiaan hallintaan.
Jumalan läsnäolo ja hengellinen temppeli
Kun toinen temppeli tuhoutui, hengellinen ymmärrys Jumalan läsnäolosta laajeni. Paavali kirjoittaa uskoville:
”Ettekö tiedä, että te olette Jumalan temppeli ja että Jumalan Henki asuu teissä?” (1. Kor. 3:16)
Tämä osoittaa, että Messiaan seuraajissa Jumala asuu Pyhän Henkensä kautta, ja heistä itsestään tulee ”elävä temppeli”. Tämä ei tarkoita, että fyysistä temppeliä ei enää tarvittaisi, mutta se korostaa, että todellinen hengellinen yhteys Jumalaan ei ole sidottu yhteen rakennukseen.
Yeshuan suhde temppeliin oli monitasoinen. Hän kunnioitti sitä rukouksen ja opetuksen paikkana, mutta samalla hän kritisoi sen väärinkäyttöä. Hänen profetiansa temppelin tuhosta toteutui vuonna 70 jKr., mutta samalla hän avasi tien uuteen hengelliseen aikakauteen, jossa Jumalan läsnäolo on uskovien keskellä.
Kolmannen temppelin odotus liittyy Messiaan paluuseen ja Jumalan valtakunnan täyttymykseen. Samaan aikaan uskovien tehtävä on toimia hengellisenä temppelinä, jossa Jumala asuu ja vaikuttaa maailmassa.