Yeshua lausui voimakkaat sanat aikansa uskonnollisille johtajille: ”Te eksytte, koska ette tunne kirjoituksia ettekä Jumalan voimaa.” (Matt. 22:29). Tämä julistus osoittaa, kuinka tärkeänä Yeshua piti kirjoitusten oikeaa ymmärtämistä. Hän ei torjunut Tooraa eikä profeettoja, vaan korosti niiden merkitystä ja oikeaa tulkintaa. Tämä artikkeli käsittelee Yeshuan suhdetta Tooraan ja profeettoihin sekä sitä, kuinka hänen tulkintansa erosivat aikansa uskonnollisista johtajista.
Yeshuan suhde Tooraan ja profeettoihin
Yeshua teki selväksi, ettei hän tullut kumoamaan lakia, vaan täyttämään sen:
”Älkää luulko, että olen tullut kumoamaan lakia tai profeettoja. En ole tullut kumoamaan, vaan täyttämään. Totisesti minä sanon teille: kunnes taivas ja maa katoavat, yksikään kirjain, ei pieninkään piirto laista, katoa ennen kuin kaikki on tapahtunut.” (Matt. 5:17-18)
Tämä lausunto osoittaa, että Yeshua ei hylännyt Tooraa, vaan eli ja opetti sen mukaisesti. Hänen opetuksensa eivät olleet uusia, vaan ne palauttivat ihmiset takaisin kirjoitusten alkuperäiseen merkitykseen. Hän opetti, että Jumalan laki ei ole pelkästään ulkoisten sääntöjen noudattamista, vaan se liittyy sydämen asenteeseen ja rakkauteen Jumalaa ja lähimmäistä kohtaan.
Yeshuan tapa tulkita ja selittää kirjoituksia
Yeshuan tapa opettaa poikkesi monista aikansa uskonnollisista johtajista. Hän käytti kirjoituksia osoittaakseen niiden syvällisen merkityksen, eikä keskittynyt pelkästään kirjaimeen vaan myös henkeen. Tämä näkyy erityisesti hänen Vuorisaarnassaan (Matt. 5–7), jossa hän selitti Tooran käskyjen syvällisemmän tarkoituksen. Esimerkiksi:
- ”Teille on opetettu: ’Älä tapa’. Mutta minä sanon teille: jokainen, joka on vihainen veljelleen, on tuomion ansainnut.” (Matt. 5:21-22)
- ”Teille on opetettu: ’Älä tee huorin’. Mutta minä sanon teille: jokainen, joka katsoo naista himoiten, on sydämessään jo tehnyt aviorikoksen hänen kanssaan.” (Matt. 5:27-28)
Näissä kohdissa Yeshua ei kumoa Tooraa, vaan selittää sen alkuperäistä tarkoitusta: Jumala haluaa kansansa elävän sisäisesti puhdasta elämää, ei vain ulkoisten sääntöjen mukaan.
Toinen merkittävä tapaus on Yeshuan keskustelu laista oppineen kanssa:
”Opettaja, mikä on suurin käsky laissa?” Jeesus vastasi: ’Rakasta Herraa, sinun Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja koko mielestäsi. Tämä on suurin ja tärkein käsky. Toinen on sen kaltainen: Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi. Näissä kahdessa käskyssä on koko laki ja profeetat.'” (Matt. 22:36-40)
Tämä vastaus osoittaa, että Yeshuan opetuksen ydin oli Tooran periaatteiden syvällinen ymmärtäminen. Lain ja profeettojen perimmäinen tarkoitus on rakkaus Jumalaa ja lähimmäistä kohtaan.
Fariseusten ja saddukeusten erilaiset lähestymistavat kirjoituksiin
Yeshuan ajan juutalaisessa maailmassa oli useita eri uskonnollisia ryhmiä, joista merkittävimmät olivat fariseukset ja saddukeukset. Heidän tulkintansa kirjoituksista poikkesivat merkittävästi toisistaan.
Fariseukset
Fariseukset olivat oppineita, jotka uskoivat koko Tanakiin (Toora, profeetat ja kirjoitukset) sekä suulliseen perimätietoon (myöhemmin kehittyi Talmudiksi). He korostivat lain tarkkaa noudattamista ja uskoivat ylösnousemukseen ja enkelien olemassaoloon.
Yeshualla oli sekä yhtäläisyyksiä että erimielisyyksiä fariseusten kanssa:
- Hän jakoi monia heidän opetuksiaan, kuten uskon ylösnousemukseen ja käskyjen tärkeyden.
- Hän kuitenkin kritisoi heitä tekopyhyydestä: ”He sitovat raskaita taakkoja ihmisten harteille, mutta itse eivät tahdo liikauttaa niitä sormellaankaan.” (Matt. 23:4)
- Yeshua vastusti sitä, että ulkoinen hurskaus peitti sisäisen epävanhurskauden: ”Te puhdistatte maljan ja vadin ulkopuolen, mutta sisältä ne ovat täynnä ahneutta ja hillittömyyttä.” (Matt. 23:25)
Saddukeukset
Saddukeukset olivat pappissäätyyn kuuluvia ja hallitseva ryhmä temppelissä. He tunnustivat vain Tooran auktoriteetin, eivätkä uskoneet ylösnousemukseen, enkeleihin tai henkimaailmaan.
Yeshuan opetus oli selkeässä ristiriidassa saddukeusten kanssa:
- Kun saddukeukset yrittivät väitellä Yeshuan kanssa ylösnousemuksesta, hän sanoi suoraan: ”Te eksytte, koska ette tunne kirjoituksia ettekä Jumalan voimaa.” (Matt. 22:29)
- Hän viittasi Moosekselle annettuun ilmoitukseen Jumalasta: ”Minä olen Aabrahamin, Iisakin ja Jaakobin Jumala – hän ei ole kuolleiden, vaan elävien Jumala.” (Matt. 22:32)
Saddukeukset eivät pystyneet vastaamaan Yeshuan opetukseen, sillä hän osoitti heidän virheellisen tulkintansa suoraan Tooran kautta.
Yeshuan sanat ”Te eksytte, koska ette tunne kirjoituksia” haastavat yhä tänään jokaisen tutkijan ja uskovan miettimään, ymmärrämmekö todella Jumalan sanan syvyyden. Hänen opetuksensa perustuivat Tooraan ja profeettoihin, ja hän osoitti, kuinka niissä oleva Jumalan tahto on rakkaus, oikeudenmukaisuus ja sydämen puhtaus.
Yeshuan tapa tulkita kirjoituksia erosi aikansa uskonnollisista johtajista, koska hän meni pintatason ohi suoraan kirjoitusten alkuperäiseen merkitykseen. Fariseukset keskittyivät ulkoiseen lain noudattamiseen, ja saddukeukset rajoittivat Jumalan ilmoituksen vain Tooraan. Yeshua sen sijaan palautti ihmiset Jumalan sanan elävään voimaan ja merkitykseen.
Tämä opetus haastaa meidät tutkimaan kirjoituksia syvällisesti ja elämään niiden mukaan – ei vain ulkoisesti, vaan sydämestä käsin.